Acizii grași Omega 3 ne pot prelungi speranța de viață

Photo of author

By Ramona Fustos

Potrivit ANSES,  90% din populație are un deficit de omega 3 DHA și EPA. Numai că omega 3 vegetale sunt ALA și doar 2-10% din acestea sunt transformate în omega 3 utilizabile de organismul nostru. Deci, de fapt, uleiurile vegetale nu rezolvă deloc problema.

Am fi tentați să consumăm pur și simplu pește, dar peștii mari bogați în omega 3, precum tonul sau somonul, sunt plini de metale grele, ceea ce face ca consumul lor să fie neapărat ocazional.

În ceea ce privește peștii mai mici, precum sardinele sau macrou, gătirea distruge cea mai mare parte a omega 3. În cele din urmă, conservele, în special sardinele, conțin cea mai mare cantitate, cu condiția să consumăm și uleiul în care sunt conservate, deoarece au tendința neplăcută de a se dizolva în el.

Pe scurt, dacă nu îți plac sardinele și în special uleiul lor, trebuie să apelezi la suplimente de omega 3 marine pentru a-ți asigura aportul necesar de EPA și DHA.

Care sunt semnele unei deficiențe de omega 3?

Să fim sinceri, simptomele fizice ale unei deficiențe de aceste suplimente nu sunt evidente și de aceea trec adesea neobservate. Există totuși câteva semne cunoscute:

De exemplu, atunci când avem o deficiență, aceasta se poate manifesta în primul rând prin uscăciune, iritație sau roșeață a pielii.

De asemenea, acest lucru va avea un impact direct asupra creierului nostru, cu mai multe dificultăți de concentrare, de memorare, dar va duce și la o scădere a moralului, chiar la depresie.

În cele din urmă, omega 3 ajută și la reglarea greutății, la limitarea uscăciunii ochilor și poate avea chiar un impact asupra părului, deoarece o deficiență tinde să-l facă uscat, casant, fragil.

Și totuși, ceea ce este cel mai important din punct de vedere fiziologic nu se află aici.

Cel mai îngrijorător aspect al deficitului de omega 3 este, de fapt, raportul dintre omega 6 și omega 3

Omega 6 în sine nu este dăunător și este chiar necesar pentru sănătatea noastră. Problema este că nu consumăm suficiente suplimente în comparație cu consumul de omega 6.

Când se face un test de sânge pentru a verifica raportul omega 6/omega 3, ceea ce se va analiza mai precis ca marker este raportul dintre un omega 6 specific, numit acid arahidonic, și omega 3 EPA, așa cum am văzut anterior. Este vorba de raportul AA/EPA.

Când acest raport este prea mare, adică peste 3, organismul este expus unui risc pe termen lung.

Acest lucru se va traduce prin inflamații și dureri cronice. Și, din păcate, asta nu este tot, deoarece inflamația cronică favorizează stresul oxidativ și, prin urmare, îmbătrânirea celulară prematură.

Iar aici lista potențialelor probleme este lungă:

boli cardiovasculare,

creșterea riscului de infecții,

dificultăți pentru organism în a opri inflamațiile,

risc de leziuni etc.

Pe scurt, acest faimos raport AA/EPA este direct asociat cu capacitatea de vindecare a organismului și cu speranța de viață; așadar merită să îi acordăm atenție.

Pentru a reveni la un raport normal, este suficient să se ia astfel de suplimente pe termen lung.

Cum să alegi suplimentul de omega 3 marin?

În acest sens, avem de ales între uleiul de pește și uleiul de krill.      

Noi îți recomandăm uleiul de krill din patru motive principale:

Primul este că, în mod natural, krillul nu conține poluanți sau metale grele. Acest lucru se datorează faptului că krillul este un crevete minuscul, astfel încât ciclul său de viață este foarte scurt. Acest lucru nu îi permite să se umple de substanțe toxice, așa cum se întâmplă în cazul peștilor.

Al doilea motiv este că este de trei ori mai ușor de asimilat decât uleiul de pește.

Al treilea motiv este că conține 15 omega 3 pentru un omega 6, în loc de 5 omega 3 pentru un omega 6 în cazul uleiului de pește, ceea ce permite reechilibrarea mai rapidă a organismului decât uleiul de pește.

Al patrulea motiv este că este mult mai digerabil datorită formei sale de fosfolipide omega 3, care se amestecă cu conținutul stomacului în loc să plutească la suprafață, ca în cazul uleiului de pește. Acest lucru evită senzația neplăcută de reflux de pește.

În cele din urmă, pe lângă acțiunea sa cunoscută pentru buna funcționare a creierului, inimii și ochilor, putem menționa și diverse studii care demonstrează superioritatea sa față de uleiul de pește, în special pentru:

– Participarea la reducerea inflamației cronice

– Contribuția la reglarea nivelului de colesterol

– Reducerea durerilor premenstruale