Dacă înlocuiești carnea roșie cu aceste 3 alimente îți vei proteja intestinele

Photo of author

By Ramona Fustos

Un studiu japonez sugerează să se înlocuiască carnea roșie cu un anumit tip de alimente pentru o stare de sănătate bună. Află care este acesta.

Un studiu japonez recent, publicat în revista BMJ Global Health, a susținut că este foarte indicat să se înlocuiască carnea roșie cu un alt tip de alimente. Acesta este peștele gras. Aceștia sunt mai protectori pentru sănătatea intestinelor tale și limitează riscul apariției a numeroase probleme de sănătate. Cercetătorii recomandă consumul de hering, sardine și hamsii.

Carnea roșie = pericol pentru sănătate?

„Prea mult din orice este un lucru rău”. Acest lucru este valabil în special pentru carnea roșie. Este important să respectăm anumite doze de alimente, să se evite carnea roșie pentru a evita carențele sau supradozele. Experții recomandă să nu se consume mai mult de 250-300 de grame de carne roșie pe săptămână. Dincolo de această limită, există riscuri considerabile pentru sănătatea ta. Un consum excesiv crește riscul de:

– boli de inimă.

– accidente vasculare cerebrale.

– diabet de tip 2.

– cancer, în special al colonului.

Peștii grași, surse importante de omega- 3

Deși nu ar trebui să elimini complet carnea roșie din alimentația ta, dieteticienii te sfătuiesc să o limitezi. Așa cum am menționat mai devreme, se recomandă să crești consumul de anumiți pești grași, cum ar fi heringul, hamsiile și sardinele. Acestea sunt surse importante de omega-3. Potrivit cercetătorilor japonezi, acestea reduc riscul de cancer de colon. Mai mult, în cazul în care boala apare, un aport echilibrat de omega-3 este asociat cu o rată mai bună de vindecare a cancerului.

Numeroase beneficii pentru ochi, creier și inimă

Printre peștii grași se numără macroul, sardinele, somonul, hamsii, heringul, păstrăvul, anghila afumată și tonul. Aceștia sunt recomandați de nutriționiști, în special ca parte a unei diete mediteraneene. Acest lucru se datorează numeroaselor lor beneficii.

– Sunt bune pentru sănătatea ochilor: omega-3 este asociat cu un risc redus de AMD. În plus, acești pești sunt bogați în vitamina A, care este excelentă pentru vedere.

– Îmbunătățesc funcția cognitivă: riscul de a dezvolta boli neurodegenerative și neurologice este mai mic în cazul consumatorilor mari.

– Îți protejează sănătatea inimii: consumul de omega-3 reduce riscul de atac de cord și de tensiune arterială și contribuie la „colesterolul bun”.

Alte beneficii și de ce trebuie să reduci carnea roșie

Beneficiile omega-3 sunt bine cunoscute: sunt necesare pentru dezvoltarea și funcționarea retinei, a creierului și a sistemului nervos și sunt foarte utile în prevenirea bolilor cardiovasculare. Dar, se pare că mai aduc un alt beneficiu, acela de a contribui la reducerea riscului de deces prin cancer intestinal la pacienții diagnosticați cu această boală. Acești pacienți ar fi bine să includă în alimentația lor o cantitate mare de pește gras (somon, ton, macrou, hering, sardine, anșoa), deoarece acesta este principala sursă de omega-3.

Cercetările anterioare au arătat că omega-3, și anume acidul eicosapentaenoic (EPA), acidul docosahexaenoic (DHA) și acidul docosapentaenoic (DPA), pot suprima creșterea tumorilor și pot încetini alimentarea cu sânge a celulelor maligne.

Rezultatele au arătat că participanții cu un aport alimentar ridicat de omega-3 din uleiul de pește aveau mai multe șanse de a fi activi din punct de vedere fizic și de a consuma mai multă vitamina D și fibre. Însă cei diagnosticați cu cancer de intestin, a căror dietă conținea niveluri ridicate de omega-3 marine, au prezentat un risc mai scăzut de deces. Gradul de reducere a riscului pare să fie legat de doză. Cu cât doza este mai mare, cu atât riscul este mai mic.