Vrei să cunoști alimentele care sunt excelente pentru fertilitate? Citește rândurile de mai jos.
Infertilitatea este, de obicei definită ca fiind incapacitatea de a concepe după un an de relații intime regulate, neprotejate. Printre numeroasele pârghii disponibile pentru a spori șansele de a rămâne însărcinată o abordare este din ce în ce mai recunoscută: alimentația. Familia de alimente enumerată mai jos ar trebui să fie o prioritate pentru ambii parteneri care se confruntă cu probleme de fertilitate.
Antioxidanții sunt excelenți pentru fertilitate
Specialiștii susțin că o dietă cu beneficii bine cunoscute pentru sănătate cum este dieta mediteraneană este recomandată și în cazul cuplurilor care se confruntă cu infertilitatea. Această dietă se caracterizează printr-un consum abundent de alimente pe bază de plante și ulei de măsline, un consum moderat de pește și carne de pasăre și un consum redus de produse lactate, carne roșie și dulciuri.
Dieta mediteraneană este bogată în alimente de origine vegetală, în special cereale integrale, fructe, legume și grăsimi sănătoase. Un studiu spaniol realizat pe un număr de peste 2000 de femei a constatat că doar 17% dintre femeile care au urmat dieta mediteraneană strict au raportat probleme de fertilitate. Asta spre deosebire de 26% din femeile care au urmat o dietă mai occidentală care conținea alimente procesate.
Dar ce sunt mai exact acești antioxidanți ideali pentru fertilitate?
Specialiștii enumeră beta-carotenul, licopenul, luteina, zeaxantina și beta criptoxantina din familia carotenoidelor, pigmenții naturali responsabili de culoarea fructelor și legumelor precum și polifenolii, de departe cea mai mare familie de antioxidanți. Flavonoidele, cumarinele, antocianinele…gama este foarte largă și este reprezentată de întreg regnul vegetal. Termenul „antioxidanți” acoperă, de asemenea, anumite minerale și oligoelemente, cum ar fi seleniul, cuprul, zincul și manganul, precum și vitamina E și vitamina C. Potrivit experților, „aceste vitamine au proprietăți antioxidante bine documentate.
Lichidul care înconjoară foliculul ovulului este bogat în vitamina E. Un lucru care înseamnă că formează o barieră protectoare în jurul ovulului. Se crede că vitamina C influențează producția de progesteron și a fost măsurată în cantități semnificative după eliberarea unui ovul din foliculul său. În mod similar, cercetările sugerează că un aport ridicat de vitaminele E și C poate fi util în reducerea inflamației asociate cu endometrioza.”
Unde găsim acești antioxidanți?
Antioxidanții se găsesc în principal în fructe și legume. Experții citează în special „cele viu colorate, cum ar fi afinele, rodiile, citricele, zmeura, spanacul, ardeii, avocado și sfecla roșie „. Și asta nu fără a sublinia importanța beta-carotenului (sau provitamina A). Acesta se găsește mai ales în produsele de culoare galben închis și portocaliu, deoarece favorizează creșterea celulelor. Betacarotenul este un precursor al vitaminei A. Acest lucru înseamnă că organismul îl transformă în vitamina A în funcție de nevoile sale. Cu toate acestea, experții subliniază că „vitamina A joacă un rol în reglarea expresiei genelor și, prin urmare, este implicată în numeroase funcții: dezvoltarea embrionară, creșterea celulară, reînnoirea țesuturilor, sistemul imunitar etc.”.
În alimentația umană, vitamina A este prezentă sub formă de retinol și derivații săi. Este prezentă exclusiv în produsele de origine animală. Dar și sub formă de provitamine carotenoide, în principal în produsele de origine vegetală. Ficatul peștilor și al animalelor de crescătorie prezintă cele mai ridicate niveluri de retinol. Legumele sunt alimentele cele mai bogate în betacaroten. Acestea sunt cartoful dulce, morcovul, dovleacul, păpădia, pătrunjelul și alte ierburi aromatice, salata și spanacul.