Unele alimente, care sunt aparent inofensive pot interfera grav cu anumite medicamente pe care le iei, până la punctul de a le anula efectele sau de a provoca o supradoză. Și nu, nu este vorba doar de alcool.
Antibiotice, anticoagulante, tratamente pentru hipertensiune arterială sau colesterol: multe prescripții interacționează cu ceea ce mâncați fără ca dumneavoastră să știți. Iată ce recomandă farmaciștii și experții în sănătate să evitați sau să consumați cu precauție.
Medicamente și alimente: Calciu, cafeină, grepfrut… combinații riscante
În familia interacțiunilor puțin cunoscute, calciul ocupă un loc de frunte. Produsele lactate, băuturile vegetale îmbogățite sau sucurile vitaminate pot bloca absorbția anumitor tratamente. Într-adevăr, calciul se poate lega de anumite medicamente, în special de unele antibiotice și medicamente pentru osteoporoză, împiedicându-le astfel absorbția. Rezultat: tratamentul își pierde eficacitatea. Pentru a preveni acest lucru, se recomandă adesea să iei medicamentele cu una sau două ore înainte sau după consumul de calciu.
Grapefruitul este, de asemenea, un fals prieten bine cunoscut de profesioniștii din domeniul sănătății, așa cum reamintește Groupe Proxim. Impactul său asupra ficatului poate perturba metabolizarea mai multor medicamente (statine, imunosupresoare, antihistaminice…). Deoarece efectul grapefruitului (și al altor fructe înrudite) asupra ficatului persistă până la trei zile, nu este suficient să așteptați doar câteva ore între administrarea medicamentului și consumul de grapefruit. Și pe bună dreptate, deoarece poate duce la supradozaj involuntar, uneori grav.
În ceea ce privește cafeina, prezentă în cafea, băuturi răcoritoare, băuturi energizante sau chiar în anumite ceaiuri, aceasta poate crea o dublă problemă. Pe de o parte, efectul său stimulant se adaugă celui al medicamentelor deja iritante pentru stomac. Pe de altă parte, se poate acumula dacă organismul nu mai reușește să o elimine corect. Anumite medicamente, în special antibioticele, pot reduce capacitatea
Alimentele bogate în tiramină
Ciocolata, brânzeturile foarte maturate, carnea afumată, uscată sau procesată, soia fermentată și berea la draft sunt alimente de evitat, deoarece sunt bogate în tiramină (un derivat al aminoacidului tirozină care acționează ca agent de eliberare a catecolaminelor) în cazul administrării antidepresivelor de tip inhibitori de monoamină oxidază (pot crește prea mult tensiunea arterială), dar și în cazul tratamentelor pentru limitarea simptomelor bolii Parkinson.
Vitamina K și potasiu: atenție la fluctuații
Un alt punct crucial: vitamina K, care se găsește în legumele verzi (spanac, varză, pătrunjel…), ficat sau în anumite fructe precum kiwi. Această vitamină este implicată direct în coagulare. Pentru pacienții sub tratament cu warfarină, o variație prea bruscă a alimentației poate dezechilibra tratamentul. Persoanele care iau warfarină trebuie să mențină un aport constant de alimente bogate în vitamina K în dieta lor pentru a evita fluctuațiile acestei vitamine în sânge și ca efectul tratamentului lor să crească sau să scadă brusc.
Potasiul, la rândul său, poate fi prea ridicat sau prea scăzut, în funcție de medicamentele prescrise. Anumite antihipertensive pot crește nivelul și provoca tulburări de ritm cardiac. Altele, cum ar fi diureticele, îl pot scădea. Persoanele care iau aceste medicamente trebuie să urmeze recomandările medicului lor cu privire la consumul de alimente bogate în potasiu, cum ar fi bananele, legumele cu frunze verzi sau portocalele.