Dacă există un produs fără de care nu putem trăi în dulapurile noastre de bucătărie, acela este făina albă. O folosim în tot felul de preparate, fie ele dulci sau sărate. Făina de grâu este chiar cea mai utilizată și cea mai cunoscută făină. Mai mult, conținutul său ridicat de gluten conferă elasticitate și volum pastelor. Prin urmare, și pentru că este foarte ușor de utilizat, este potrivită pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, există și alte alternative la făina de grâu. Din ce în ce mai populare, aceste făinuri sunt foarte interesante din punct de vedere nutrițional și gustativ, iar unele nu conțin gluten. Iată câteva dintre ele.
Făina albă – câte tipuri există?
Făina de grâu în sine poate fi împărțită în mai multe tipuri. Acestea sunt definite prin litera T urmată de un număr: T45, T55, T65, T65, T80, T110 și T150. Aceasta corespunde la ceea ce se numește conținutul de cenușă. Aceasta este pur și simplu cantitatea de materie minerală sau de „impurități” din tărâțe (coaja boabelor) prezentă în făină. Cu cât conținutul de cenușă este mai mic, cu atât făina este mai albă și mai rafinată, și invers. De exemplu, făina T45 conține cei mai puțini nutrienți, spre deosebire de T150, care este numită făină integrală. Făina integrală este complet nerafinată și conține toate părțile componente ale bobului de grâu, inclusiv fibre, vitamine și minerale.
Datorită compozițiilor lor diferite, fiecare tip de făină are o utilizare specifică. De exemplu, făina T45 este folosită pentru produse de patiserie, T55 pentru aluat de pizza și T65 până la T150 pentru fabricarea diferitelor tipuri de pâine.
Faina albă – ce alte tipuri există?
Făina de secară. Această făină de culoare cenușie este adesea folosită pentru fabricarea pâinii, fiind recunoscută după culoarea sa închisă.
De asemenea, poate fi folosită pentru a face turtă dulce și vafe. Ca și făina de grâu, conține gluten, dar în proporții mai mici. Dacă este integrală, este concentrată în substanțe nutritive. Este de trei ori mai bogată în fibre și magneziu decât făina de grâu și conține, de asemenea, mai mult potasiu, fosfor și fier decât făina de grâu. În sfârșit, ca și grâul, este clasificată în funcție de gradul de rafinare cu indicele T, T70 corespunzând făinii albe și T170 făinii integrale.
Făina de cartofi dulci
Făina de cartofi dulci se prezintă sub forma unei pulberi foarte fine a cărei culoare variază de la roz la alb și la portocaliu, în funcție de procesul de fabricație. Ea poate fi folosită pentru a prepara deserturi, pâine, clătite sau clătite. Are o serie de avantaje: nu conține gluten și este un bun înlocuitor al făinii de grâu pentru toate creațiile tale culinare. Această făină cu gust ușor dulce este deosebit de populară printre sportivi, deoarece are un indice glicemic scăzut și este săracă în grăsimi. În plus, are calități nutriționale excelente: vitamina A, vitamina B6, cupru, mangan și chiar faimoșii antioxidanți intră în compoziția sa.
Făina de castane
Făina de castane are o aromă destul de pronunțată și bogată. Făina de castane are o aromă puternică și dulce. Poate fi folosită pentru a face prăjituri, biscuiți, pâine și tot felul de deserturi. Se potrivește bine cu ciocolata, mierea, condimentele și fructele uscate.Această făină este, de asemenea, fără gluten. Cu toate acestea, nu este recomandată pentru a fi folosită ca atare în preparate, deoarece aceasta poate duce la rezultate sfărâmicioase, prea tari și pline. Cel mai bine este să o combini cu făină de grâu, făină de orez sau făină de porumb, în funcție de rețetă și de nevoile tale.