Cum îți poți stimula sistemul imunitar?

Photo of author

By Ramona Fustos

Cum îți poți stimula sistemul imunitar? Iarna, suntem mai sensibili la agresiunile externe și ne îmbolnăvim repede. Cum îți poți întări sistemul imunitar pentru a combate frigul specific iernii? Vom răspunde la această întrebare în acest articol.

Consumă fructe și legume bogate în vitamina C

Vitamina C joacă un rol important în reacțiile imunologice antiinfecțioase. Prin urmare, este esențială pentru stimularea sistemului imunitar și pentru a ne proteja împotriva infecțiilor de iarnă. De asemenea, crește absorbția fierului, ajutând la combaterea anemiei și a oricărei oboseli cauzate de lipsa de fier.

Kiwi este cea mai bogată sursă, așa că de ce să nu mănânci unul în fiecare dimineață la micul dejun. Această vitamină se găsește și în citrice, fructe roșii și legume precum varza, feniculul și spanacul.

Fă-ți plinul de magneziu

Magneziul este util pentru stimularea sistemului nostru imunitar deoarece are un efect anti-oboseală. De asemenea, joacă un rol în relaxarea musculară și se spune că are proprietăți antistres. Tot ce ne trebuie pentru a fi în formă maximă în mijlocul iernii.

Magneziul ajută la reducerea stresului, un factor care îți poate slăbi sistemul imunitar. Alege legume verzi, fructe uscate, cum ar fi migdalele, și banane. Aceste alimente te vor ajuta să faci față mai bine oboselii și să menții un sistem imunitar puternic.

Se găsește în cantități bune în brânză, fructe oleaginoase (nuci, migdale etc.), pește, ouă și ciocolată. Acum că știi acest lucru, nu te vei mai simți atât de vinovat mușcând dintr-un pătrat de ciocolată neagră la sfârșitul mesei!

Aromaterapia: un aliat pentru imunitate

Aromaterapia utilizează uleiuri esențiale extrase din flori, frunze, tulpini și alte părți ale plantelor pentru a îmbunătăți bunăstarea fizică și emoțională. Datorită proprietăților lor antibacteriene, antivirale și antiinflamatorii, anumite uleiuri esențiale sunt deosebit de eficiente în stimularea sistemului imunitar.

Alimente bogate în fier

Fierul este esențial pentru transportul oxigenului în organism și pentru susținerea sistemului imunitar. Îl poți găsi în carnea roșie, linte și spanac. Aceste alimente favorizează producția de globule roșii, care sunt esențiale pentru combaterea infecțiilor.

Fă puțină mișcare

Iarna, este greu să te motivezi să faci mișcare, iar asta este o greșeală! De fapt, activitatea fizică regulată stimulează sistemul imunitar și reduce frecvența răcelilor. Nu trebuie decât să mergi 30 de minute pe zi pentru a simți beneficiile.

Dormi suficient

Somnul insuficient slăbește sistemul imunitar prin reducerea numărului anumitor celule albe din sânge. Pentru a fi în formă maximă, trebuie să dormi cel puțin 7-8 ore pe noapte.

Concentrează-te pe probiotice

Cea mai mare parte a sistemului nostru imunitar se află în intestine, așa că este important să avem grijă de ele. Consumul de probiotice ajută la întărirea barierei intestinale și, prin urmare, a sistemului nostru imunitar. Probioticele se găsesc în iaurtul simplu și există și suplimente alimentare care le conțin.

Alimentele bogate în vitamina D

Vitamina D este esențială pentru buna funcționare a sistemului tău imunitar. Toamna, când expunerea la soare scade, apelează la alimente precum somonul, tonul sau ouăle. Acestea ajută la compensarea lipsei de soare și întăresc apărarea împotriva infecțiilor.