Aceste simptome ar putea fi un semn că mănânci prea multe fibre

Photo of author

By Ramona Fustos

Potrivit specialiștilor, consumul a prea multor alimente bogate în fibre ar putea avea efecte nedorite asupra sănătății noastre. Iată deci care sunt semnele la care trebuie să fim atenți și cum să ne adaptăm cel mai bine dieta pentru a evita anumite neplăceri aferente.

Fibrele, care se găsesc în principal în fructe, legume și leguminoase – și în anumite cereale și semințe – sunt renumite pentru beneficiile lor pentru sănătate.

Fibrele insolubile ajută la prevenirea și ameliorarea constipației prin absorbția lichidelor și umflarea tractului digestiv. Fibrele solubile scad nivelul colesterolului din sânge, reducând astfel prevalența bolilor de inimă.

Cu toate acestea, un consum excesiv sau un aport brusc ridicat de fibre în alimentație poate avea efecte neplăcute asupra organismului. Iar acesta din urmă sifgur te va anunța în curând.

Iată deci anumite semne indică faptul că trebuie să o iei mai încet.

Balonare și gaze

Fibrele nu sunt întotdeauna digerate corespunzător de stomac. Bacteriile fermentează particulele nedigerabile, ceea ce poate duce la producerea de gaze. Dacă nu avem o compoziție intestinală potrivită pentru a descompune corect fibrele, acestea pot trece în intestinul gros. Pot fermenta acolo, provocând balonare și gaze.

Consumul unei cantități prea mari de fibre ar putea apoi să provoace dureri de stomac și senzații de balonare, deoarece, dacă sunt prost digerate de sistemul digestiv, fibrele pot surprinde și stomacul, determinând „umflarea” scaunelor și, astfel, întinderea stomacului într-un mod care poate fi dureros.

Această acțiune poate provoca contracția intestinelor, ceea ce duce la crampe acute.

Disconfort intestinal și greață

În timp ce efectul anti-constipație al acestor compuși este bine cunoscut, ei pot avea și efectul opus în anumite cazuri, potrivit expertului. De exemplu, dacă o persoană este mai deshidratată sau nu bea suficiente lichide, prea multe fibre pot duce, de asemenea, la constipație.

În prezența lichidelor, fibrele solubile conținute în orz, fasole, citrice, linte și fulgi de ovăz formează un gel. Acest lucru face ca digestia alimentelor, inclusiv a zaharurilor, să fie mai lentă. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că ele rămân mai mult timp în organism.

Un consum prea mare ar putea, prin urmare, să reducă capacitatea sistemului digestiv de a scăpa de ele.

O deshidratare rapidă

Fibrele solubile sunt mai blânde cu colonul, deoarece stimulează moderat tranzitul intestinal, dar sunt și poroase, „ca un burete”. Acestea absorb lichidele și pot contribui astfel la deshidratare și pot duce la simptome asociate, precum oboseala sau durerile de cap.

Prin urmare, este esențial să se bea multă apă, alături de o alimentație echilibrată și bogată în fibre.

Ce e de făcut dacă prezinți aceste simptome?

În acel moment, pe lângă hidratarea normală, activitatea fizică, cum ar fi joggingul, mersul pe jos sau întinderea, poate ajuta la ameliorarea acestor simptome. Și pentru a aborda problema frontal, de ce nu încerci un masaj intestinal? Masarea zonei dintre buric și osul drept al șoldului, punctul de joncțiune dintre intestinul subțire și cel gros, poate ajuta la deplasarea corectă a alimentelor și la eliminarea gazelor.