Care sunt brânzeturile cu cel mai scăzut conținut de grăsime?

Photo of author

By Ramona Fustos

Vrei să afli care sunt brânzeturile cu cel mai scăzut conținut de grăsime? Atunci citește mai departe!

O adevărată comoară culinară, brânza ne oferă proteine, vitamine, minerale și bacterii bune. Este, de asemenea, un produs gras care trebuie consumat cu măsură. Care este cea mai ușoară varietate de brânzeturi?

Pentru unele persoane, brânza este un ritual de masă: ultima atingere savuroasă înainte de desert, ultimul ingredient de pe tava de aperitiv, însoțitorul unei salate și al unui pahar de vin. Unii oameni o mănâncă chiar la fiecare masă. În Franța spre exemplu, fiecare francez consumă în medie 12,7 kg pe an. Dar unii oameni cunosc povestea: brânza este grasă. Dar unele sunt mai puțin grase decât altele.

Care sunt brânzeturile cu cel mai scăzut conținut de grăsime?

Brânzeturile cu cel mai scăzut conținut de grăsime sunt cele mai proaspete, spune specialiștii. Acestea nu sunt coapte, spre deosebire de brânzeturile tari, deci conțin mai multă apă și mai puțini nutrienți, prin urmare, sunt mai puțin calorice. Prin brânzeturi proaspete înțelegem brânza de capră, feta, mozzarella, ricotta și toate brânzeturile tartinabile. Printre cele mai grase brânzeturi se numără brânzeturile „albastre”, cum ar fi Roquefort, precum și Munster, Brie și brânzeturile tari, cum ar fi Gouda, Cheddar și Comté.

Deoarece sunt mai puțin bogate în nutrienți, aceste brânzeturi sunt mai puțin interesante din punct de vedere nutrițional. De aceea, este important să nu optezi pentru brânzeturile cu cele mai puține calorii, ci mai ales să le alegi pe cele care îți plac și să variezi între brânzeturile tari și cele moi, spun nutriționiștii. Astfel, poți profita la maximum de beneficiile lor. Într-adevăr, brânza face parte dintr-o alimentație echilibrată: este o sursă de proteine, necesare pentru producerea de energie, de minerale precum calciul, zincul și potasiul, care ne protejează celulele, și de vitaminele D și B. Microorganismele din interiorul brânzei și din coajă optimizează, de asemenea, sănătatea microbiotei noastre. „Brânzeturi precum Gruyère, Camembert și Roquefort sunt o sursă excelentă de bacterii cunoscute sub numele de probiotice”, a declarat Claire Kalchman, medic de medicina muncii și nutriționist.

Ce cantitate ar trebui să consumi din brânzeturile existente pe piață?

Răspunsul la această întrebare este 30-40 de grame pe zi. Specialiștii insistă asupra faptului că nu contează câte calorii consumi, cel mai important lucru este să respecți cantitățile zilnice recomandate: 30-40 de grame de brânză pe zi, echivalentul a două felii de brânză de capră, o felie de Comté sau o optime de Camembert. Brânza este bogată în grăsimi animale de slabă calitate, așa că, dacă mănânci prea mult, te expui la creșterea în greutate, probleme cardiace și obezitate, care, la rândul lor, pot duce la alte boli precum diabetul și colesterolul. Și, în sfârșit, fără surpriză, trebuie să ai grijă și la tovarășii de drum ai brânzei: vinul și pâinea.

Atenție la tensiunea arterială și colesterolul ridicat

Ai grijă, însă, dacă suferi de hipertensiune arterială sau de insuficiență renală, deoarece brânza poate conține cantități mari de sare. La fel, dacă suferi de colesterol ridicat, discută cu medicul tău.

În sfârșit, dacă ești însărcinată, ferește-te de brânzeturile fabricate din lapte crud, care pot adăposti bacterii patogene, precum Listeria sau Salmonella, periculoase pentru făt și pentru sarcină. Alege în schimb brânzeturi pasteurizate.