Un studiu amplu de 30 de ani, care a implicat mai mult de 105.000 de persoane și a analizat opt tipuri de diete, a confirmat că dieta Alternative Healthy Eating Index (AHEI) este cea mai benefică pentru o îmbătrânire sănătoasă. Cercetările, publicate în jurnalul Nature Medicine, sugerează că persoanele care au urmat mai îndeaproape această dietă în mijlocul vieții au avut cele mai mari șanse de a se bucura de o sănătate bună la 70 de ani și dincolo de această vârstă.
Potrivit rezultatelor studiului, participanții cu scoruri AHEI ridicate aveau de 2,2 ori mai multe șanse să fie sănătoși la 75 de ani, comparativ cu cei care aveau un scor mai mic. Dieta AHEI se concentrează pe alimente vegetale (fructe, legume, cereale integrale, nuci, leguminoase și grăsimi sănătoase) și limitează consumul de carne roșie și procesată, băuturi zaharoase, sodiu și cereale rafinate, notează upi.com.
Unul dintre cercetători, Marta Guasch-Ferré, profesor asociat de sănătate publică la Universitatea din Copenhaga și la Harvard T.H. Chan School of Public Health, a menționat că aceste descoperiri sugerează că dietele bogate în alimente pe bază de plante și cu un consum moderat de produse de origine animală pot sprijini un proces de îmbătrânire sănătos și pot influența recomandările viitoare pentru alimentație. Dieta AHEI a fost creată de cercetătorii de la Harvard în 2002, ca o alternativă la Healthy Eating Index (HEI) al Departamentului de Agricultură din SUA, fiind orientată spre prevenirea bolilor cronice.
Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat răspunsurile la chestionarele de dietă completate de participanții la două studii medicale de lungă durată. Ei au evaluat cât de bine au urmat participanții opt tipuri de diete sănătoase, inclusiv AHEI, dieta mediteraneană alternativă, dieta DASH (pentru prevenirea hipertensiunii), dieta MIND (pentru întârzierea neurodegenerării), dieta pe bază de plante sănătoase și alte diete care vizează reducerea inflamației sau hiperinsulinemia.
Rezultatele studiului au arătat că 9,8% dintre participanți au îmbătrânit sănătos, adică au ajuns la 70 de ani fără boli cronice majore și cu sănătatea fizică și mentală intactă. Cercetările au demonstrat că respectarea uneia dintre aceste diete sănătoase a fost asociată cu o îmbătrânire sănătoasă, inclusiv menținerea unei stări fizice și mentale bune. Totuși, dieta AHEI s-a dovedit a fi cea mai eficientă, urmată de dieta Planetary Health Diet (PHDI), care se axează pe consumul de alimente vegetale și limitarea produselor de origine animală pentru a proteja atât sănătatea umană, cât și mediul.
Studiul a subliniat, de asemenea, că un consum ridicat de alimente ultra-procesate, în special carne procesată și băuturi zaharoase sau dietetice, este asociat cu șanse mai mici de a îmbătrâni sănătos. Anne-Julie Tessier, autor principal al studiului, a menționat că nu există o dietă universală pentru toți, iar dietele sănătoase pot fi adaptate în funcție de nevoile și preferințele individuale.
Harvard recomandă, pentru o dietă bazată pe AHEI:
- Aproape 5 porții de legume pe zi, incluzând legume verzi care pot reduce riscul de diabet.
- Aproape 4 porții de fructe, care protejează împotriva bolilor de inimă și a unor tipuri de cancer.
- 5-6 porții de cereale integrale pe zi, care ajută la prevenirea bolilor de inimă și a diabetului.
- O porție zilnică de nuci, leguminoase sau tofu, care furnizează proteine și pot contribui la protecția împotriva diabetului și bolilor de inimă.
- Cel puțin o porție de pește pe săptămână, care oferă acizi grași esențiali pentru sănătatea creierului și a corpului.
De asemenea, este recomandat să folosești uleiuri nesaturate, precum uleiul de măsline, canola sau de arahide, în locul grăsimilor saturate precum untul sau untura.
Acest studiu reiterează importanța unei alimentații echilibrate și adaptate vârstei și stilului de viață pentru menținerea unei sănătăți optime pe măsură ce îmbătrânim.
VEZI ȘI – La 24 de ani, fiul a două vedete de la Hollywood laureate cu Oscar va juca în primul său film