Ai observat și tu acest lucru? Căldura îți schimbă comportamentul? Irascibilitate, pierderea poftei de mâncare, moleșeală…aceste simptome sunt din ce în ce mai frecvente în ultima perioadă? Temperaturile ridicate sunt parțial responsabile de această situație.
Un val de căldură urmează să cuprindă din nou țara în zilele următoare. Căldura sufocantă ne face mai înceți, ne face mai nervoși, mai irascibili și mai moleșiți. În cele ce urmează îți vom spune cum ne schimbă căldura comportamentul.
Ce efecte are căldura extremă asupra corpului nostru?
Atunci când corpul se încălzește, vasele de sânge se dilată și se deschid. Acest lucru scade tensiunea arterială și forțează inima să lucreze mai mult pentru a face sângele să circule prin corp.
Acest lucru poate provoca simptome ușoare, cum ar fi o erupție cutanată pruriginoasă sau picioare umflate.
În același timp, începem să transpirăm, ceea ce duce la o pierdere de lichide și sare și, mai presus de toate, modifică echilibrul dintre aceste două elemente în organism.
Acest lucru, combinat cu o scădere a tensiunii arteriale, poate duce la un atac de căldură sau insolație. Simptomele sunt următoarele
amețeli
greață
leșin
confuzie mentală
crampe musculare
dureri de cap
transpirație abundentă
oboseală
Dacă tensiunea arterială scade prea repede, crește riscul de infarct miocardic.
Cum ne schimbă căldura comportamentul?
Conform specialiștilor, buna dispoziție tinde să dispară atunci când termometrul continuă să crească, în timpul valurilor de căldură. Atunci când temperaturile sunt peste normele sezoniere, riscurile de infarct și deshidratare sunt mai mari.
„Există în mod clar o senzație de disconfort legată de natura opresivă a căldurii”, explică specialiștii. Deshidratarea ne poate afecta starea de spirit și comportamentul, iar în cel mai rău scenariu, ne poate afecta și creierul.
Ar putea vremea caldă să ne facă irascibili? O idee confirmată de studiile privind schimbările climatice. Fenomenele meteorologice extreme îi fac pe oameni mai violenți între ei. În 2013, cercetătorii californieni de la Science au analizat 60 de studii publicate pe această temă în arheologie, criminologie, economie, geografie, istorie, științe politice și psihologie. Aceste studii au comparat nivelurile de violență din perioadele normale cu cele din perioadele de secetă, precipitații abundente etc.
Lipsa de oxigen la nivelul creierului și oboseala
Când oamenii sunt înfierbântați, acest lucru îi face iritabili și mai rapizi la mânie, mai frustrați și mai impulsivi. Acest lucru duce la altercații care pot scăpa de sub control.
Iar temperatura creierului este de vină pentru acest tip de reacție beligerantă. Anumite regiuni ale creierului încep să rămână fără oxigen atunci când este cald, deoarece organismul trimite mai mult sânge decât de obicei către restul corpului nostru pentru a-l răci. Când se întâmplă acest lucru, ajungem să acționăm mai impulsiv, sub impulsul momentului. De fapt, unul dintre primele semne ale insolației este „agresivitatea neobișnuită”.
Potrivit psihiatrilor, această agresivitate se datorează mai degrabă lipsei de somn: „Este un fapt că, atunci când temperaturile sunt ridicate, ne este în general mai greu să dormim. Faptul că organismul nu poate adormi datorită răcirii fiziologice care are loc în mod normal în timpul nopții poate fi un factor. Persoanele care dorm mai puțin bine sunt în general mai iritabile în timpul zilei și, prin urmare, probabil mai violente, cel puțin în cazul unora dintre ele. Fără îndoială, în aceste condiții, ei sunt mai puțin capabili să fie toleranți și să accepte anumite lucruri. Este evident că căldura provoacă un fel de epuizare psihologică a oamenilor, ceea ce înseamnă că aceștia sunt mai puțin răbdători decât în alte circumstanțe”.