Ți-ai făcut recent analizele și rezultatele arată că ai un nivel de colesterol cam ridicat? O veste bună- un regim alimentar sănătos este cel care îți permite să controlezi mai bine colesterolemia. Pentru a -ți recăpăta – sau a menține – o greutate sănătoasă și un stomac mai plat, fă-ți plinul de fibre și leguminoase. Iată cum să alcătuiești o farfurie anti-colesterol.
Colesterol- alimentele de privilegiat
Legumele, pline de fibre. Foarte slabe în calorii, legumele sunt vedete atunci când vine vorba despre un regim de slăbire. Sunt, de asemenea, o armă anti-colesterol, datorită conținutului ridicat de fibre. S-a stabilit că o dietă bogată în fibre reduce nivelul de colesterol LDL, cunoscut ca fiind colesterolul „rău”.
Cele mai interesante fibre sunt așa-numitele fibre solubile (care se găsesc în vinete, dovlecei, sparanghel etc.): acestea formează un fel de gel vâscos în contact cu apa, care este eficient în reducerea absorbției colesterolului. Mai mult, ele dau o impresie de sațietate, ajutând la reglarea apetitului și la prevenirea gustărilor.
Al treilea beneficiu: fibrele solubile întăresc bacteriile pe care le adăpostim în intestine. Aceasta este o veste bună, deoarece aceste bacterii, care protejează peretele intestinal de pătrunderea unor molecule potențial agresive sau toxice pentru organism, joacă, de asemenea, un rol în controlul greutății: studii științifice recente au stabilit că ele contribuie la reglarea cantităților de alimente pe care le consumăm și a momentelor în care ne este foame.
Leguminoasele, slabe în lipide. Năut, fasole roșie, linte… toate sunt o alegere extrem de interesantă. Sunt în primul rând o sursă excelentă de fibre solubile. Iar dacă ai probleme în a pierde în greutate, aceste alimente bogate în amidon vor avea un impact mai mic asupra cântarului decât orezul, pastele sau cartofii, oferind în același timp aceeași energie și sațietate. În cele din urmă, conținutul lor ridicat de proteine ajută la refacerea musculaturii. Dacă nu le digeri bine, consumă-le foarte încet și în cantități mai mici.
Alimentele de limitat pentru un nivel de colesterol potrivit
Grăsimile animale, care cresc colesterolul LDL. Grăsimile saturate (care se găsesc în unt, lapte, smântână, brânză și anumite tipuri de carne roșie) cresc nivelul colesterolului LDL… și kilogramele! Așadar, nu exagera, dar nici nu renunța complet la ele. În doze mici, acești acizi grași cu lanț scurt și mediu, ușor neobișnuiți, au efecte benefice asupra colonului. Mai presus de toate, au un gust bun și sunt o adevărată plăcere de mâncat.
Obiectivul este de a găsi un echilibru între grăsimile animale saturate și grăsimile vegetale nesaturate, care sunt excelente pentru sănătate, în special pentru inimă și artere. Puțin unt (10 g) pe pâinea prăjită dimineața, unt sau smântână pentru gătit o dată la patru ori, ulei de măsline sau de rapiță în restul timpului, carne grasă (costiță, cotlet de miel sau de porc) o dată sau de două ori pe săptămână și, în rest, carne cu conținut scăzut de grăsimi (friptură de vită, friptură de vită, friptură de porc, carne albă).
Zaharurile rapide, care atacă colesterolul bun. Nu ne fac niciun bine! Prea multe zaharuri cu absorbție rapidă duc la scăderea colesterolului HDL, pe care este important să îl menținem la un nivel bun, deoarece transportă excesul de colesterol către ficat pentru a fi descompus. Ia-ți adio de la batoanele de ciocolată și de la băuturile, produsele de patiserie și prăjiturile zaharoase – care sunt, de asemenea, pline de grăsimi saturate!