Un judecător federal din Los Angeles impune companiei Apple, prin hotărâre judecătoreasca, crearea unui program de decriptare a telefoanelor, pentru a fi folosit pe aparatul iPhone 5c detinut de unul dintre atentatorii din San Bernardino; Apple considera aceasta cerere fără precedent.
Avocații de renume international din acest domeniu declara: „Apple ar putea invoca Legea Statelor Unite privind Protecția Dreptului la Libera Exprimare, ca element cheie în motivarea refuzului de a oferi suport software și asistenta tehnica pentru investigatorii atentatului din San Bernardino, in decriptarea aparatului mai sus menționat. Apple are ca termen de punere în aplicare a hotărârii judecătorești data de 26 Februarie 2016. Companiile gigant „Google”, „Twitter” si „Facebook” își declara suportul vis-a-vis de decizia „Apple”.
Apple a angajat doi avocați de renume, specializați în legislația privind Libertatea de Exprimare, pentru a lupta cu guvernul USA, potrivit documentelor acestia sunt: Theodore Olson – care a câștigat vestitul proces „Citizens United v. Federal Election Commission în 2010 – si Theodore Boutrous, care reprezinta frecvent organizațiile mass-media.
Agenții FBI și procurorii solicita asistenta Apple pentru a decripta datele de pe un aparat iPhone 5C folosit de Rizwan Farook, cel care împreuna cu soția sa, Tashfeen Malik, a participat la atentatul din San Bernardino, soldat cu 14 morți și 22 răniți.
Riana Pfefferkorn, specialist în criptări la Stanford University’s Center for Internet and Society, spune ca guvernul nu dorește informații pe care Apple le deține, ci se impune crearea unui program special pentru extragerea de informații din aparatele criptate. Ordinul impus companiei Apple este inedit și da naștere unei îngrijorări majore fata de respectarea Primului Amendament, mai spune Riana Pfefferkorn.
Procurorii USA au fost deștepți când au ales acest atentat ca deschizător de drumuri în lupta împotriva companiilor care criptează aparatele de comunicații, deoarece acest eveniment a avut un impact emoțional major pentru opinia publica, spune Michael Froomkin, profesor de drept la University of Miami.
Nota redactorului:
Nu ma pot abține sa nu ma gândesc la „Teoria Conspirației”. Guvernul USA și nu numai, se folosește de un caz mediatizat „la greu”, pentru a ne încălca niște drepturi și pentru a crea un precedent. Dacă guvernul USA va câștiga aceasta lupta, decriptarea aparatelor de comunicații va deveni o regula și se va aplica pe scara din ce în ce mai larga, și, uite asa, ni se mai scurtează lesa (vezi toate încălcările de drepturi ce au devenit reguli după 11 septembrie 2001).
Cu toate ca sunt fan Android, AM TOT RESPECTUL PENTRU APPLE în aceasta problema.