Iată cele mai bune alimente de primăvară pentru a-ți face plinul de energie
Primăvara este un anotimp magic, în care natura se trezește la viață după somnul iernii, oferind o supraabundență de alimente delicioase și pline de prospețime. Sunt adevărate comori ale naturii, care conțin o mulțime de nutrienți esențiali, care îți pot dinamiza sănătatea și starea de bine.
Alimente de primăvară: prospețimea revigorantă a legumelor verzi
Legumele verzi sunt vedetele incontestabile ale primăverii. Poți miza pe spanac, pe sparanghel, pe mazăre verde sau alte legume. Sunt bogate în fibre, în vitamine și minerale și sunt cea mai bună alegere atunci când vrei să îți stimulezi sănătatea.
Spanacul de exemplu, este cel mai bogat în fier și în vitamina C, adică elemente esențiale pentru a-ți face plinul de energie și pentru a stimula sistemul imunitar. Sparanghelul este bogat în acid folic, un nutrient esențial pentru sănătatea cardiacă și pentru a regla starea de sănătate.
Alimente de primăvară: dulceața reconfortantă a căpșunilor
Oare există ceva mai dulce și mai delicios decât o căpșună proaspăt culeasă pe timp de primăvară? Este vorba despre un fruct extrem de delicios, dar în același timp, cu o mulțime de beneficii pentru sănătate. Căpșunile sunt bogate în antioxidanți, în special în vitamina C, care ajută la stimularea sistemului imunitar și la protejarea pielii împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Conținutul lor de fibre favorizează, de asemenea, o bună digestie și ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge.
Energia revitalizantă a germenilor
Germenii sunt veritabile comori nutriționale, cel mai adesea neglijate. În perioada primăverii, germenii sunt plini de viață și de vitalitate. Semințele germinate de lucernă, schinduf, ridiche și floarea-soarelui sunt deosebit de populare. Procesul lor de germinare crește biodisponibilitatea nutrienților, făcându-i mai ușor de digerat și absorbit. Mai mult, semințele germinate sunt bogate în enzime, vitamine și minerale, ceea ce le face aliați valoroși în stimularea sănătății tale generale.
Goji, cel mai bun pentru a stimula sistemul imunitar
Fructul Goji este extrem de popular datorită celui mai ridicat nivel de vitamina C și de antioxidanți. Se poate găsi sub formă uscată sau sub formă de suc sau sub formă de pudră deshidratată. Impresionant! Aceste fructe conțin de 3 ori mai multă vitamina C decât citricele. Fructele Goji conțin, de asemenea, cantități semnificative de fier, vitaminele A și B, aminoacizi, beta-caroteni, beta-criptoxantină și oligoelemente precum calciu, zinc, fosfor etc.
Semințele de cânepă, cele mai bogate în proteine
Semințele de cânepă au o excelentă valoare nutrițională și se numără printre acele alimente ideale pentru dieta de primăvară. Aminoacizii esențiali stimulează producția de proteine care asigură reînnoirea celulelor. Acizii grași omega-3 și omega-6 ajută la stimularea sistemului imunitar și combat bolile cardiovasculare prin scăderea nivelului de colesterol.
Mai mult, datorită conținutului de magneziu și vitamine B, semințele de cânepă ajută la ameliorarea stresului și a anxietății. În plus, sunt bogate în fibre, care hrănesc microbiota intestinală, favorizând o mai bună sănătate digestivă.
Shiitake, un adevărat elixir pentru a trăi mai mult
Ciupercile shiitake sunt super alimente, sunt o sursă excelentă de cupru, de fosfor, de magneziu, de seleniu, de zinc, dar și de vitamine. Polizaharidul conținut în shiitake, lentinan, este renumit pentru beneficiile sale asupra sistemului imunitar. Lentinanul este utilizat în China și Japonia pentru tratarea anumitor tipuri de cancer. Studiile sunt promițătoare în ceea ce privește eficacitatea acestui polizaharid împotriva cancerului.
Dar asta nu este tot. Shiitake are, de asemenea, proprietăți antioxidante datorită conținutului său ridicat de compuși fenolici. Iar conținutul său ridicat de fibre îl face un aliat împotriva tulburărilor digestive. În general, shiitake ajută la reducerea oboselii și la revigorarea organismului.