George Simion „face parte din efortul de destabilizare în Republica Moldova”, susține Dorin Recean

Photo of author

By Alexandru Stancu

george simion republica moldova

Premierul Marcel Ciolacu a comunicat că a discutat cu omologul său de la Chișinău, Dorin Recean, în legătură cu prelungirea interdicției de a intra pe teritoriul Republicii Moldova pentru președintele AUR, George Simion. În declarația sa, Ciolacu a subliniat că atât în România, cât și în Republica Moldova, „trăiesc români”, evidențiind importanța relațiilor și a dialogului constructiv între cele două țări vecine.

Declarația premierului Marcel Ciolacu vine în contextul afirmațiilor făcute de omologul său de la Chișinău, Dorin Recean, care a menționat că președintele AUR, George Simion, „este considerat parte a efortului de destabilizare în Republica Moldova”. El a precizat că acesta este motivul pentru care instituțiile din Chișinău au decis să prelungească interdicția de intrare în țară pentru Simion. Recean a informat că i-a comunicat această decizie și premierului Marcel Ciolacu.

„Instituțiile statului au determinat că George Simion face parte din efortul de destabilizare în Republica Moldova, și acest lucru i l-am comunicat și premierului Ciolacu. Înseamnă că participă la un efort de destabilizare în Republica Moldova. Este o decizie a instituțiilor care au determinat acest factor de risc și au luat decizia corespunzătoare”, a fost declarația lui Recean.

„Am cerut în scris și aștept. Cu dl. Recean am vorbit și ieri, vorbim foarte des. Sunt două state, România și Republica Moldova, unde trăiesc români. La fel ca în România, trăiesc români și în Republica Moldova”, a spus Ciolacu.

Drept replică la acuzațiile aduse, George Simion a declarat: „Republica Moldova, în opinia mea, nu este o ţară, este un stat. Urăsc din străfundul sufletului meu hotarul de la Prut. Nu văd niciun argument pentru care al doilea stat românesc să continue să existe în altă componenţă decât în componenţa ţării mame. Cu siguranţă nu-mi doresc perpetuarea unei statalităţi moldoveneşti diferită de România. Eu iubesc România de Nistru pân-la Tisa”.

George Simion, interzis în Republica Moldova

La începutul acestei luni, George Simion, liderul AUR, a fost interzis să intre în Republica Moldova pentru încă 5 ani. Acesta fusese anterior expulzat din țară la 1 octombrie 2018 și declarat persona non grata pentru o perioadă similară.

Fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, l-a acuzat pe Simion de legături cu Serviciul Secret rus, susținând că acest lucru a fost motivul expulzării sale. Conform declarațiilor lui Șalaru, Simion ar fi fost supravegheat de mai mulți ani, iar informațiile obținute arată că ar fi avut întâlniri clandestine cu reprezentanți ai serviciilor rusești. AUR a respins categoric aceste acuzații.

În replică, George Simion a declarat că dorința sa reală este unirea celor două țări, România și Republica Moldova.

„Vă daţi seama că noi avem un plan de unire. Adică nu ne dorim să mai existe Preşedinţie, Guvern, Parlament acolo, la Chişinău, ci vrem să avem o singură ţară, cum am avut înainte ca doi criminali ai istoriei – Stalin şi Hitler – să ne despartă. Cu siguranţă în ochii guvernanţilor din Republica Moldova asta e echivalent cu o destabilizare, dar ăsta sunt eu de mic, aşa m-au învătat bunicii că e corect”, a declarat George Simion.