Lipsa de proteine poate fi dăunătoare pentru organism. Iată care sunt semnele care arată că nu consumi suficiente proteine.
Proteinele sunt macronutrienți care sunt esențiali pentru buna funcționare a organismului. Cunoscute drept combustibilul mușchilor, acestea joacă, de asemenea, un rol important în structura oaselor, reînnoirea celulelor, întărirea sistemului imunitar și reglarea sistemului hormonal. Proteinele cresc, de asemenea, senzația de sațietate. Care sunt simptomele deficitului? Care sunt consecințele pentru organism și bunăstare?
Slăbiciune, atrofie musculară, creștere în greutate… Cum pot să-mi dau seama dacă am un deficit de proteine?
Deficitul de proteine se manifestă în mai multe moduri.
Deficit de proteine – Senzații intempestive de foame
Proteinele ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Senzațiile de foame și poftele frecvente pot fi semnul unui consum insuficient. Deoarece zaharurile sunt eliberate prea repede în sânge, apare un vârf de insulină, ceea ce duce la o scădere a energiei și la pofta de alimente grase și zaharoase.
Dureri musculare și articulare
Mușchii și articulațiile au nevoie de proteine pentru a se reînnoi. Prin urmare, un deficit de proteine poate provoca slăbiciune și/sau dureri la nivelul mușchilor și articulațiilor.
Boli frecvente
Celulele imunitare au nevoie de proteine pentru a se apăra împotriva agenților patogeni. Bolile frecvente, lipsa de energie și episoadele neobișnuite de oboseală înseamnă că sistemul imunitar nu funcționează corect. O deficiență de proteine poate fi cauza.
Piele, unghii și păr fragile
Căderea părului, unghii deteriorate și casante, unghii crestate, piele uscată… Acestea sunt doar câteva dintre semnele care ar putea indica o deficiență. Și pe bună dreptate: celulele pielii, unghiilor și părului au nevoie de proteine pentru a se regenera.
Retenția de apă
Un deficit în organism poate fi responsabilă de o acumulare de apă în țesuturi. Această retenție de apă se reflectă în apariția edemelor (umflături), cel mai adesea sub forma unei erupții cutanate.
Care sunt consecințele acestui deficit?
Pe termen lung, un deficit de proteine poate duce la atrofie musculară, adică la o reducere a masei musculare. Deși acest fenomen apare în mod natural odată cu vârsta (sarcopenie), el poate fi încurajat de un consum insuficient de proteine. Capacitatea fizică poate fi, de asemenea, redusă. La copii, lipsa de proteine poate duce la întârzierea creșterii. De asemenea, pot apărea probleme digestive, probleme de concentrare și tulburări de somn.
Câte proteine ar trebui să mănânc pe zi?
Proteinele ar trebui să reprezinte 10-20% din aportul energetic total zilnic, adică între 0,83 și 2,2 g/kg/zi. Acest aport ar trebui să fie crescut în cazul adulților care fac sport, al femeilor însărcinate sau care alăptează și al vârstnicilor.
Cum se compensează acest deficit de proteine (la persoanele în vârstă)
Tratamentul deficitului se bazează în esență pe dietă. Ar trebui să se crească aportul zilnic de alimente proteice (animale și vegetale). Proteinele se găsesc în carne, pește, albuș de ou, produse lactate, leguminoase, soia, tempeh, tofu și semințe oleaginoase.
În același timp, este esențial să se crească aportul de calciu și vitamina D. Dietele vegane ar trebui evitate de persoanele fragile sau care cresc rapid, deoarece toți aminoacizii de origine animală sunt utili, sau trebuie înlocuiți, ceea ce este adesea dificil.