Daniel Prodan

Photo of author

By Edward Ciolacu

  Daniel „Didi” Prodan (n. 23 martie 1972, Satu Mare – d. 16 noiembrie 2016, Voluntari[2]) a fost un fost fotbalist român, care a jucat pentru Echipa națională de fotbal a României la Campionatul Mondial de Fotbal din 1994 și la Campionatul European de Fotbal din 1996. De asemenea, el este fratele mai mare al jucătorului Ciprian Prodan de la FC Olimpia Satu Mare.
Daniel Prodan a început să joace fotbal la echipa-fanion a orașului său natal, Olimpia Satu Mare. În anul 1991, Prodan și-a făcut debutul la echipa mare a Olimpiei. După două sezoane în care a evoluat pentru echipa sătmăreană, Daniel Prodan a făcut cel mai important pas al carierei sale, prin venirea la Steaua. Din anul 1993 și până în 1997, el a evoluat la formația militară. A câștigat nu mai puțin de cinci titluri de Campion al României cu Steaua, reușind să se remarce și la Echipa Națională a României, la care a debutat pe 2 iunie 1993, la Kosice, Cehoslovacia, împotriva naționalei lui Vrabec, Latal sau Dubovsky. România avea să piardă cu scorul de 5-2, însă la sfârșitul campaniei de calificare avea să se califice la Campionatul Mondial de Fotbal din Statele Unite ale Americii din 1994. Daniel Prodan a fost selecționat de către antrenorul Anghel Iordănescu în lotul pentru acest Turneu Final.
Daniel Prodan avea să bifeze toate minutele disputate de către naționala țării noastre la Mondial, jucând în meciurile cu Columbia, Elveția, Statele Unite ale Americii, Argentina și Suedia. După turneul final, pe 12 noiembrie 1994, avea să marcheze primul său gol la echipa națională, în meciul cu Slovacia, și ce gol, un gol decisiv, care a asigurat victoria României cu 3-2. Golul venea în minutul 81, la doar un minut după ce slovacii egalaseră la 2, iar meciul se disputa chiar pe Ghencea, stadionul cu care era familiarizat atât de bine. Și datorită acestei victorii cu Slovacia, România s-a calificat la Campionatul European din 1996, din Anglia, unul din cele mai slabe turnee finale făcute de naționala României, care a pierdut toate cele 3 meciuri și a marcat un singur gol. Prodan nu a evoluat în meciul cu Franța, dar a evoluat în tot meciul cu Bulgaria și până în minutul 86 în ultimul meci al grupei, cu Spania. În 1997, Daniel Prodan avea să părăsească Steaua pentru un transfer în Primera Division, la Atletico Madrid.
În primul sezon la Atletico, Prodan a evoluat în 17 meciuri, marcând patru goluri, iar în al doilea sezon tot atâtea meciuri, însă fără să mai marcheze. S-a transferat în anul 1998 în Scoția, la Glasgow Rangers, dar nu a evoluat în niciun meci pentru scoțieni, datorită unei grave accidentări la genunchi. În 2000 s-a întors la Steaua, evoluând un singur meci, așa că a părăsit formația din Ghencea pentru a juca la concitadina Rocar București. A evoluat în 15 meciuri pentru formația din Drumul Găzarului, pentru care a marcat și 3 goluri. În timpul șederii sale la Rocar, a evoluat în ultimele sale meciuri pentru echipa națională, fiind chiar și căpitan în câteva meciuri. S-a retras din națională după meciul cu Ungaria, din preliminariile Mondialului din 2002, meci câștigat de România cu 2-0. A mai evoluat la FC Național, echipă la care și-a încheiat cariera de jucător, cu o pauză în care a evoluat la Messina în 2002.
Coleg cu „Didi” în echipa națională la cel mai important rezultat obținut de „tricolori”, sfertul de finală de la World Cup 1994, fostul mare jucător al „stegarilor”, Marian Ivan, a fost șocat la aflarea veștii. „Nu îmi vine să cred că Daniel Prodan nu mai este. Nu se poate să piară așa de repede, mai ales un om ca el, care era ca o stâncă”
„Am fost coleg cu el, am fost și adversari în multe rânduri. Îmi pare nespus de rău, nu îmi vine să cred că s-a întâmplat așa ceva. Nu se poate să piară așa de repede, mai ales un om ca el, care era ca o stâncă. Știu eu de ce a făcut Dumnezeu această alegere? Sunt șocat. Un fotbalist de excepție și un mare om. Tot timpul era cu zâmbetul pe buze, știa să întrețină atmosfera în grup, chiar dacă avea probleme, nu arăta acest lucru. Pleacă prea repede dintre noi. Din păcate, trebuie să mă repet și să spun că astfel de oameni, de fotbaliști, cum a fost Daniel Prodan, nu sunt respectați. A făcut cunoscută România în lume și a fost ignorat de lumea sportului pe care l-a practicat. Așa suntem noi, ne amintim de oameni doar după ce ei nu mai sunt. Cât timp sunt în viață nu au parte de respectul cuvenit. Din păcate, în România sunt alții care ies în față, nu cei care au făcut ceva pentru fotbal și pentru sport. Este foarte ciudat. Mai avea multe de făcut. Condoleanțe familiei. Dumnezeu să-l odihnească și să dea putere familiei”, a spus Marian Ivan