Care este cea mai bună cafea pentru sănătatea ta? De la ritualul de dimineață la aportul de energie, cafeaua este un aliment de bază zilnic. În anumite țări, consumul mediu este de 500 de cești pe persoană pe an, o cifră care atestă nebunia națională pentru această băutură stimulantă.
Dar între espresso, cafea filtrată și café au lait, care este cea mai sănătoasă? Vei afla în cele ce urmează.
Beneficiile cafelei: o băutură condiționat antioxidantă
Consumată cu moderație, cafeaua se dovedește a fi un aliat al sănătății. Ea conține cantități mari de polifenoli, antioxidanți care ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, un factor de îmbătrânire celulară. De asemenea, are proprietăți antiinflamatorii și ar putea chiar reduce riscul anumitor boli neurodegenerative.
Atenție însă: cofeina pe care o conține este o sabie cu două tăișuri. Stimulent natural, stimulează vigilența, dar, în exces, poate provoca nervozitate, tulburări de somn, palpitații și chiar iritații digestive. Așadar, dacă dorești să te bucuri de beneficiile cafelei, evitând în același timp efectele sale secundare, trebuie să alegi băutura potrivită.
Espresso, filtru sau latte: care cafea este cea mai bună?
Fiecare metodă de preparare afectează conținutul de cofeină, antioxidanții și digestibilitatea cafelei. Iată ce trebuie să știi înainte de a face alegerea.
Espresso: concentrat, puternic… dar iritant
Obținut prin trecerea apei fierbinți sub presiune ridicată peste cafeaua măcinată, espresso-ul este preferatul iubitorilor de cafea corpolentă. Este deosebit de bogată în antioxidanți, dar și bogată în cofeină, ceea ce poate fi problematic pentru persoanele sensibile.
Deoarece această cafea este foarte concentrată, este mai bogată în antioxidanți. Cu toate acestea, are un conținut ridicat de cofeină, care poate duce la probleme digestive sau nervozitate.
Plusuri: bogată în antioxidanți, aromă intensă, efect stimulant imediat.
Minus: conținut ridicat de cofeină, potențial iritant pentru stomac.
Cafeaua filtrată: un compromis echilibrat
Mai blândă decât espresso-ul, cafeaua cu filtru se prepară lăsând apa fierbinte să curgă încet printr-un filtru umplut cu cafea măcinată. Rezultatul? Mai puțină cofeină decât espresso-ul, dar la fel de mulți antioxidanți.
Un alt avantaj este că filtrarea reduce diterpenele, compuși naturali din cafea. Totuși, consumat în exces, acest tip de cafea poate deveni prea acid și poate irita stomacul.
Cafeaua cu lapte: blândă și ușor de digerat
Atunci când este adăugată la lapte, cafeaua este mai blândă pentru stomac. Este o alternativă bună pentru persoanele predispuse la arsuri la stomac. În plus, laptele furnizează calciu și proteine.Este o alternativă bună pentru persoanele care pot fi deranjate de aciditatea cafelei negre. În plus, cafeaua cu lapte conține calciu și protein.
Singurul dezavantaj este că, deși cafeaua cu lapte este în general bine tolerată, ea poate provoca probleme digestive persoanelor sensibile la lactoză. Ca să nu mai vorbim de faptul că poate deveni calorică atunci când i se adaugă zahăr sau lapte integral.
Arabica sau Robusta: care boabe sunt cele mai bune?
Pe lângă metoda de preparare, tipul bobului de cafea joacă, de asemenea, un rol în efectele sale. Pe piața mondială concurează două soiuri:
Arabica, care este mai blândă și mai aromată, cu mai puțină cofeină.
Robusta, mai amară și de două ori mai bogată în cofeină.
Cea mai nobilă calitate este Arabica. Robusta are mai puțină aromă, dar este mai amară și de două ori mai bogată în cofeină.