Cum să alegi cele mai bune uleiuri pentru sănătatea ta?

Photo of author

By Ramona Fustos

Cum să alegi cele mai bune uleiuri pentru sănătatea ta? Atunci când alegi cele mai bune uleiuri pentru sănătatea ta, poți să-ți faci și plinul de acizi buni grași esențiali pentru sănătata noastră cardiacă și crebrală. Dar, cum se pot selecționa acestea, unde se pot găsi, cum se pot utiliza? Iată câteva sfaturi de care să ții cont.

Cum să faci deci cele mai bune alegeri atunci când vine vorba despre uleiurile vegetale? Inutil să cauți pe rafturile magazinelor un tip de ulei slab în calorii. Uleiurile vegetale coțin toate aceeași cantitate de materii grase. Principale surse de vitamina E, de lipide conțin de asemenea prețioși acizi grași omega 3.

Acesta este cazul acizilor grași polinesaturați esențiali (omega 3, omega 6), care nu sunt sintetizați de organism și necesită un aport alimentar. Este esențial ca meniurile noastre să conțină o cantitate suficientă, atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ, pentru a evita o carență, în special în construcția membranelor celulare, în transportul de energie și în protecția sistemului cardiovascular. În ceea ce privește acizii grași neesențiali mononesaturați (omega 9), aceștia sunt adesea insuficient sintetizați, deși contribuie la reglarea colesterolului și la protecția împotriva bolilor cardiovasculare.

Cum se alege cel mai sănătos ulei pentru sănătate?

Ideal ar fi, pentru a face cele mai bune alegeri și a profita la maximum de acești nutrienți buni să alegi un ulei virgin bio, de primă presare la rece, un lucru care garantează că nu a fost încălzit la peste 40 de grade. Asta înseamnă că nici nutrienții săi nu au fost denaturați.

Care sunt cele mai bune uleiuri vegetale pentru gătit și în ce cantități?

În timp ce multe persoane folosesc doar uleiul de măsline, poate fi interesant să ne uităm la uleiuri vegetale mai puțin obișnuite, dar bogate în acizi grași interesanți, cum ar fi uleiul de cânepă și uleiul de camelină, pentru a varia nu doar gustul, ci și aportul acestor produse alimentare esențiale. Cum alegi deci între uleiul de măsline, uleiul de rapiță, uleiul de chia și uleiul de cânepă? Iată câteva sfaturi privind beneficiile, vitaminele, depozitarea și cantitatea potrivită.

Uleul de cânepă- un carburant pentru creier

Proveniența uleiului de cânepă: este extras din boabele de cânepă bio.

Compoziția în acizi grași: Omega 9, 13%. Omega 6, 57%. Omega 3, 16%.

Vitamine: B1.

Beneficiile sale. Omega 3 (în special ALA, acid alfa-linolenic, transformat de organism în DHA, acid docosahexaenoic) sunt deosebit de benefice pentru creier, favorizând concentrarea și memoria.

Crud sau gătit? Crud, pe salate verzi sau legume crude, pentru gustul său fructat. Între 1 și 2 lingurițe pe zi. Cumpără-l în magazinele bio.

Uleiul de măsline: regulator de colesterol

Originea uleiului de măsline: Extras din fructul măslinului.

Compoziția în acizi grași: Omega 9, 73%. Omega 6, 13%. Omega 3, 1%.

Vitamine: A, B, E și minerale (calciu, sulf, fosfor, fier, mangan).

Beneficiile sale: Ulei „sănătos” prin excelență, este un element al faimoasei diete cretane (sau mediteraneene) și a făcut obiectul a numeroase studii care i-au dovedit beneficiile împotriva tulburărilor cardiovasculare și a trombozei arteriale. Prin scăderea nivelului de colesterol rău (LDL), ar trebui folosit cât mai des în locul untului, margarinei și grăsimilor animale.

Gătit sau crud? Ambele. Crud, acesta potențează aroma roșiilor de sezon și este esențial pentru prepararea unui pesto delicios. Pentru a fi gătit, cel mai bine este să nu se încălzească peste 180°C.

Uleiul de camelină: un bastion împotriva tulburărilor cardiovasculare

Originea uleiului de camelină: Extras din semințele unei plante din familia Cruciferae.

Compoziția în acizi grași: Omega 9, 15%. Omega 6, 17%. Omega 3, 34%.

Vitamine: E.

Beneficii pentru sănătate: Cercetările au arătat că 1 lingură pe zi combate inflamațiile și bolile cardiovasculare. De fapt, conținutul său ridicat de omega 3 (mai mare decât cel de omega 6 de care avem nevoie în cadrul unei diete echilibrate) acoperă toate rațiile zilnice recomandate.

Gătit sau crud? Folosit doar la rece. Aroma sa ușoară de sparanghel poate fi o surpriză, dar se potrivește bine cu sushi, pește la aburi, tartar de vită sau o salată crocantă de anghinare/broccoli. 1 lingură pe zi. Se poate găsi în magazinele bio.