Cum te poate ajuta conceptul norvegian de „friluftsliv” să simți legătura dintre natură și sănătatea mEntală

Photo of author

By Ramona Fustos

„Friluftsliv” este un concept nordic care îți ridică moralul atunci când vine vorba de a te bucura de aer liber, în special iarna. Descoperă cum poate contribui acest concept la fericirea ta, contemplând atât orizonturile mărețe cât și micile detalii pe care natura ți le oferă.

Ce este friluftsliv?

După lagom, starea de spirit minimalistă suedeză, niksen, practica de reducere a stresului originară din Olanda și coorie, arta reconfortantă scoțiană de a trăi, ai auzit de friluftsliv (pronunțat free-loofts-liv )? Ca și aceste alte practici, acest cuvânt rezumă un mod de viață. De data aceasta originar din Norvegia, și poate fi tradus prin „viață în aer liber”. Această filozofie se bazează pe un angajament de a celebra timpul petrecut în aer liber. Asta indiferent de vârstă, condiție fizică, anotimp sau prognoza meteo.

Într-adevăr, există o multitudine de cercetări științifice care arată că activitățile în aer liber sunt bune pentru bunăstarea mentală și fizică. Dar, în loc să te forțezi să ieși la plimbare, de ce să nu iei în considerare prezența în natură mai mult ca pe un stil de viață și mai puțin ca pe o linie de bifat de pe „lista de făcut pentru bunăstare”? Acest lucru poate implica activități atât de variate, cum ar fi schiatul și mersul pe jos, sau mersul la cules de afine, plimbarea câinelui, petrecerea după-amiezii afară într-un hamac sau lângă un lac …..

Cum putem adopta și noi friluftsliv?

În Norvegia, friluftsliv a dat naștere unei legi, friluftsloven. Aceasta include dreptul de acces la natură și implică în primul rând libertatea de circulație pe terenurile altora. Acest lucru înseamnă că friluftsliv se aplică 365 de zile pe an. Așadar, nu este nevoie să folosești vremea rea ca scuză pentru a sta în casă, mai ales că proverbul clasic este: „Nu există vreme rea, ci doar haine proaste”. Prima recomandare este să analizezi avantajele fiecărui anotimp, atât iarna, cât și vara, primăvara și toamna. A doua este să înțelegem că marile experiențe din natură nu trebuie să fie extreme.

Cu alte cuvinte, persoanele care au timp și resurse pentru a face drumeții lungi în fiecare weekend sunt binevenite să continue. Dar pentru cei care nu au, nu trebuie să se simtă vinovați. Ieșitul în aer liber este ceea ce contează. Iar puțin timp petrecut în aer liber este mai bine decât niciunul: scopul friluftsliv este de a învăța să încetinești. Așa că nu este nevoie să fii atât de ambițios cu privire la cât de departe și cât de repede poți merge.

Doar câteva minute petrecute în aer liber pot fi suficiente pentru a te simți liniștit și în contact cu natura. Și chiar pentru a simți un sentiment de împlinire atunci când activitatea în aer liber se termină. Sau chiar de bucurie în fața peisajului frumos. ” O oră petrecută în aer liber poate oferi o ameliorare mai substanțială a stresului și beneficii cognitive”. Așa că, da, dacă este posibil, caută experiențe mai profunde și mai lungi în natură. Dar nu lăsa această aspirație să te împiedice să fii afară în fiecare zi. Chiar și pentru 20 de minute, chiar și pentru cinci minute.