Când te simți temporar obosit, este mai bine să te concentrezi asupra anumitor alimente și să le eviți pe altele care, în loc să stimuleze sistemul imunitar, îl pun de fapt la încercare…
Ești obosit? Evită carnea roșie
Carnea roșie este grea și necesită mult timp pentru a fi digerată. Asta deoarece este nevoie de foarte mult timp pentru a o mesteca. Deoarece carnea roșie poate provoca balonare și flatulență, organismul investește multă energie în digestie. Iar acest lucru te poate face să te simți și mai obosit atunci când ești în criză.
Deși consumul de carne roșie hrănește mușchii și furnizează proteinele necesare pentru a menține organismul în echilibru, este mai bine să limitezi consumul și să optezi pentru alimente mai ușor de digerat, precum peștele.
Alcoolul
Mult timp, s-a crezut că alcoolul facilitează digestia prin creșterea secreției unei enzime digestive. Cu toate acestea, un studiu recent, prin analizarea aerului expirat de oaspeți după masă, a arătat că cei care au băut lichioruri și-au văzut digestia gastrică încetinită cu 50%. Cei care au băut apă în timpul mesei au avut nevoie de 6 ore pentru a digera, comparativ cu 9 ore pentru ceilalți.
Digestia alcoolului necesită un efort enorm din partea ficatului. Ori, când ești obosit, este mai degrabă un caz de „descărcare” a organelor de un surplus de muncă și detoxifierea lor. Prin urmare, alcoolul ar trebui evitat.
Brânza
Brânza, ca și alcoolul, este greu de metabolizat. Fiind produse lactate fermentate, acestea necesită un efort mare din partea intestinului pentru a fi digerate corect. Un lucru care poate duce la oboseală și somnolență după masă.
Cu toate acestea, nu toate brânzeturile sunt create la fel. Brânzeturile prea tari sau cu mucegai, cum ar fi Roquefort, trebuie evitate. Pe de altă parte, ar trebui preferate brânzeturile precum Gruyère, Comté, Beaufort sau Tomme, deoarece acestea fermentează mai puțin în intestin.
Uleiul
Dar nu orice fel de ulei! Unele uleiuri cresc oboseala, în timp ce altele o reduc. Acest lucru este valabil în special pentru toate uleiurile nerafinate, cum ar fi uleiul de măsline, de exemplu, care, bogat în acizi grași mononesaturați, favorizează sănătatea și furnizează energie.
Pe de altă parte, evită uleiul de floarea-soarelui, uleiul de palmier și uleiul de rapiță, care sunt bogate în acizi grași saturați, responsabili pentru colesterol, și care, de asemenea, eliberează substanțe toxice atunci când sunt gătite.
Ești obosit? Renunță la sare
Prea multă sare favorizează retenția de apă, împiedicând elementele să circule liber în organism.
În caz de oboseală, scopul fiind lichefierea și curățarea țesuturilor, sarea trebuie evitată în alimentație în timpul perioadelor de detoxifiere. Deși este dificil să elimini complet sarea din alimentație, este recomandabil să o eviți cu totul.
Cafeaua
Consumul de cafea, în special de cafea îndulcită, determină creșterea bruscă a nivelului de zahăr din sânge. Aceste alternanțe de hiper- și hipoglicemie duc la oboseală cronică și slăbesc sistemul imunitar.
Chiar dacă efectul stimulator al ceaiului asupra organismului pare mai puțin pronunțat, este indicat să îl bei între mese în locul cafelei. Efectele sale benefice se vor face simțite pe termen mediu și lung, iar conținutul său ridicat de antioxidanți va contribui la creșterea nivelului de energie.
Biscuiți, dulciuri și produse de patiserie
Zahărul și grăsimile care se găsesc în biscuiți, dulciuri și alte produse de patiserie slăbesc sistemul imunitar, deoarece acestea necesită multă energie pentru a fi digerate. Ca urmare, organismul nu mai este capabil să lupte împotriva bolilor latente.
Zahărul fals
Zahărul fals, precum aspartamul sau acesulfamul K, de exemplu, determină o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge, ceea ce energizează organismul pe moment, dar îl obosește imediat ce nivelul de zahăr din sânge scade, deoarece pancreasul este supus unei presiuni puternice.