Incidente la EURO 2024. Un bărbat a atacat poliția cu un târnăcop, înainte de Polonia – Olanda

Photo of author

By Alexandru Stancu

euro 2024 police

Poliția din Hamburg a împușcat și rănit un bărbat care a amenințat forțele de ordine cu un târnăcop și un cocktail Molotov, informează AFP. Incidentul a avut loc înaintea meciului de fotbal dintre Polonia și Olanda de la EURO 2024.

Potrivit purtătorului de cuvânt al poliției locale, Thilo Marxsen, nu există indicii că incidentul ar avea legătură cu fotbalul sau cu meciul programat în această după-amiază în orașul-port din nordul Germaniei. Marxsen a declarat că, din motive necunoscute, atacatorul a ieșit dintr-o cafenea și a amenințat polițiștii.

Forțele de ordine au fost nevoite să deschidă focul, rănindu-l pe agresor la picior. Acesta a fost ulterior spitalizat.

Hamburg este unul dintre orașele care găzduiesc meciurile de fotbal din cadrul EURO 2024. Întâlnirea dintre Olanda și Polonia este programată duminică, la ora locală 15:00 (16:00 – ora României), iar autoritățile au desfășurat un important dispozitiv de securitate cu această ocazie.

Incidentul a avut loc lângă bulevardul turistic Reeperbahn, la puțin peste un kilometru de o zonă dedicată fanilor, amenajată de autorități într-un parc al orașului.

Campionatul European de Fotbal, cunoscut sub numele de EURO, este una dintre cele mai prestigioase competiții fotbalistice la nivel mondial. Organizată de Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA), această competiție adună cele mai bune echipe naționale din Europa, oferind spectacol, dramatism și momente memorabile pentru fanii fotbalului.

Prima ediție a Campionatului European de Fotbal a avut loc în 1960, fiind inițial cunoscută sub numele de Cupa Națiunilor Europene. Turneul inaugural a avut loc în Franța și a fost câștigat de Uniunea Sovietică, care a învins Iugoslavia în finală. De-a lungul anilor, competiția a crescut în popularitate și în număr de echipe participante, devenind un eveniment major în calendarul fotbalistic internațional.

EURO a evoluat de-a lungul decadelor, atât în ceea ce privește formatul, cât și numărul de echipe participante. Începând cu 1980, competiția a fost extinsă la opt echipe, iar în 1996, numărul a crescut la 16. Cea mai recentă schimbare a avut loc în 2016, când turneul a fost extins la 24 de echipe, oferind mai multor națiuni șansa de a concura la cel mai înalt nivel.

Turneul începe cu o fază de grupuri, urmată de fazele eliminatorii, care includ optimi de finală, sferturi de finală, semifinale și finala. Echipa câștigătoare a turneului este încoronată campioana Europei și primește trofeul Henri Delaunay, numit astfel în onoarea primului secretar general al UEFA și principalul inițiator al competiției.

EURO nu este doar o competiție de fotbal; este un eveniment cultural care aduce împreună milioane de fani din întreaga lume. Orașele gazdă se transformă în centre de sărbătoare, oferind ocazia de a experimenta diverse culturi și tradiții. Competiția are, de asemenea, un impact economic semnificativ asupra țărilor gazdă, atrăgând turiști și generând venituri substanțiale din turism și infrastructură.

De-a lungul istoriei sale, EURO a oferit numeroase momente de neuitat. Finala din 1976, când Antonín Panenka a marcat un penalty cu o lovitură subtilă care i-a adus Cehoslovaciei victoria în fața Germaniei de Vest, rămâne una dintre cele mai iconice momente din istoria fotbalului. În 1992, Danemarca a surprins lumea fotbalului câștigând turneul, deși inițial nu se calificase și a fost invitată în ultimul moment. În 2004, Grecia a reușit o performanță uimitoare, câștigând turneul împotriva tuturor așteptărilor.

CITEȘTE ȘI – ALEXANDRU CHIPCIU: „BELGIA E BALAURUL GRUPEI, DAR ORICE E POSIBIL”