Ai impresia uneori că timpul zboară ca vântul și ca gândul? Cum ar fi însă dacă ai încerca să pui uneori puțin frână, pentru a încetini puțin ritmul și a profita de viață din plin?
Alergat peste tot, muncă, mâncare, copii, somn și restul! Adaugă la toate acestea cinele cu prietenii, întâlnirile de familie, mersul la sală sau practicarea unui sport, hârtiile de rezolvat, activitățile copiilor… Dacă ai impresia că ești mereu în criză de timp, urmează aceste sfaturi pentru a încetini ritmul.
Ar trebui să stai să te întrebi dacă chiar așa de ocupată ești. Cu siguranță că ai o viață de zi cu zi supraîncărcată, dar se poate ca epuizarea sau starea ta de stres să fie cauzate sau amplificate de senzația că ești mai ocupată decât crezi. Ar trebui deci să privești cu mai multă obiectivitate care sunt lucrurile de rezolvat, de făcut, să faci liste și să lași pe o altă zi ceea ce nu este atât de important.
Cum să mai încetinești puțin ritmul? Ai nevoie de unele momente de calm
Momentele de calm sunt o nevoie fiziologică. Sunt cele care îți permit să diminuezi starea de stres, dar și tensiunile musculare. În același timp, pot calma ritmul cardiac, pot încetini respirația și pot facilita digestia. Dar ele au și un rol psihologic: este un moment în care putem renunța la mască, să ne trăim emoțiile, să reflectăm și să vedem dacă acțiunile noastre sunt în concordanță cu dorințele și valorile noastre. Calmul (interior și exterior) ne face, de asemenea, mai altruiști și mai deschiși la micile plăceri. Calmul nu înseamnă tăcere, dar tăcerea reduce nervozitatea generală și ne permite adesea să adoptăm alte puncte de vedere.
Cum să mai încetinești puțin ritmul? Dezactivează notificările
La locul de muncă, cu siguranță că ești distrasă de 30 de ori pe oră sau pe zi, în cel mai bun caz. trebuie să răspunzi la apelurile telefonice, la e-mailuri sau la SMS-uri. Ori, pe lângă zgomotul din jur, aceste surse care te distrag, creează urgența de a răspunde la ele. De unde și un sentiment suplimentar de a te simți suprasolicitată. Cum ar fi însă dacă le-ai dezactiva? Sau să stabilești o anumită plajă orară când vei răspunde doar la ele?
Cum să mai încetinești puțin ritmul? Ai nevoie de pauze
Deoarece creierul nostru (în special memoria) are nevoie de ele pentru a funcționa la capacitate maximă. O micropauzǎ (mai puțin de zece minute) este suficientǎ pentru a reduce oboseala și a reface energia. Studiile au arătat că luarea unei pauze de nouă minute la fiecare oră reduce semnificativ stresul angajaților, fără impact negativ asupra productivității (cu condiția ca aceștia să profite de ocazie pentru a bea ceva sau a se plimba, în loc să navigheze pe internet).
Trebuie să te conectezi la natură. Nu numai că stimulii din natură reușesc să ne liniștească, ci chiar ne repară creierele suprasolicitate, fără alt efort decât cel de a ne plimba afară sau de a ne lăsa privirea să rătăcească de-a lungul unui râu care șerpuiește sau în fața celor mai frumoase peisaje.