Ce încearcă să îți transmită poftele tale?

Photo of author

By Ramona Fustos

Ce încearcă să îți transmită poftele tale? Îți dorești să mănânci mai sănătos, dar poftele de bomboane sau alte dulciuri nu îți dau pace? Ai impresia că ciocolata, cârnații sticks sau chipsurile îți fac cu ochii? Știai că toate aceste pofte pot să aibă o anumită semnificație? Sau și mai bine, că există o alternativă extrem de sănătosă la toate acestea?

Ce încearcă să îți transmită poftele tale?

Pentru unii oameni, pofta de zahăr sau de grăsimi este ca un apel din partea organismului. Și nu este ilogic, doarce am putea explica poftele ca fiind o combinație a două nevoi. Nevoia de a ronțăi provine adesea dintr-o nevoie hormonală. Asta deoarece atunci când cedăm unei pofte de zahăr, de exemplu, sunt eliberați hormonii plăcerii. Și pentru că vrem să păstrăm această senzație plăcută cât mai mult timp, este greu să ne oprim odată ce am început.  Dar asta nu e tot: potrivit specialiștilor, tot corpul nostru este cel care ne indică de ce avem nevoie (lipsa zahărului, a fierului…). Iar, odată ce știi de unde vin aceste pofte, probabil că va fi mai ușor să le reziști.

Ce încearcă să îți transmită poftele tale? Ciocolată

Dacă ai poftă de ciocolată în mod regulat, cu siguranță că organismul tău are nevoie de magneziu. Poate că magneziul nu este absorbit așa cum trebuie de corpul tău? Acest lucru poate să fie cauzat de  nopțile pierdute, de un ritm mai stresant de viață, sau chiar și de practicarea mai intensă a unui sport.

Cum poți răspunde acestei nevoi? Cel mai bine ar fi să consumi alimente bogate în magneziu, cum ar fi banana, năutul, fasolea albă uscată sau lintea. Dar, nu ar trebui să te stresezi, atâta timp cât optezi pentru ciocolata neagră cu o doză foarte ridicată de cacao. Conține un nivel ridicat de magneziu și unul scăzut de zahăr.

Ce încearcă să îți transmită poftele tale? Bomboane sau înghețată

Cu siguranță că ești obosit și ai nevoie de zahăr pentru a rezista. Dacă ești în priză pentru o perioadă mai lungă de timp, consumi mai multă energie. Deci nu este de mirare că în timpul unei zile mai încărcate la muncă ai poftă de ceva dulce ca să îți recapeți nivelul de energie.

Mai mult, atunci când ești obosit, hormonii care îți reglează apetitul sunt dezechilibrați. Un studiu american din 2012 a demonstrat acest lucru analizând subiecții care au dormit cu 80 de minute mai mult decât de obicei în fiecare noapte, pentru o anumită perioadă de timp. Rezultatul: au mâncat cu 550 de calorii mai puține în fiecare zi în care ar fi putut beneficia de mai multe ore de somn.

Cum poți răspunde acestei nevoi? În loc să conumi dulciuri, mai bine consumă glucide cu o acțiune lentă, de preferință alături de proteine- un iaurt cu pere sau o felie de pâine integrală cu unt de nuci bio.

Ce încearcă să îți transmită poftele tale? Poftele de chipsuri

Ai poftă de ceva sărat înainte de cină? Dacă nu bei suficient în timpul zilei, corpul tău crede că trebuie să consume mai multă sare pentru a menține un anumit nivel de hidratare.

Cum poți satisface această nevoie? Cercetările au arătat că persoanele care au băut un pahar de apă cu cincisprezece minute înainte de masă au mâncat în mod inconștient cu aproape 15% mai puțin.