PROTEJAREA PATRIMONIULUI CULTURAL, MISIUNE A POLIȚIEI ROMÂNE

Photo of author

By Daniel Negrescu

Poliţia Română, prin Direcţia de Investigaţii Criminale, desfășoară permanent activități pentru protejarea patrimoniului cultural naţional, atât în misiunile de zi cu zi, cât și prin organizarea de acțiuni și controale tematice.

Activităţile desfăşurate de poliţişti în anul 2016 au dus la constatare a peste 600 de infracţiuni comise pe această linie, recuperarea a aproape 7.300 de bunuri culturale și confiscarea a peste 130 de detectoare de metale.

În anul 2016, activităţile desfăşurate de poliţişti, prin Direcţia de Investigaţii Criminale a Poliției Române, pentru cercetarea şi tragerea la răspundere a celor care au săvârşit infracţiuni la regimul protejării patrimoniului cultural naţional, au dus la constatarea a 624 de infracţiuni.

Aceste infracţiuni constau în furturi de obiecte de patrimoniu ori de cult din situri arheologice, din biserici, mânăstiri şi schituri, din locuinţe şi colecţii particulare, din muzee sau colecţii publice ori în fapte penale ce privesc monumente istorice ori zone de protecţie ale acestora.

Din totalul infracţiunilor constatate în această perioadă, cea mai mare parte (58%) este reprezentată de cele comise la regimul autorizării construcţiilor (Legea nr. 50/1991 republicată), 11,9% este reprezentată de infracţiuni privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional (O.G. nr. 43/2000 republicată), iar 10,8% este reprezentată de furturi, dintre acestea 37% fiind furturi comise în dauna lăcaşelor de cult.

În această perioadă, 279 de persoane care au adus atingere patrimoniului național cultural prin comiterea unor fapte de natură penală au fost cercetate de polițiști.

Poliţiştii de investigaţii criminale din toată țara au recuperat 7.268 de bunuri culturale mobile, dintre care 3.800 (aproximativ 52%) sunt bunuri arheologice şi monede antice şi medievale sustrase din siturile arheologice din România.

De asemenea, în urma acțiunilor zilnice și a controalelor tematice desfășurate de Poliția Română, au fost confiscate 809 bunuri culturale mobile, dintre care 88 sunt tablouri, 2 obiecte de cult, 265 monede antice şi medievale, iar 278 obiecte de artă decorativă.

Totodată, au fost confiscate 137 de detectoare de metale, dintre care 49 de la persoane juridice.

          Cu titlu exemplificativ:

 *** În perioada 7 – 11 noiembrie 2016, Poliția Română, prin Direcţia de Investigaţii Criminale, a participat la operaţiunea ,,PANDORA”, desfășurată la nivel european, pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor de furt, tăinuire, distrugere sau efectuare de intervenţii neautorizate în siturile arheologice, precum și a operaţiunilor ilicite de comerţ/export/import de bunuri culturale mobile și a altor fapte care aduc atingere patrimoniului cultural naţional mobil şi imobil.

În cadrul activităţilor desfăşurate la nivel național, au fost efectuate 14 percheziţii domiciliare, au fost întocmite 13 dosare penale, au fost aplicate 132 de sancţiuni contravenţionale şi au fost confiscate 11 detectoare de metale.   

 *** În perioada 24-26 februarie 2016, polițiștii din cadrul Direcției de Investigații Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, au desfășurat o acțiune în domeniul protejării patrimoniului cultural național.

Astfel, în prima zi a acțiunii, prin cooperare  judiciară internaţională, polițiștii au reușit să recupereze, de la un agent comercial din Olanda, o monedă Lysimach din aur, ce a fost depusă în custodia Muzeului Național de Istorie a României din București.

Ulterior, polițiștii au efectuat percheziții la două galerii de artă din București și la domiciliile unor persoane, cu privire la care existau date că ar deţine bunuri sustrase din situri arheologice românești protejate.

În urma perchezițiilor, au fost identificate și ridicate pentru examinare mai multe loturi de bunuri arheologice: 3 monede Koson din aur, 1.050 de monede antice din argint (denari romani, tetradrahme etc.), 102 artefacte din metal (o armă dacică tip sica, depozite de unelte etc.) și 12 statuete şi vase ceramice (inclusiv aparţinând culturii Cucuteni).

