Dovleacul plăcintar este o legumă din familia cucurbitaceelor, asemănătoare cu dovleacul și bostanul. Deși hrănitor, este foarte sărac în calorii. Conține cantități mari de antioxidanți – în special provitamina A -, vitamine, minerale și oligoelemente.
Dovleacul plăcintar – sau dovleacul de Hokkaido – este una dintre legumele preferate ale copiilor. Culoarea sa roșu-portocalie la exterior și galbenă la interior contribuie la aceasta. Dar ceea ce este apreciat cel mai mult este aroma sa dulce, cremoasă și zaharată, precum și gustul său de castan.
Dovleacul plăcintar, o legumă densă, dar cu puține calorii
Contrar a ceea ce s-ar putea imagina, această legumă destul de densă este foarte puțin calorică. Într-adevăr, 100 g de dovleac plăcintar nu conțin în medie mai mult de 30 de kilocalorii (echivalentul unei lingurițe de icre de pește). Această particularitate îl face foarte interesant, deoarece te satură fără să îngreuneze și hrănește fără să îngrașe.
Dovleacul plăcintar conține mulți antioxidanți
Dovleacul plăcintar nu este doar un aliment interesant pentru gustul său, ci este și o sursă de numeroși antioxidanți. Acești compuși protejează celulele noastre de radicalii liberi care contribuie la apariția bolilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer și a altor afecțiuni legate de îmbătrânirea celulară.
Dovleacul plăcintar deține, de asemenea, recordul în provitamina A (sau beta-caroten), un antioxidant esențial pentru sănătatea pielii (și pentru frumusețea tenului), bun pentru vederea nocturnă, precum și pentru creșterea oaselor și a dinților. Conține de două ori mai mult decât morcovii, cu aproximativ 18 mg la 100 g, ceea ce explică culoarea sa portocalie.
Dovleacul plăcintar este o sursă de vitamine
Unul dintre principalele avantaje ale dovleacului plăcintar este bogăția sa în vitamine. Pe lângă vitamina A, dovleacul plăcintar furnizează o altă vitamină esențială: vitamina C. Pe lângă rolul său antioxidant, aceasta este interesantă atât pentru piele, cât și pentru vitalitate.
Deși prezente în cantități mai mici, vitaminele din grupul B (care joacă un rol în metabolismul energetic al celulelor și contribuie la creșterea și vindecarea celulară, precum și la producția de hormoni și globule roșii), vitamina D și vitamina E sunt, de asemenea, prezente în această dovleac. De notat că vitaminele se concentrează în mare parte în pielea sa.
O legumă bogată în minerale
Dovleacul plăcintar este bogat în zaharuri complexe. Zaharuri cum ar fi amidonul (9 mg la 100 g). De altfel, este uneori folosit pentru a trata anumite tipuri de diabet. Este, de asemenea, o sursă de fibre care facilitează digestia, cu aproximativ 2,5 g de fibre la 100 g.
În plus, fără să îngrașe niciodată, deoarece este hipocaloric, dovleacul plăcintar este o sursă de acizi grași polinesaturați și aminoacizi esențiali. Ca majoritatea legumelor, conține și numeroase săruri minerale. Săruri precum calciu (53 mg la 100 g), fier (1 mg la 100 g), magneziu (17 mg la 100 g), fosfor (104 mg la 100 g), potasiu (32 mg la 100 g) sau chiar sodiu (7,34 mg la 100 g).
În sfârșit, este bogat în oligoelemente și, în special, în mangan (care luptă împotriva radicalilor liberi și participă la o duzină de procese metabolice esențiale), în siliciu (0,4 mg la 100 g) și în zinc, care participă la reacțiile imunitare și la vindecare, în special.