Cancerul de colon: cele trei alimente pe care trebuie să le adopți pentru a preveni boala

Photo of author

By Ramona Fustos

Cancerul de colon, o tumoare malignă a mucoasei colonului sau a rectului, este unul dintre cele mai frecvent diagnosticate tipuri de cancer la nivel mondial. Deși cauzele exacte ale apariției sale rămân neclare, experții sunt de acord că dieta noastră joacă un rol major în prevenirea acestei patologii.

Iar vestea bună este că anumite alimente sunt pline de beneficii nutriționale care ne pot proteja sistemul digestiv. Dar care sunt acestea mai exact?

Fibrele sunt fără îndoială unul dintre cei mai buni aliați ai intestinului nostru. Aceste substanțe nutritive adesea subestimate joacă un rol crucial nu numai în reglarea tranzitului intestinal, ci și în reducerea riscului de cancer colorectal. Consumul suficient de fibre ajută la protejarea intestinului și la limitarea inflamației care poate duce la apariția cancerului colorectal.

Chirurgul Karan Rajan, expert NHS, a dezvoltat o metodă originală pentru a ne asigura că mâncăm zilnic suficiente fibre, cunoscută sub numele de „fibermaxxing”. Această tehnică presupune combinarea alimentelor bogate în fibre din surse diferite. De exemplu, 50 g de fistic sau migdale, 80 g de zmeură, 100 g de mazăre congelată și 100 g de humus formează un cocktail de fibre cu beneficii multiple.

Atunci când combini fibrele în acest fel, le obții din trei surse diferite, toate furnizând fitonutrienți, polifenoli și fibre prebiotice diferite. Această abordare maximizează beneficiile fiecărui aliment, diversificând în același timp aportul nutrițional.

Fructele și legumele: aliați naturali bogați în antioxidanți

Fructele și legumele colorate, în special, sunt modalități excelente de combatere a cancerului colorectal. Îmbogățite cu antioxidanți, aceste alimente sunt scuturi naturale împotriva radicalilor liberi. Aceștia din urmă sunt responsabili de deteriorarea celulelor ce poate duce la apariția cancerului. Cu cât leguma este mai colorată, cu atât vitaminele și antioxidanții pe care îi conține sunt mai puternici.

Cu cât o legumă este mai colorată, cu atât conține mai multe vitamine și antioxidanți. Se po menționa în special flavonoidele, antioxidanții care se găsesc în fructele roșii, care s-au dovedit a avea efecte benefice asupra reducerii riscului de cancere, inclusiv cancerul de colon. Quercetina și fisetina, două flavonoide, sunt deosebit de promițătoare pentru proprietățile lor anti-cancer.

Așadar, nu uita să incluzi în mesele tale zilnice legume precum spanacul, morcovii și ardeii, precum și fructe precum zmeura și afinele, pentru a spori apărarea împotriva acestei boli.

Calciul: un protector eficient împotriva cancerului colorectal

Calciul, deși este adesea asociat cu sănătatea oaselor, joacă, de asemenea, un rol-cheie în prevenirea cancerului colorectal. Jimmy Mohamed subliniază importanța produselor lactate, recomandând două sau trei porții de lapte, iaurt sau brânză pe zi. De ce ar trebui să facem acest lucru? Pentru că calciul conținut în aceste produse protejează colonul.

Un studiu efectuat în 2025 a arătat că calciul ar putea reduce riscul de cancer colorectal cu 17%. Așadar, legătura dintre consumul de calciu și reducerea riscului acestui tip de cancer devine din ce în ce mai clară. Un bun motiv să nu neglijezi produsele lactate în alimentația dumneavoastră.

O dietă preventivă: o armă simplă și eficientă

Consumul unei diete bogate în fibre, fructe și legume colorate și produse lactate este o metodă simplă, dar eficientă de prevenire a cancerului de colon. Desigur, aceste alimente nu trebuie privite ca remedii miraculoase, ci ca un scut dietetic care trebuie încorporat în rutina zilnică.