Beneficiile magneziului și rolurile sale

Photo of author

By Ramona Fustos

Vrei să afli care sunt beneficiile magneziului? Fie că este luat sub formă de suplimente alimentare, fie că este luat din alimntație, magneziul este un element esențial pentru buna funcționare a organismului. Luptă mai ales contra oboselii nervoase, contribuie la susținerea metabolismului osos și menține o bună funcționare psihologică.

Beneficiile magneziului

Magneziul, care face parte din familia oligoelementelor, intervine în peste 300 de funcții în corp. De la transmisunile nervoase la o stare de bine osoasă, nu este sintetizat de către organism și trebuie deci obținut prin intermediul alimentației. Există mai multe forme de magneziu atunci când este administrat sub formă de suplimente. Citrat de magneziu, oxid de magneziu sau clorură de magneziu, fiecare tip al acestui mineral esențial are propriile avantaje și dezavantaje.

O lipsă de magneziu se poate manifesta în mai multe moduri. În cazul unei carențe ușoare, ea se poate manifesta printr-o senzație de oboseală, iritabilitate sau slăbiciune musculară. În cazul unei carențe, simptomele se intensifică și pot duce la efecte secundare, cum ar fi tulburări de ritm cardiac și crampe musculare. Beneficiile acestui mineral esențial sunt numeroase, printre care:

Rechilibrarea sistemului nervos, unul din beneficiile magneziului

Primul beneficiu al magneziului constă în capacitatea sa de a acționa asupra funcțiilor psihologice. Pe de o parte contribuie la menținerea membranelor care înconjoară fibrele nervoase, un lucru care poate facilita transmiterea influxului nervos. Pe de altă parte, prin participarea la stocarea și circulația neurotransmițătorilor, magneziul este recunoscut pe scară largă pentru efectul său pozitiv asupra echilibrului nervos, care este exacerbat atunci când organismul nu primește zilnic o cantitate suficientă de magneziu.

În fine, un nivel suficient de magneziu joacă, de asemenea, un rol în metabolismul energetic, contribuind la funcționarea normală a creierului.

Menține oasele și dinții într-o stare bună

Atunci când vorbim despre sănătatea osoasă, ne gândim cel mai adesea, la un alt aliment, adică calciul. Dar, acesta nu este singurul cu aceste beneficii. În jur de 50% din magneziul prezent în corpul nostru se află în dinți și oase.

În primul rând, magneziul joacă un rol esențial în reglarea metabolismului calciului. Acesta susține absorbția calciului în oase, contribuind la soliditatea acestora. Mai mult, magneziul joacă un rol activ în sinteza vitaminei D, care este esențială pentru absorbția calciului de către organism. Fără această vitamină, calciul nu poate fi absorbit eficient, chiar dacă este prezent în cantități suficiente în alimentație.

În ceea ce privește sănătatea orală, magneziul este implicat în formarea smalțului dentar, stratul protector exterior al dinților. Un deficit de magneziu poate duce la deteriorarea smalțului, ceea ce face ca dinții să fie mai vulnerabili la carii și la alte probleme dentare.

Menținerea performanțeor sportive

Magneziul mai are un alt rol interesant sau important. Menținerea performanțelor sportive la un nivel optim. Impactul său pozitiv se face simțit atât la nivelul recuperării, cât și în ceea ce privește musculatura. În ceea ce privește recuperarea, magneziul joacă un rol important în relaxarea musculară. După un exercițiu fizic intens, mușchii tind să se contracte și să se încordeze. Magneziul acționează ca un regulator, încurajând relaxarea și reducând riscul de crampe și contracții musculare. Așadar, este un nutrient foarte bun de luat pentru a susține o bună recuperare!