Feta- brânza grecească minunată care încântă papilele și care stimulează sănătatea

Photo of author

By Ramona Fustos

Feta, această brânză originară din Grecia, a cucerit mesele din lumea întreagă prin gustul său distinct și polivalența sa în bucătărie. Dar, pe lângă rolul său de vedetă în salatele grecești, feta are atuuri nutriționale remarcabile deci este o alegere foarte sănătoasă pentru foarte multe regimuri alimentare.

Origini și producție: o moștenire grecească

Feta este o brânză tradițională grecească, fabricată de obicei din lapte de oaie, uneori amestecat cu lapte de capră. Este produsă printr-un proces vechi: laptele este mai întâi coagulat, apoi cheagul este tăiat și presat pentru a forma blocuri care sunt apoi scufundate în saramură. Acest proces de sărare conferă brânzei feta textura fermă și sfărâmicioasă și gustul sărat caracteristic.

Profil nutrițional: o mulțime de atuuri pentru sănătate

Feta este o sursă foarte bună de proteine, esențiale pentru construcția și repararea țesuturilor corporale. Conține și cea mai bună cantitate de calciu, vital pentru sănătatea oaselor. În plus, este bogată și în aminoacizi esențiali și în probiotice, față de alte tipuri de brânză. Astfel că poate favoriza o mai bună digestie și o floră intestinală sănătoasă.

Calciul pe care îl conține brânza feta poate acoperi cu până la 14% aporturile zilnice recomandate de calciu. Calciul este un mineral important pentru oase, pentru sistemul nervos, dar și pentru coagularea sanguină. Calciul și proteinele sunt esențiale pentru oasele noastre, pentru a preveni boli precum osteoartrita. Brânza Feta conține, de asemenea, fosfor, o componentă importantă a oaselor.

Feta conține grăsimi sănătoase

Grăsimile saturate au parte de o reputație mai proastă, însă cele care se găsesc în produsele lactate au efecte diferite față de cele găsite în alimentele ultraprocesate.

Un tip de acid gras găsit în brânza feta, acidul linoleic conjugat (CLA), ar putea fi chiar benefic pentru sănătate. Acest omega-6 are un potențial promițător în prevenirea diabetului și a cancerului.

Și să nu uităm că grăsimile sunt necesare pentru o sănătate bună și ne ajută să asimilăm vitaminele A, D, E și K, printre altele.

Feta este o sursă excelentă de probiotice

Atunci când ne gândim la produsele lactate care conțin probiotice, cel mai adesea ne vin în minte chefirul sau iaurtul. Dar și feta este un aliment fermentat deci bogat în probiotice. Sunt bacterii bune ce protejează pereții intestinelor și care au o mulțime de benficii pentru sănătate.

O brânză slabă în calorii

Față de alte tipuri de brânză, feta este destul de slabă în calorii. Deci este o alegere excelentă pentru cei care numără caloriile sau care au grijă de siluetă. Dar care vor să se bucure totuși de un plus de savoare pentru preparate. Cu textura sa cremoasă și gustul său acidulat, vine să pună cel mai bine în valoare sandvișurile, pastele și tartele sărate, fiind cea mai bună alternativă pentru alte tipuri de brânză care sunt mai bogate în calorii.

Versatilitate în bucătărie: dincolo de salata grecească. Deși feta este un element de bază în salatele grecești, se pretează la o varietate de mâncăruri. Aroma sa unică îmbunătățește pizzele, pastele, quiche-urile și chiar deserturile. De asemenea, poate fi prăjită, oferind o experiență gustativă diferită.