Argentina – Peru 1-0. Campioana mondială en titre a preluat conducerea în grupa sud-americană a preliminariilor pentru Cupa Mondială 2026, în urma unei victorii împotriva statului Peru, marți seara, la Buenos Aires.
Golul decisiv a fost marcat de Lautaro Martinez în minutul 55, egalând astfel recordul de 32 de goluri pentru echipa națională deținut de Diego Maradona.
Argentina a lăsat în urmă eșecul din meciul cu Paraguay (1-2) și a dominat partida împotriva Peru, o echipă cu o singură victorie în actuala campanie. Deși putea obține un rezultat mai clar, ratările lui Gonzalo Montiel și șutul lui Julian Alvarez în bară au limitat scorul final. Lionel Messi nu a strălucit în mod special, dar a contribuit decisiv la faza unicului gol, oferind pasa de gol pentru Lautaro Martinez.
Brazilia, în schimb, a fost întâmpinată cu huiduieli din partea propriilor fani, după ce a remizat acasă, 1-1, cu Uruguay. Echipa oaspete a deschis scorul prin Fede Valverde (55), dar Brazilia a egalat rapid prin Gerson (62), care a înscris primul său gol pentru Selecao.
Un rezultat remarcabil a fost obținut de Ecuador, care a învins Columbia în deplasare, cu 1-0. Enner Valencia a înscris singurul gol al meciului în minutul 7, iar echipa ecuadoriană a reușit să reziste eroic, deși a jucat mai bine de o repriză în inferioritate numerică.
Echipa națională de fotbal a Argentinei este una dintre cele mai emblematice și de succes selecționate din istoria fotbalului mondial. Cu o moștenire bogată, jucători legendari și o pasiune imensă pentru sport, „La Albiceleste” a devenit un simbol al măiestriei și al spiritului competitiv. De-a lungul decadelor, echipa a captivat fanii din întreaga lume și a scris pagini de aur în istoria sportului rege.
Echipa Argentinei a jucat primul său meci internațional în 1901 împotriva Uruguayului, stabilind una dintre cele mai vechi rivalități din fotbal. În anii 1920, Argentina a devenit o forță dominantă în fotbalul sud-american, câștigând Campionatul Sud-American (predecesorul Copa América) în 1921, 1925, 1927 și 1929. În 1930, Argentina a ajuns în prima finală a Cupei Mondiale, organizată în Uruguay, dar a pierdut în fața gazdelor.
Anii 1980 au fost marcați de ascensiunea legendarului Diego Maradona, considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști din toate timpurile. Sub conducerea sa, Argentina a cucerit a doua Cupă Mondială în 1986, în Mexic, într-un turneu memorabil. Performanța lui Maradona în meciul contra Angliei, cu „Mâna lui Dumnezeu” și „Golul Secolului”, a rămas în istorie drept unul dintre cele mai spectaculoase momente din sport.
Deși Argentina a mai ajuns în finala Cupei Mondiale din 1990, pierzând în fața Germaniei de Vest, echipa și-a consolidat statutul de gigant al fotbalului mondial în această perioadă.
Lionel Messi, considerat de mulți drept cel mai mare fotbalist din istorie, a devenit liderul echipei naționale în anii 2000 și 2010. După mai multe încercări eșuate de a câștiga un trofeu major, Messi și compania au reușit să aducă gloria mult așteptată Argentinei. În 2021, Argentina a câștigat Copa América, învingând Brazilia chiar pe Maracanã, punând capăt unei perioade de 28 de ani fără trofee internaționale.
Apogeul carierei internaționale a lui Messi și al generației sale a venit în 2022, când Argentina a câștigat a treia Cupă Mondială, în Qatar. Într-o finală epică împotriva Franței, decisă la lovituri de departajare, Messi a strălucit și a fost desemnat cel mai bun jucător al turneului. Victoria a cimentat poziția Argentinei ca una dintre cele mai mari echipe din istorie.
De-a lungul anilor, Argentina a dat lumii unii dintre cei mai buni fotbaliști. Pe lângă Maradona și Messi, nume precum Alfredo Di Stéfano, Gabriel Batistuta, Juan Román Riquelme, Daniel Passarella și Mario Kempes au scris istorie pentru „La Albiceleste”. Fiecare dintre acești jucători a contribuit la reputația echipei ca fiind una dintre cele mai tehnice și creative din lume.
VEZI ȘI – Italia – Franța 1-3. Elevii lui Didier Deschamps s-au impus fără probleme