Ai auzit de Regimul Atlantic? Desigur, suntem cu toții familiarizați cu dieta mediteraneană, care este celebră în întreaga lume pentru că este una dintre cele mai sănătoase. Cu toate acestea, „Regimul Atlantic”, care își are originea în nord-vestul Spaniei și în nordul Portugaliei, ar putea să o eclipseze.
Rezultatele unui studiu publicat în revista JAMA Network Open au evidențiat numeroasele beneficii asociate cu regimul Atlantic, o practică alimentară tradițională din nord-vestul Spaniei și al Portugaliei.
Ce este Regimul Atlantic?
Regimul Atlantic include o varietate de alimente, în special pește proaspăt și cod, precum și cantități moderate de carne roșie și produse din carne de porc, produse lactate, leguminoase, cartofi, pâine integrală și un consum moderat de vin. Acestea sunt caracteristici tipice ale regiunilor de coastă ale Atlanticului și, în cele din urmă, se dovedesc a fi foarte asemănătoare cu dieta mediteraneană. Dieta atlantică este, de asemenea, bogată în legume verzi, în special spanac, sparanghel și broccoli, care sunt cunoscute pentru conținutul lor de vitamine, minerale și antioxidanți.
Principiile-cheie ale dietei atlantice:
Fructe de mare. Consum ridicat de pește, fructe de mare și crustacee, bogate în omega-3 și proteine slabe.
Fructe și legume. Legume proaspete, adesea cultivate local, cum ar fi varza, cartofii și legumele verzi.
Cereale integrale. Pâinea din secară sau din alte cereale locale nerafinate este consumată în mod obișnuit.
Produse lactate. Produse lactate naturale, cum ar fi brânzeturile artizanale și laptele fermentat.
Grăsimi sănătoase. Consum moderat de ulei de măsline de calitate sau de grăsime de porc, care sunt principalele surse de grăsimi.
Băuturi locale. Mesele pot fi însoțite de vin roșu, cu moderație, și de ape minerale locale.
Care sunt beneficiile pentru sănătate?
Ca parte a studiului lor, timp de șase luni, cercetătorii au monitorizat 250 de familii, împărțite în două grupuri. Jumătate dintre aceste familii au rămas fidele regimului lor alimentar obișnuit, în timp ce cealaltă jumătate a urmat recomandările dietetice ale specialiștilor. Aceste orientări puneau accentul pe consumul de alimente proaspete, locale și minim prelucrate.
Conform rezultatelor studiului, dieta tradițională din nordul Portugaliei și nord-vestul Spaniei, cunoscută sub numele de dieta atlantică, poate fi asociată cu o mai bună sănătate a inimii. Dar și cu un risc mai scăzut de deces prematur din cauza unor boli precum cancerul, bolile de inimă și alte cauze. De asemenea, se consideră că dieta atlantică are un impact asupra sindromului metabolic. Acest sindrom, caracterizat printr-o combinație de hipertensiune arterială, glicemie ridicată, trigliceride și acumulare de grăsime abdominală, crește riscul de boli cardiovasculare, diabet, accidente vasculare cerebrale. Dar și alte probleme grave de sănătate.
Cu ce dietă se aseamănă dieta atlantică?
La fel ca dieta mediteraneeană, și dieta atlantică este considerată a avea efecte pozitive asupra sănătății. Modelul său alimentar, bogat în pește gras, legume verzi și fructe proaspete, oferă o multitudine de nutrienți esențiali pentru menținerea unei bune sănătăți cardiovasculare, stimularea sistemului imunitar și prevenirea bolilor cronice.C
Dieta atlantică are multe asemănări cu dieta mediteraneană. Inclusiv accentul pus pe produsele proaspete, grăsimile sănătoase (cum ar fi uleiul de măsline) și fructele de mare. Cu toate acestea, dieta atlantică include o proporție mai mare de cartofi, cereale integrale și carne. Un lucru care o diferențiază de dieta mediteraneană, care se concentrează mai mult pe legume și leguminoase.