Vrei să știi cu ce se poate înlocui zahărul? Ai vrea să renunți la cele 400 g de zahăr din prăjitura de casă sau să-ți îndulcești cafeaua fără zahăr și te întrebi ce să folosești în schimb? În acest caz, ai ajuns la locul potrivit. Iată câtva alternative populare la zahăr și avantajele pe care le oferă acestea față de zahărul de masă.
Cu ce se poate înlocui zahărul: mierea
Mierea este un substitut perfect pentru zahărul alb rafinat. Conține minerale, precum fier, potasiu sau magneziu, dar și vitaminele din grupa B și C.
Principalul său avantaj este că are mai puține calorii decât zahărul tradițional și este cu 40% mai dulce. Cu toate acestea, mierea nu trebuie consumată în exces. Ea conține 80 de grame de zahăr la 100 de grame de miere și 55% fructoză. Un alt obstacol major este prețul mierii, care este mult mai mare decât cel al zahărului alb.
Cu ce se poate înlocui zahărul: stevia
Un îndulcitor care provine de la o plantă, Stevia este un edulcorant natural. Are o putere de îndulcire între 100-300 de ori mai mare față de zahărul alb rafinat. De asemenea, conține și mai puține calorii. Cu toate acestea, gustul său amar nu este întotdeauna apreciat de consumatori. De asemenea, este important de reținut că stevia este rezultatul unor modificări chimice. Știai că adevărata stevia este de fapt verde? Producătorii o rafinează pentru a o face albă și mai atractivă pentru vânzare. Așadar, dacă dorești să înlocuiești zahărul cu stevia, asigură-te că nu a fost supusă niciunei prelucrări chimice!
Cu ce se poate înlocui zahărul: siropul de agave
Siropul de agave are o putere de îndulcire superioară spre deosebire de zahăr. Acesta conține fier, magneziu, calciu, minerale și potasiu. Are avantajul de a avea un indice glicemic scăzut, dar pentru ca acest lucru să fie adevărat, trebuie să consumi sirop de agave de calitate superioară. Atenție, însă, la fructoza de 60-90% prezentă în siropul de agave, care poate avea un efect nociv asupra sănătății dacă este consumată în exces.
Siropul de arțar
Siropul de arțar conține puțință fructoză și are un gust mai puternic față de alte tipuri de îndulcitori. Deci poate reduce cantitatea de zahăr folosită. Are totuși un indice glicemic destul de ridicat.
Zahărul de cocos
Provenit din seva de flori de cocotier, zahărul de cocos este un tip de zahăr brun care conține vitamine, minerale și antioxidanți. Are un indice glicemic mai mic față de zahărul clasic.
Zahărul de mesteacăn
Zahărul de mesteacăn, cunoscut și sub numele de xilitol, este un îndulcitor natural derivat din scoarța de mesteacăn. Acesta are o putere de îndulcire mai mare decât zahărul alb și un indice glicemic mai mic. Cu toate acestea, consumul prea mare de xilitol poate avea efecte secundare nedorite, în special efecte laxative.
Siropul de curmale
Constituit în principal din glucide, siropul de curmale este un îndulcitor cu un indice glicemic foarte ridicat în funcție de varietăți. Siropul de curmale, deși conține câteva minerale, nu are fibre, iar indicele său glicemic foarte ridicat îl poate atinge sau chiar depăși pe cel al zahărului alb (IG 70-100). Contrar a ceea ce ai putea crede, aceasta nu este cea mai recomandată alternativă.