Curmalele sunt fructe cu o mulțime de benficii pentru sănătate. Cele mai bogate în enerige și nutrienți esențiali, sunt cei care seduc persoanele mai gurmande și datorită numeroaselor avantaje pentru sănătate.
Originare din țările calde, din Maghreb până în Asia, trecând prin Peninsula Arabică și chiar în anumite regiuni din Statele Unite, curmalele sunt cultivate pe palmieri. Se prezintă într-o varietate de forme. Fiecare tip de curmale are propriile caracteristici. Dar, toate au proprietăți nutritive similare care le fac un aliment de alegere pentru o stare de sănătate bună.
Curmalele, un concentrat de energie și de nutrienți
Curmalele, în ciuda dimensiunii lor mai mici sunt o sursă excepțională de vitalitate. Unul dintre atributele cheie ale acestui fruct este conținutul său remarcabil de energie. Acest lucru îl face o gustare ideală pentru a îți reîncărca bateriile. În special, este bogat în vitaminele A, B1, B2, B3 și B5 și este plin de minerale precum potasiu, magneziu și fier, esențiale pentru buna funcționare a organismului uman.
Pe lângă aportul lor de vitamine sau de minerale, curmalele sunt apreciate datorită unui nivel destul de ridicat de zahăr natural, precum glucoza sau fructoza, dar și zaharoza, un lucru care le conferă proprietăți energizante imediate. Cele mai benefice deci atunci când te confrunți cu pierderi de energie.
Curmalele, o digestie facilitată de fibre
Recunoscute pentru nivelul lor destul de ridicat de fibre, curmalele sunt un excelent partener atunci când vine vorba despre o digestie optimă. Cercetările au arătat că un consum regulat de curmale îmbunătățește semnificativ calitatea scaunelor și, prin urmare, contribuie la o mai bună sănătate digestivă. Acest lucru face din curmale un aliat neprețuit în lupta împotriva constipației și a problemelor de tranzit.
Curmalele joacă, de asemenea, un rol în reglarea apetitului și în gestionarea senzației de foame. În cadrul unei diete echilibrate, pot contribui la senzația de sațietate și ajută la prevenirea acumulării de grăsimi. Acest lucru se datorează efectului lor natural de suprimare a apetitului.
Un superaliment cu proprietăți antioxidante
Curmalele sunt adevărate comori atunci când vine vorba despre conținutul de antioxidanți, o concentrație ridicată de flavonoide, carotenoide și acizi fenolici. Acești compuși sunt esențiali pentru combaterea stresului oxidativ din organism. În plus contribuie la neutralizarea radicalilor liberi și la încetinirea îmbătrânirii celulelor. Curmalele sunt, prin urmare, benefice pentru menținerea unei bune stări generale de sănătate și pentru prevenirea bolilor legate de înaintarea în vârstă.
Ele reprezintă, de asemenea, o opțiune alimentară interesantă pentru persoanele care suferă de anemie. O porție de 100 g de curmale asigură aproape 11% din necesarul zilnic recomandat de fier. Acesta ajută la producerea de globule roșii și la îmbunătățirea oxigenării țesuturilor.
Curmalele sunt bogate în carbohidrați
Curmalele conțin mai multe tipuri de carbohidrați (dextroză, fructoză, zaharoză) care reprezintă o sursă foarte importantă de energie pentru organism, în special în perioadele de post.
Curmalele ajută la reducerea presiunii arteriale și riscului de AVC. Pe lângă mineralele și vitaminele pe care le conțin, curmalele mai conțin și aminoacizi. Combinația acestor aminoacizi cu alți compuși din curmale este cea care permite reducerea presiunii arteriale. Mai mult, curmaelele reduc riscurile de accidente cerebrale, dar și reducerea unor dureri articulare.