Aciditate gastrică- care sunt alimentele de consumat?

Photo of author

By Ramona Fustos

Suferi de aciditate gastrică? Cu siguranță că știi și tu acea senzație dezagreabilă a gustului acid care urcă în gât sau chiar balonările la stomac? În acest caz, cu siguranță că te confrunți și tu cu aciditatea gastrică și stomacul tău este din ce în ce mai sensibil.

Ce este echilibrul acido-bazic?

Acidul gastric poate fi o sursă reală de disconfort pentru multe persoane, ducând la arsuri la stomac. Din fericire, există modalități naturale de ameliorare a acestui disconfort gastric, în special prin intermediul dietei.

De fapt, există alimente care reglează echilibrul acido-bazic al organismului. Acest echilibru metabolic menține un nivel adecvat de aciditate în organism, contribuind la menținerea bunăstării generale. O perturbare a acestui echilibru poate fi sursa unei serii de neplăceri și conduce la disconfort cotidian. Poluarea, stresul și consumul de alimente acidifiante sunt toate surse de dezechilibru. Dietele moderne produc adesea acizi: produse procesate, zahăr rafinat, sare, carne, brânză, băuturi răcoritoare… toate aceste alimente contribuie la perturbarea echilibrului acido-bazic.

Iată deci care sunt alimentele care au efect alcalinizant, responsabile de menținerea echilibrului acido-bazic!

Mărește consumul de alimente care pot menține echilibrul acido-bazic și care te ajută să eviți această aciditate gastrică. La fel cum există o temperatură optimă  corpului, există și un pH optim, neutru. Este vorba despre parametri indispensabili care permit organismului să funcționez corect. Acest echilibru acido-bazic este echilibrul dintre nivelurile de aciditate și alcalinitate ale organismului.

Se știe că alimentele acidofile precum sarea, mezelurile, peștele, alimentele procesate, cerealele rafinate, produsele lactate, băuturile răcoritoare și alcoolul încurajează organismul să producă acid!

Alimentele bazifiante sau alcalinizante sunt cele cu un indice Pral (Potential Renal Acid Load) negativ, inclusiv fructele (banane, ananas, coacăze negre), legumele (spanac, fenicul, morcovi), fructele oleaginoase, usturoiul, ceapa și condimentele, precum și ceaiul verde și ceaiurile din plante.

A nu se confunda: gustul „acid” al unui aliment și puterea sa „acidifiantă”. De exemplu, lămâile au un gust foarte acid, dar sunt un aliment cu proprietăți alcalinizante!

Privilegiază alimentele bogate în potasiu

O alimentație prea bogată în sare și carne poate provoca o carență în potasiu. Cel mai bine ar fi deci să mizezi pe următoarele alimente: linte, curmale uscate, migdale, spanac,  avocado sau ciuperci.

Consumă alimente bogate în fibre

Alimentele bogate în fibre, precum fructele, legumele sau cerealele pot lupta contra refluxului gastric și pot facilita digestia. Cel mai bine ar fi deci să alegi alimentele bogate în fibre solubile precum fulgi de ovăz, fasole albă sau ovăz.

Consumă produse lactate degresate

Contrar a ceea ce ai putea crede, nu toate produsele lactate ar trebui să fie interzise atunci când vine vorba de arsuri la stomac!

Iaurturile și brânzeturile tari sunt în general bine tolerate și nu complică digestia. Consumul unui pahar de lapte, de preferință degresat, ajută la ameliorarea arsurilor la stomac, deoarece pH-ul laptelui este mult mai puțin acid decât pH-ul stomacului.

Cu toate acestea, este bine să eviți brânzeturile cu mucegai, cum ar fi Camembert, Roquefort și laptele de capră, precum și laptele semidegresat. Deoarece durează mai mult timp să fie digerate, acestea favorizează refluxul acid și încetinesc golirea gastrică.