ACȚIUNE PENTRU PREVENIREA ȘI COMBATEREA DELICTELOR SILVICE INTREPRINSA DE POLITIA ROMANA

Photo of author

By Daniel Negrescu

În urma unei acțiuni desfășurate în județele Bacău, Neamț și Bistriţa – Năsăud, pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice, polițiștii au constatat 11 infracțiuni, au aplicat 17 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 84.000 de lei, și au confiscat 380 mc. de material lemnos, un autocamion și o remorcă.

În perioada 31 ianuarie – 3 februarie a.c., polițiștii de ordine publică, sub coordonarea Direcției de Ordine Publică a Poliției Române, au desfășurat, în judeţele Bacău, Neamț și Bistriţa – Năsăud, o acțiune pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice.

Acțiunea a avut ca scop combaterea tăierilor ilegale de arbori şi a faptelor ilegale asociate din exploatarea, circulaţia, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialului lemnos.

La acțiune au participat poliţişti din cadrul Direcţiei de Ordine Publică – Inspectoratul General al Poliției Române, polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Neamț, Bacău și Bistrița – Năsăud, precum și specialişti din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor.

Echipele de control au verificat un ocol silvic, au efectuat 4 controale în fondurile forestiere și au verificat 6 agenți economici care își desfășoară activitatea în domeniu.

În urma activităților desfășurate, polițiștii au constatat 11 infracțiuni, dintre care 9 prevăzute de Codul Silvic și 2 infracţiuni prevăzute de Codul Penal.

De asemenea, polițiștii au aplicat 17 sancțiuni cotravenționale prevăzute de Legea nr. 171/2010, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, în valoare totală de 84.000 de lei.

Totodată, au fost confiscați 380 mc. de material lemnos, în valoare de aproape 155.000 de lei, dintre care 22 mc. de cherestea, 340 mc. lemn de lucru și 18 mc. de lemn de foc, un autocamion prevăzut cu sistem de autoîncărcare și o remorcă.

Exemple semnificative:

• Polițiștii au verificat un canton din județul Bacău și au constatat că au fost tăiați în stare verde și nemarcați 101 arbori, din speciile molid și brad, respectiv  259 mc., prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 83.340 de lei.

În cauză a fost întocmit dosarul penal, în care se efectuează cercetări pentru identificarea și tragerea la răspundere penală a autorilor infracțiunilor.

De asemenea, polițiștii au depistat, într-un canton din județul Bacău, două transporturi de lemn de lucru.

În urma verificărilor, s-a stabilit că materialul lemnos, în volum total de 98 mc., nu avea proveniență legală.

Cele 2 firme deținătoare ale mijloacelor de transport au fost sancționate contravențional cu amenzi în valoare de 18.000 de lei, fiind totodată dispuse măsurile complementare de confiscare a volumului de 98 mc. de lemn rotund, precum și a mijloacelor de transport.

• Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de tăiere ilegală de arbori și furt de arbori, de către administratorul unei firme și abuz în serviciu, faptă prevăzută de Codul Penal, de către un  pădurar.

În fapt, pădurarul în cauză, responsabil cu paza și protecția pădurilor aflate în cantonul său, în cursul anului 2016, și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, permițând unui administrator de firmă să taie ilegal și să sustragă arbori, prejudiciind astfel proprietarii terenurilor în cauză.