Cum arată un mic dejun ideal? Te-ai întrebat vreodată? Cereale cu lapte, un sandviș, pâine prăjită cu unt, ouă cu șuncă, totul alături de o cafea sau de un suc de portocale…. iată cum arată un mic dejun ideal pentru mulți dintre noi. Dar, aceste idei sunt departe de un mic dejun ideal din punct de vedere nutrițional.
Cum arată un mic dejun ideal?
De fapt, un mic dejun dulce, ales de foarte multă lume, favorizează secreția de insulină, care ar trebui evitată, mai ales dimineața. Pe de altă parte, dimineața nu consumăm suficiente proteine, esențiale pentru un bun început de zi. Iată care sunt recomandările noastre pentru un mic dejun bun și sănătos, ideal pentru a începe așa cum trebuie ziua.
O sursă de proteine, în mod ideal ouă
Multă lume alege un mic dejun dulce, dar cel mai bine ar fi să se consume un mic dejun sărat. Consumul de o sursă de proteine dimineața poate favoriza producția de dopamină, un neurotransmițător care va stimula trezirea și motivația. Dopamina este molecula care stimulează dorința și interesul, așa că te va ajuta să începi ziua cu dreptul!
Pe lângă faptul că stimulează motivația și vigilența, consumul de proteine la micul dejun te ajută, de asemenea, să te simți mai sătulă pentru mai mult timp și reduce poftele de dimineață.
De ce ouăle sunt cea mai bună alegere pentru un mic dejun?
Ouăle sunt cea mai bună alegere deoarece conțin proteine de cea mai bună calitate, sunt bogate în vitamine și oligoelemente. Poți miza însă și pe alte surse de proteine animale: brânza, de capră sau de oaie, un iaurt, sardine sau jambon de calitate. Proteinele vegetale pot să fie obținute de la oleaginoase, de la un desert vegetal cu soia sau de la semințele de chia.
Grăsimi bune: migdale, nuci și arahide
Consumul de grăsimi la micul dejun este esențial, dar tot trebuie să alegi grăsimea potrivită! Acizii grași de înaltă calitate, în special omega-3 și omega-9, sunt esențiali pentru buna funcționare a organismului nostru: aceștia ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare și a diabetului și joacă un rol în dezvoltarea creierului, a mușchilor și oaselor.
Aceste grăsimi bune se găsesc în special în semințele oleaginoase: migdale, nuci și alune. Nucile sunt semințele oleaginoase cu cel mai mare conținut de omega-3. Poți mânca dimineața o porție de 30-50 g de nuci și migdale, care vor furniza omega-3, fibre și magneziu. Pentru o sursă bună de grăsimi de calitate, poți opta, de asemenea, pentru semințe de chia, semințe de dovleac, avocado sau pește gras, cum ar fi sardinele.
Un fruct proaspăt și un suc de fructe
În sucul de fructe nu mai există fibre. Iar fibrele sunt cele care pot reduce viteza de asimilare a zahărului din fructe. În plus, consumul de fructe îți permite să mesteci și favorizează sațietatea, spre deosebire de sucurile de fructe. În cele din urmă, sucul de fructe conține mai puține vitamine decât fructele.
Așadar, alege fructele în locul sucurilor de fructe, inclusiv sucurile de fructe făcute în casă sau cele garantate a fi 100% suc pur!
Opțional: carbohidrați de calitate
Contrar credinței populare, se poate renunța la produsele cerealiere la micul dejun, atâta timp cât acesta conține suficiente proteine și grăsimi de calitate. Cu toate acestea, dacă îți este greu să te lipsești de ele, asigură-te că îți alegi cu grijă carbohidrații.