A fost odata ca niciodata o institutie numita ANAF, renumita pentru abuzuri, incompetenta si neglijenta, careia ii multumim ca este o sursa inepuizabila de articole in acest sens.
Povestea pe scurt arata asa:
Dupa sase ani de la depunerea unei declaratii de venit de catre o persoana fizica, ANAF se terzeste ca trebuia sa-i impuna persoanei respective un impozit pe venit.
Dar dreptul ANAF de a impune acel impozit s-a prescris dupa cinci ani.
De ce a asteptat sase ani? Neglijenta? Nepasare?
Ce sa faca, cum s-o dreaga? Sa-i comunice decizia de impunere prin posta, nu merge ca apare data postei si se vede ca a intervenit prescrierea. Sa i-o comunice prin mail iar nu merge, din aceleasi motive.
Atunci, probabil in urma unei intruniri de “brainstorming” pe teme de driblare a legii, cuiva din ANAF ii vine o idee “stralucita”si anume sa-i infiinteze persoanei un cont in SPV (Spatiul Privat Virtual), antedatat si sa-i incarce o decizie de impunere antedatata, scanata.
Dar ce ne facem, observa cineva din grupul de “brainstorming”, ca persoana nu a cerut sa i se deschida un cont in SPV? Dupa un rastimp de gandire si cautari, gasesc o procura notariala prin care persoana respectiva imputernicise pe cineva sa-i depuna declaratia cu sase ani in urma. Asa vom face, hotara grupul: Vom spune ca in baza acelei procuri i-am infiintat contul in SPV.
Veti spune ca e un abuz. Da, aveti dreptate.
Zis si facut, dupa care ANAF trece la poprirea conturilor. Persoana este instiintata de banca ca are conturile poprite. Persoana se intereseaza la ANAF de ce i s-au poprit conturile iar ANAF ii spune ca are un impozit neachitat. Omul intreaba, asa cum e firesc, despre ce impozit este vorba si de ce nu i s-a comunicat decizia de impunere ca sa o poata contesta in instanta, deoarece el considera ca nu datoreaza nimic. ANAF ii spune ca i-a fost comunicata in SPV. Persoana spune ca nu a solicitat sa i se infiinteze cont in SPV si ca nu stie sa aiba un cont in SPV.
Deasemenea, persoana intreaba de ce in conditiile in care avea cont in SPV, o serie de alte documente i s-au comunicat prin posta?
Persoana cere dovezi ale faptului ca a cerut sa i se infiinteze un cont in SPV si ca i s-a comunicat acest aspect, insa, conform stilului consacrat, ANAF “se face ca ploua”. Atunci, persoana respectiva se adreseaza instantei si matrapazlacul iese la iveala. ANAF nu poate infiinta cuiva un cont in SPV, decat cu acordul expres al persoanei respective, iar in SPV nu pot fi comunicate decat documente semnate electronic, nu scanate.
Despre fals, uz de fals si abuz, nici un cuvant.
Si-am incalecat pe-o sa….., etcetera, etcetera.
Varianta mai lunga a povestii, in termeni de specialitate arata asa:
In speta de fata, vom discuta despre o executare silita facuta ilegal de catre ANAF, pentru o suma stabilita in baza unei decizii de impunere NECOMUNICATA.
ANAF nu s-a obosit prea tare sa respecte procedura de declansare a executarii, urmand pasii procedurali prin comunicare a deciziei de impunere, notificare prealabila si mai apoi executare silita, ci a inceput direct executarea silita in stilul lor caracteristic.
Contribuabilul este instiintat la data de 09.05.2018 de catre banca unde are cont deschis despre o infiintare a unei popriri de catre AJFP-Cta, fara ca anterior acestui moment sa i se comunice un titlu emis pentru suma poprita.
Pentru a obține informații referitoare la debitul respectiv, ce reprezintă acest debit și care este titlul prin care s-a stabilit acest debit, contribuabilul a delegat un împuternicit pentru a se prezenta la organul fiscal, căruia i s-a comunicat verbal faptul că există o decizie de impunere emisă pentru suma executata în raport de veniturile realizate si declarate de acesta în anul 2013. Cu aceeași ocazie angajații organului fiscal au comunicat persoanei împuternicite faptul că decizia respectivă a fost comunicată prin intermediul Spațiului Privat Virtual.
Din documentele puse la dispozitie, AJFP-Cta invoca inregistrarea in spatiul virtual prin intermediul unei procuri notariale din anul 2013, emisa anterior ordinului MFP NR.1154/2014 !!!. Aceasta procura a fost depusa la ghiseul ANAF, la momentul declararii veniturilor pe anul 2013 de catre contribuabil, procura conferindu-i mandatarului doar drepturi generale de reprezentare, iar in absenta unei imputerniciri exprese in acest sens nu era valabila, neputandu-se prezuma ca un mandat dat in anul 2013 poate acoperi reglementari de lege inexistente la momentul emiterii lui.
Intrucât nu a întreprins niciun demers pentru deschiderea unui cont în Spațiul Privat Virtual si nu l-a accesat niciodată, contribuabilul a solicitat organului fiscal comunicarea deciziei de impunere emisă pentru suma poprita și a actelor de executare emise în baza acesteia.
Analizand documentele solicitate, contribuabilul a observat faptul ca decizia de impunere a fost incarcata pe SPV scanata, pe suport de hartie, dovada fiind semnaturile si stampila aplicate pe aceasta, in ultima zi de prescriptie a debitului!!!, asa cum reiese din documentele comunicate.
Procedura de comunicare pe SPV, aprobata prin Ordin MFP NR.660/2017, priveste exclusiv comunicarea actelor administrative fiscale emise in forma electronica, acestea se semneaza cu semnatura electronica extinsa bazata pe un certificat calificat obtinut de MFP, astfel ca nu era aplicabila si in cazul contribuabilului in speta, intrucat decizia de impunere a fost incarcata pe spatiul virtual pe suport de hartie.
Decizia de impunere fiind un act administrativ emis pe suport de hartie, poate fi comunicat fie prin posta cu confirmare de primire ori la sediul organului fiscal.
Asa cum s-a aratat mai sus, decizia de impunere nu indeplinea conditiile de comunicare, nu era opozabil contribuabilului si nu producea nici un efect.
Astfel, doar pentru a nu interveni prescriptia, AJFP a incarcat ilegal dispozitia de impunere pe SPV.
Anterior datei la care a luat cunoștință de înființarea popririi, comunicarea actelor administrativ fiscale sau a oricăror alte înscrisuri s-a realizat doar prin intermediul serviciilor poștale.
In acest sens contribuabilul a depus contestatie la AJFP-Constanta, insa i-a fost respinsa pe motiv de „nedepunere in termen a contestatiei”.
In continuare, contribuabilul a formulat contestatie impotriva deciziei de impunere la instanta de contencios-administrativ, iar instanta i-a dat dreptate, stabilind ca AJFP nu a respectat procedura de comunicare.
Articol preluat de aici: Click pentru vizualizare