Ai obiceiul să consumi cafea cu lapte? Știai că în funcție de tipul de lapte pe care îl alegi, aporturile pot să fi diferite? Iată deci care sunt tipurile de lapte pe car trebuie să mizezi atunci când vrei să savurezi cafeaua.
Cafeaua cu lapte de ovăz, sursă de vitamina B12
Cel mai bine ar fi să alegi un lapte de ovăz bio și fără zahăr adăugat. Are, la fel ca și celelalte tipuri de lapte vegetal, avantajul de a fi ideal pentru vegetarieni sau vegetalieni. Este de asemenea, fără lactoză, un lucru care poate fi benefic pentru digestie. Deci poate fi mai ușor de digerat. Este un lapte îmbogățit cu vitamina B12, vitamina D și calciu. De asemenea, conține beta glucan, o fibră care reglează nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, laptele de ovăz are avantajul de a avea o amprentă ecologică deosebit de mică și adaugă o textură cremoasă cafelei.
În ceea ce privește vitamina B12, persoanele care urmează o dietă vegetariană, vegană, macrobiotică strictă sau chiar flexitatriană (reducerea semnificativă a consumului de carne) pot fi expuse la aceste carențe. Ca și în cazul vitaminei B9, o deficiență de vitamina B12 poate duce la simptome precum anemie, dificultăți de respirație, oboseală, furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor, constipație intercalată cu diaree și pierdere în greutate. Un aport insuficient poate duce la anemie, iritabilitate, tulburări de dispoziție și, la persoanele în vârstă, probleme de raționament și de memorie.
Laptele de migdale, alcalin și sursă de vitamina E
Laptele de migdale bio, fără zahăr adăugat este o altă opțiune bună pentru cafea. Este de asemenea un lapte vegetal, fără lactoză, care prezintă avantajul de a fi alcalin, grație migdalelor. Poate ajuta deci la reglarea pH-ului din stomac. Dar, poate lupta și contra refluxului acid, care poate să fie provocat de către cofeina conținută de cafea. Este un lapte bogat în mod natural în vitamina E, cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante.
O carență de vitamina E este rară și apare numai după ani de zile fără aport.
Dar, dacă apare, ar putea duce la probleme cardiovasculare, cum ar fi bolile coronariene. De asemenea, poate apărea la pacienții care iau medicamente menite să reducă absorbția grăsimilor de către intestin, de exemplu în cadrul tratamentului pentru obezitate sau colesterol. Datorită acțiunii sale antioxidante, vitamina E a fost sugerată pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, a cancerului și a bolilor legate de vârstă, cum ar fi osteoartrita (reumatismul), cataracta, degenerescența retiniană legată de vârstă (AMD) și boala Alzheimer.
Cafea cu lapte fără lactoză
Cafeaua cu lapte se face în mod tradițional cu lapte de vacă. Dar în ultimii ani, laptele vegetal este din ce în ce mai în vogă. Este mai ușor de digerat și compatibil cu persoanele care sunt intolerante. Se poate miza însă și pe versiunea fără lactoză, care este bogată în proteine, vitamina D și calciu. Să nu uităm că vitamina D, joacă un rol esențial în calitatea țesutului osos și muscular și în întărirea sistemului nostru imunitar.