Te confrunți cu goluri de memorie? Vrei să afli care sunt cele cinci alimente ideale pentru memorie? Îți pierzi foarte des cheile? Nu îți mai amintești ce ai făcut ieri? În acest caz, chiar ai nevoie de lista cu alimentele care îți pot optimiza memoria.
Memoria este o funcție esențială a creierului. Aceasta clasifică, stochează și recuperează informațiile înregistrate în timpul zilei. Pentru a îți păstra memoria, trebuie să ai grijă de dieta ta. Există o serie de elemente care pot contribui la o memorie optimă. Printre acestea se numără vitaminele din complexul B, omega-3 și plante specifice, cum ar fi ginkgo biloba.
Care sunt cele cinci alimente care pot întreține și stimula memoria?
Peștele gras
Membranele celulare ale creierului sunt elemente extrem de bogate în lipide. Iar atunci când ai aporturile bune în acizi grași esențiali omega-3 te vei bucura de o funcționare optimă a sistemului nervos, dar și a memoriei. Omega-3 sunt implicați într-o serie de reacții biologice din circuitul cerebral.
Trebuie să știi, de asemenea, că acești faimoși acizi grași omega-3 nu sunt sintetizați de organism și, prin urmare, trebuie să fie asigurați prin alimentație. Consumul de pește gras cu mult omega-3, de cel puțin două ori pe săptămână, este cea mai bună modalitate de a acoperi diversele aporturi.
Trebuie reținut de asemenea că vegetalele, dar și uleiurile vegetale, precum cele de nuci, de rapiță sau de sâmburi de struguri conțin și le un nivel destul de bogat de acizi grași omega 3.
Fructe, dar și legume în nuanțe vii
Trebuie deci să privilegiezi fructele, dar și legumele în nuanțe bogate. Pigmenții naturali sunt cei mai bogați în antioxidanți. Aceste molecule active au rolul de a proteja neuronii de stresul oxidativ generat de radicalii liberi în contexte specifice. Acesta poate fi cauzat, de exemplu, de o alimentație deficitară, de fumat, alcoolism, activitate fizică excesivă, pesticide sau poluare.
Legumele cu frunze verzi, dar și fructele de pădure, de exemplu, conțin polifenoli în cantitate foarte mare. este vorba despre o familie de antioxidanți care există într-o mare cantitate de vegetale. Fructele, dar și legumele în nuanțe de portocaliu sunt bogate în flavonoide, dar și în betacaroten sau vitamine-E și C.
Ginkgo Biloba
Continuăm lista celor cinci alimente ideale pentru memorie cu Ginkgo Biloba. Este o plantă venită din Asia care conține numeroase substanțe active, în special din familia polifenolilor, cu flavonoide, terpenoide, ginkgolide și bilobalide. Toate aceste patru elemente au proprietăți antioxidante. Diferitele substanțe active din gingko biloba au un rol antiinflamator și asigură o excelentă protecție celulară. Mai mult, aceste diverse proprietăți sunt bune pentru minte, pentru echilibrul nervos și pentru memorie. O ultimă precizare: gingko biloba poate fi administrat ca supliment alimentar.
Leguminoasele și cerealele integrale
Pentru a funcționa corect, creierul trebuie să utilizeze combustibil sub formă de glucoză. De aceea, vă sfătuim să consumați alimente bogate în amidon cu carbohidrați complecși (cum ar fi cerealele integrale și legumele) pentru a optimiza performanțele fizice și cognitive.
Tirozina
L-tirozina este un aminoacid care este un precursor al dopa și al dopaminei (utilizate pentru memorie). Este, de asemenea, un precursor al catecolaminelor (adrenalină și noradrenalină). Este, de asemenea, un precursor al catecolaminelor (adrenalină și noradrenalină), precum și un stimulent și un hormon de sațietate (inhibitor al apetitului). În sfârșit, același lucru este valabil și pentru hormonii tiroidieni (tiroxina și tirozina). Stresul și surmenajul intelectual pot duce la scăderea nivelului de tirozină din neuroni, reducând capacitatea de atenție și de concentrare. Este important de reținut că L-tirozina este foarte utilă pentru memorie, cu condiția să te trezești dimineața și să o iei pe stomacul gol, cu cel puțin o jumătate de oră înainte de micul dejun. În fine, cel mai bine este să o combini cu un complex de vitamine B și C, care să fie luat imediat după micul dejun.