Decizia CCR alegeri 2024. Primul tur, validat – avem finala Lasconi vs. Georgescu

Photo of author

By Alexandru Stancu

renumărarea voturilor ccr / Decizia CCR alegeri 2024

Decizia CCR alegeri 2024. Luni, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis să respingă solicitarea candidatului Cristian Terheș de anulare a rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024.

Judecătorii au validat rezultatele acestuia și au confirmat organizarea celui de-al doilea tur de scrutin pe 8 decembrie 2024, unde se vor înfrunta Călin Georgescu și Elena Valerica Lasconi.

Președintele CCR, Marian Enache, a anunțat că decizia a fost luată în unanimitate. În analiza contestației, Curtea a stabilit că nu există fraude semnificative care să fi afectat rezultatul votului. De asemenea, voturile din Diaspora nu au fost contestate, astfel că nu s-a considerat necesară renumărarea lor.

„În cadrul examenului de constituţionalitate privind respectarea procedurii pentru alegerea preşedintelui României, conferind efectivitate competenţelor înscrise în Constituţia României, precum respectului votului popular exprimat în primul tur al alegerilor prezidenţiale din anul 2024, judecătorii constituţionali au hotărât, cu unanimitate de voturi, respingerea ca neîntemeiată a contestaţiei candidatului Terheş Cristian. Totodată, Curtea a hotărât, în unanimitate: 1) confirmarea şi validarea rezultatului alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României din primul tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024; 2) organizarea celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui României în ziua de duminică, 8 decembrie 2024, la care vor participa domnul Călin Georgescu şi doamna Elena Valerica Lasconi”, a anunţat preşedintele CCR, Marian Enache, potrivit Agerpres.

Rezultatele primului tur validate

Curtea a observat că eventualele discrepanțe în numărarea voturilor reprezintă doar erori materiale, fără impact asupra clasamentului final al candidaților. Marian Enache a explicat că diferențele identificate nu sunt suficiente pentru a influența rezultatul alegerilor și că procesul de vot s-a desfășurat în conformitate cu prevederile legale.

„Curtea a observat că, din sesizarea contestatorului, voturile din Diaspora nu au fost contestate şi, ca atare, în condiţiile date, a apreciat că nu se mai impune renumărarea acestora. În evaluare Curţii, chiar dacă au fost constatate unele diferenţe de voturi între candidaţi, dar în măsura în care aceste diferenţe nu rezultă ca fiind provenite din fraude de natură să modifice rezultatul alegerilor, ele sunt considerate doar posibile erori materiale în numărarea voturilor exprimate, fără relevanţă în stabilirea rezultatului de reconfigurare a clasamentului candidaţilor, potrivit rezultatului pe care l-am primit de la Biroul Electoral Central şi care nu ne-a învederat faptul constatării unor fraude în exerciţiul votului pentru alegerile prezidenţiale”, a explicat Enache.

Campania electorală pentru turul doi

Decizia CCR urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, marcând astfel debutul oficial al campaniei electorale pentru turul doi. Alegătorii sunt așteptați pe 8 decembrie să aleagă între cei doi candidați care au trecut de primul tur.

Decizia de renumărare

Joia trecută, CCR solicitase Biroului Electoral Central să reverifice toate buletinele de vot, inclusiv cele anulate, ca parte a analizei contestației lui Cristian Terheș. Rezultatele acestei verificări nu au indicat fraude substanțiale care să justifice anularea scrutinului.

Cu această decizie, Curtea Constituțională pune capăt speculațiilor legate de desfășurarea primului tur al alegerilor, deschizând drumul pentru confruntarea finală dintre cei doi candidați rămași în cursă.

VEZI ȘI – Cine este Corneliu Zelea Codreanu