Bunurile de patrimoniu au fost depuse în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României, Bucureşti.

De asemenea, au mai fost indisponibilizate şi sunt în curs de examinare 2.000 de tablouri oferite la vânzare de către casele de licitaţii.

Sunt urmărite în continuare, prin INTERPOL, tezaurele care formează obiectul mai multor cauze: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg.), din care s-au recuperat 37 piese; tezaure de monede Koson din aur (25 de kg.), din care s-au recuperat 1.038 de piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 280 monede;  5 scuturi regale din fier, 11 brăţări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitaţii dacice) etc.

Urmărirea penală este efectuată de polițiștii din cadrul Biroului Patrimoniu al Direcţiei de Investigaţii Criminale – Inspectoratul General al Poliției Române și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

La acțiune au participat și polițiști de la inspectoratele de poliţie judeţene Alba, Hunedoara şi Sibiu.

În cursul anului 2016, Poliția Română a desfășurat, la nivel național, proiectul ,,CUNOAŞTE ŞI PROTEJEAZĂ PATRIMONIUL CULTURAL NAŢIONAL!”, în cadrul programului „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”.

 

La activități au participat peste 7.000 de elevi, din aproape 130 de unităţi de învăţământ.

          Informaţii de background:

În cadrul Poliției Române, poliţiştii încadrați ca specialiști în acest domeniu, care instrumentează dosare ce privesc protejarea patrimoniului cultural naţional, pe cele 3 paliere, respectiv patrimoniul imobil, patrimoniul mobil şi patrimoniul imaterial au studii în arheologie, arte plastice, istorie sau arhivistică.

În cazul comiterii de furturi sau dispariții de bunuri culturale mobile, polițiștii demarează investigațiile, în conformitate cu prevederile legale, una dintre cele mai importante măsuri fiind aceea de punere în urmărire a bunurilor ce au făcut obiectul acestor fapte. Activitatea de urmărire a bunurilor are la bază o descriere detaliată a acestora, potrivit normelor instituite la nivel internațional.

Bunurile astfel descrise sunt implementate în baza de date „Obiecte”, administrată de Poliția Română, iar cele care sunt însoțite de fotografii-martor vor fi publicate pe pagina WEB a Poliției Române (http://www.politiaromana.ro/obiecte). Fotografii ale bunurilor, descrierea acestora și datele sintetice privind furtul sau dispariția sunt comunicate Ministerului Culturii (introduse în Registrul bunurilor culturale distruse, furate, dispărute sau exportate ilegal), Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Autorității Naţionale a Vămilor, precum și Secretariatului General Interpol, prin intermediul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională – Inspectoratul General al Poliției Române, în vederea punerii în urmărire internațională și postarea pe pagina WEB a OIPC INTERPOL (http://www.interpol.int/Public/WorkOfArt).

Parteneriat cu Fundaţia Collegium XXI

Poliţia Română, prin Direcţia de Investigaţii Criminale şi structurile teritoriale, a desfăşurat activităţi preventive, împreună cu societatea civilă, prin mediatizarea cazurilor instrumentate şi a acţiunilor desfăşurate şi participări la interviuri pe această linie.

Pentru educarea elevilor în spiritul cunoaşterii şi protejării valorilor ce fac parte din patrimoniul cultural naţional şi universal, poliţiştii au desfăşurat activităţi în şcoli şi în muzeele care deţin şi expun bunuri culturale mobile recuperate de Poliţia Română.

Tinerilor le-au fost furnizate informaţii despre tezaurul cultural naţional, drepturile şi obligaţiile ce le revin în ceea ce priveşte protejarea acestuia şi li s-a vorbit despre importanţa cooperării dintre membrii societăţii civile şi autorităţile/instituţiile statului competente.

Unul dintre principalii parteneri ai polițiștilor în aceste activități preventiv- educative  este Fundaţia Collegium XXI.

În parteneriat cu Fundaţia Collegium XXI, ofiţerii de investigaţii criminale au realizat, noiembrie anul trecut, Ghidul de informare intitulat „MILLENIA OPES”, ce cuprinde cele mai importante bunuri culturale mobile recuperate de Poliţia Română, între anii 2000 – 2015, lucrare apreciată de reprezentanții instituţiilor implicate în deţinerea, depozitarea, conservarea şi protejarea Patrimoniului Cultural Naţional.