Biserica Ortodoxă este profund legată de cinstirea icoanelor, acestea fiind nu doar obiecte de artă sacră, ci ferestre către cer, prin care credincioșii intră în comuniune cu sfinții și cu Însuși Dumnezeu. Printre icoanele făcătoare de minuni care au adus mângâiere și întărire duhovnicească poporului binecredincios se numără și Icoana Maicii Domnului din Koneviț, o reprezentare unică și plină de har a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, care ocupă un loc aparte în evlavia popoarelor ortodoxe din Rusia și Finlanda.
Originea și semnificația icoanei
Icoana Maicii Domnului din Koneviț aparține tipului iconografic „Hodighitria”, adică „Îndrumătoarea”. Acest tip de icoană este cunoscut pentru reprezentarea Maicii Domnului ținându-L în brațe pe Pruncul Iisus Hristos, Care binecuvântează cu o mână, iar în cealaltă ține, în mod tradițional, un pergament. Însă în cazul icoanei din Koneviț, în locul pergamentului, Pruncul Iisus Hristos ține doi porumbei albi, simbol al păcii, curăției și al harului Duhului Sfânt. Această particularitate face ca icoana să fie nu doar un simbol teologic profund, ci și unică în rândul reprezentărilor ortodoxe.
Denumită și „Konevițkaia”, „Akafistnaia”, „Sviatogorskaia” sau „Golubițkaia”, icoana este cinstită cu o deosebită evlavie nu doar pentru frumusețea sa, ci și pentru numele sfințeniei și minunilor prin care s-a proslăvit.
Legătura cu Sfântul Munte Athos și Sfântul Arsenie Konevițki
Rădăcinile acestei icoane se leagă de Sfântul Munte Athos, grădina Maicii Domnului. Potrivit tradiției, icoana a fost oferită de egumenul Ioan de la Sfântul Munte Athos ca binecuvântare pentru Sfântul Arsenie Konevițki, cel care avea să întemeieze Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de pe Insula Koneviț, în lacul Ladoga. Sfântul Arsenie, mare nevoitor și misionar ortodox în nordul îndepărtat, a purtat această icoană cu sine ca pe o călăuză și ocrotitoare, așa cum a fost și Fecioara Maria pentru toți cei ce s-au încredințat purtării ei de grijă.
În mănăstirea întemeiată de el, icoana a fost așezată cu multă cinste în Catedrala „Nașterea Maicii Domnului”, devenind curând izvor de har și făcătoare de minuni, atrăgând nenumărați pelerini, care primeau vindecări trupești și sufletești.
Pătimirile icoanei și mutarea ei la Novgorod
Istoria icoanei nu a fost lipsită de încercări. În anul 1610, în contextul conflictelor dintre ruși și suedezi, mănăstirea a fost amenințată de distrugere. Cu binecuvântarea Arhiepiscopului Isidor de Novgorod, icoana a fost mutată în grabă și în taină la Mănăstirea Derevianiț din Novgorod, pentru a fi ocrotită de profanare.
Aici, icoana a continuat să fie cinstită cu mare evlavie, iar ziua de 10 iulie a fost rânduită ca zi de prăznuire a icoanei Maicii Domnului din Koneviț, amintind de momentul salvării și mutării sale într-un loc de siguranță.
Chiar și departe de locul său de origine, icoana a continuat să reverse har asupra credincioșilor. Mulțimi de pelerini veneau să se roage înaintea ei, iar numeroase minuni au fost înregistrate în legătură cu această sfântă icoană.
Întoarcerea triumfală și prăznuirea pe 3 septembrie
După aproape două secole, în anul 1799, icoana a fost în sfârșit reîntoarsă în locul ei de drept, la Mănăstirea Koneviț. Această revenire a fost posibilă datorită binecuvântării Mitropolitului Gavriil de Novgorod și Sankt Petersburg (†26 ianuarie 1801), care a recunoscut importanța spirituală și istorică a icoanei pentru viața monahală și eclezială din acea regiune.
Reîntoarcerea icoanei la Koneviț este prăznuită anual pe 3 septembrie, zi în care credincioșii își aduc aminte de biruința dreptei credințe și de întoarcerea simbolică a Maicii Domnului în casa sa, în mijlocul fiilor duhovnicești.
Răspândirea icoanei și evlavia poporului
În Mănăstirea Derevianiț, în semn de cinstire și recunoștință, a fost păstrată o copie a icoanei Konevițkaia, împodobită cu o ferecătură de argint, ca semn al prețuirii și al legăturii duhovnicești cu icoana originală. De asemenea, copii ale acestei icoane au fost realizate și așezate în diverse locașuri de cult, unde au devenit centre de rugăciune și pelerinaj.
Printre locurile unde se află copii ale icoanei se numără:
- Catedrala „Buna Vestire” din Kremlin – Moscova,
- Catedrala Învierii din Torjok,
- Biserica Mănăstirii „Noul Valaam” din Finlanda,
Toate aceste locașuri mărturisesc despre iubirea neîntreruptă a Maicii Domnului pentru poporul credincios și despre darul prezenței ei vii în viața Bisericii.
Simbolismul porumbeilor albi, semn al păcii și harului
O particularitate unică a acestei icoane, care o face deosebită în rândul celorlalte reprezentări de tip „Hodighitria”, este faptul că Pruncul Iisus ține în mâini doi porumbei albi, nu pergamentul cuvintelor dumnezeiești.
Acești doi porumbei pot fi înțeleși în mai multe moduri:
- Simbol al păcii, căci porumbelul a fost cel care a adus ramura de măslin lui Noe, semn că potopul luase sfârșit și că Dumnezeu Se împăcase cu omenirea;
- Simbol al Duhului Sfânt, Care S-a pogorât în chip de porumbel asupra lui Hristos la Botez;
- Simbol al curăției, căci porumbelul este o vietate blândă și curată, folosită adesea în jertfele Vechiului Testament;
- De asemenea, cei doi porumbei pot simboliza cele două firi ale lui Hristos: dumnezeiască și omenească, sau chiar împăcarea dintre poporul iudeu și neamuri, aduse laolaltă în Biserica lui Hristos.
Prin această reprezentare, icoana Maicii Domnului din Koneviț ne cheamă la viață curată, la rugăciune și la pace lăuntrică, sub ocrotirea blândă și maternă a celei care L-a născut pe Mântuitorul lumii.
Cinstirea Sfintei Icoanei a Maicii Domnului din Koneviț
În zilele noastre, cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului din Koneviț continuă în Biserica Ortodoxă Rusă și în Biserica Ortodoxă din Finlanda, dar evlavia față de această icoană a trecut dincolo de granițele geografice. Mulți creștini din întreaga lume se roagă Maicii Domnului înaintea acestei sfinte icoane, mai ales în momente de tulburare, cerând pace, alinare și întărire.
Mărturiile despre minuni, vindecări și întoarceri la credință săvârșite prin rugăciunea înaintea icoanei din Koneviț nu s-au încheiat. Harul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu continuă să lucreze în viața celor care se apropie de ea cu credință, nădejde și dragoste.
Maica Domnului a fost mereu prezentă în viața Bisericii, călăuzind, apărând și mijlocind pentru poporul dreptcredincios. De la Sfântul Munte Athos până în nordul înghețat al Rusiei și Finlandei, icoana sa a fost semn de nădejde, pace și luminare.
Să ne rugăm și noi, cu inimi smerite: