De ce ar trebui să integrezi sfecla roșie în alimentația ta?

Photo of author

By Ramona Fustos

Sfecla roșie este o legumă rădăcină foarte răspândită și consumată în Europa. Se poate consuma în foarte multe feluri și are o mulțime de virtuți pentru sănătate și buna funcționare a organismului. Iată câtva dintre ele, care cu siguranță că te vor face să o consumi mai des.

Consumată fiartă, în salate sau în tot felul de preparate, sfecla roșie are  mulțime de virtuți pentru a stimula starea ta de bine dar și pentru a te ajuta să fii sănătos. Care sunt beneficiile sale?

Sfecla roșie este bogată în fibre alimentare

Sfecla roșie este o sursă bogată de fibre alimentare. Un lucru de mare ajutor pentru persoanele care suferă de probleme legate de tranzit. Pentru a trata o constipație pasageră, se pot consuma unele legume precum sfecla. Proprietățile sale laxative naturale datorate bogăției în fibre vor contribui la stimularea unui tranzit intestinal mai leneș și poate trata și un disconfort digestiv. În mod similar, sucul de sfeclă roșie este deosebit de eficient în accelerarea digestiei alimentelor și în ameliorarea constipației. În sfârșit, fibrele solubile și insolubile conținute de sfeclă contribuie, de asemenea, la reglarea nivelului de colesterol din sânge și la menținerea unui echilibru sănătos al florei intestinale.

Sfecla roșie favorizează o bună sănătate cardiacă

Proprietățile antioxidante, anti-inflamatorii, dar și bogăția în nitrați a sfeclei roșii o fac pe aceasta să fie extrem de populară atunci când vine vorba despre problemele legate de hipertensiunea arterială, pentru a favoriza o mai bună circulație sanguină, a echilibra nivelul de colesterol și a diminua riscurile de criză cardiacă. În acest fel, beneficiile sfeclei te ajută să îți menții o bună sănătate cardiovasculară. Pentru a profita din plin de beneficiile sfeclei, ar putea fi indicat să bei echivalentul unui pahar mare de suc de sfeclă roșie în fiecare zi pentru a avea grijă de inima ta.

Sfecla roșie te poate proteja de anemie

Mutiplelele beneficii ale sfeclei roșii pentru sănătate, pot contribui și la protejarea contra unei carențe în fier. O cură cu suc de sfelcă roșie poate să fie ținută de altfel, dacă observi o stare de oboseală mai neobișnuită, o piele mai palidă sau mai uscată, unghii și păr casant, dureri de cap sau amețeli. La fel ca numeroase alte alimente bogate în fier, te ajută să previi unele carențe, să menții cea mai bună stare de sănătate grație unei alimentații variate și să îți regăsești forța și vitalitatea.

Are un puternic efect detox

Sfecla roșie se poate consuma în funcție de preferințe sau sub formă de suc, având un puternic efect antioxidant. Va acționa asupra ficatului, colonului sau pielii. Proprietățile sale regeneratoare, purificatoare și antioxidante ajută la eliminarea toxinelor și la buna funcționare a ficatului. Mai mult, beneficiile detoxifiante ale sfeclei se datorează și cantității de fibre alimentare și nutrienților pe care le conține, care ajută la îngrijirea organismului.

Poate preveni apariția anumitor tipuri de cancer. Puternica acțiune a sfeclei roșii poate contribui la prevenirea apariției anumitor tipuri de cancer. Asta, în special datorită bogăției sale în betalaine. Aceștia din urmă sunt pigmenți vegetali care se găsesc în alte fructe și legume, dar adesea în cantități mai mici. În acest fel, beneficiile sfeclei ar putea preveni apariția cancerului de ficat, de piele și de plămâni.