Sarea este un ingredient care nu îți vrea mereu binele. Compusă în principal din sodiu (Na+) și clorură (Cl-), este esențială pentru buna funcționare a organismului. Sodiul joacă un rol esențial în reglarea echilibrului hidric, în transmiterea impulsurilor nervoase, în contracția musculară și în transportul substanțelor nutritive.
Dar, ca întotdeauna, doza este cea care face otrava. De aceea, OMS recomandă ca adulții să nu consume mai mult de 5 g de sare pe zi. Pentru copii, recomandarea este de 2 g pe zi.
Dacă vrei să reduci consumul de sare, cel mai bine ar fi ca inițial, să reduci consumul de sare de masă în felurile de mâncare zilnice. Iată deci care sunt substitutele capabile să dea mai mult gust preparatelor tale, fără să aibă însă efecte nefaste asupra sănătății.
Cu ce se poate înlocui sarea: alimentele acide
Una din cele mai simple modalități de a folosi mai puțină sare în preparate, este de a adăuga ingrediente acide. De fapt, aciditatea est cea care poate spori percepția altor arome, inclusiv a gustului sărat, ceea ce face posibilă reducerea cantității de sare fără a diminua percepția generală a gustului unui fel de mâncare. Alternative comune sunt sucul de lămâie sau oțetul, care se adaugă la sfârșitul gătitului.
Cu ce se poate înlocui sarea: amestecul de ierburi
Folosirea unui amestec de ierburi și de condimente sau un amestec special de asezonare va adăuga o paleta de savori mai specială și mai complexă, care va ajuta la înlocuirea sării în preparate. Acest amestec de condimente și legume va funcționa foarte bine: pătrunjel, roșii, morcovi, păstârnac, semințe de dovleac, usturoi sălbatic și leuștean.
Acest sfat funcționează pentru orice, de la asezonarea cărnii și a peștelui până la sosurile pentru paste.
Cu ce se poate înlocui sarea: mirodeniile
Mirodeniile sunt capabile să sature papilele gustative pentru a reduce apetitul natural pentru aromele sărate. Turmericul, curry, chimenul, piperul și ghimbirul sunt toate potențatoare naturale de arome cu beneficii pentru sănătate.
Poți face un amestec de condimente acasă cu următoarele ingrediente:
1 linguriță de praf de ceapă
½ linguriță de praf de usturoi
½ linguriță de paprika
1 linguriță de busuioc
½ linguriță de piper
Parmezanul vegetal
Parmezanul vegetal imită aroma ușor sărată a parmezanului, fără a folosi produse de origine animală. Este făcut din nuci, drojdie nutritivă, care adaugă o aromă de brânză, sare și, uneori, praf de usturoi pentru a adăuga profunzime aromei.
Ingrediente pentru 100 g:
90 g nuci caju sau migdale
1 linguriță de praf de usturoi
2 linguri de drojdie de malț
1 lingură de semințe de susan prăjite
1 vârf de cuțit de zahăr brun
Sosul de soia cu un nivel mai scăzut de sodiu
Dacă vrei să reduci aportul tău de sodiu și să mărești sensibilitatea ta la savorile sărate, poți încerca să înlocuiești sosul de soia clasic cu un sos de soia cu un nivel mai scăzut de sodiu. Conține cu aproximativ 40% mai puțin sodiu pe porție.
Nu este cea mai bună alegere pentru cineva care trebuie să își reducă radical aportul de sodiu, dar va ajuta la reducerea consumului, ceea ce este deja un pas în direcția bună.