Nu este întotdeauna ușor să știi ce pește să mănânci pentru a-ți proteja sănătatea. Asta deoarece peștii sunt poluați cu metale grele sau sunt lipsiți de nutrienți. Dar, un nou studiu tocmai a dezvăluit că trei tipuri de pește, bogate în compuși benefici sunt cele pe care ar trebui să le consumăm (iar somonul nu se află pe listă).
Somonul, considerat un super aliment și peștele preferat al meselor echilibrate poate să nu fie de fapt cel mai sănătos pește. Aceasta este concluzia unui nou studiu publicat în revista științifică Nature Food la 20 martie 2024. Conform cercetătorilor de la Universitatea din Cambridge care au realizat studiul, peștii sălbatici precum macroul, heringul și hamsiile ar putea fi mai buni pentru sănătatea noastră.
Se spune că aceștia din urmă sunt mai bogați decât somonul în compuși benefici pentru organism.
Micronutrienți „pierduți ” în somonul de crescătorie
Oamenii de știință au ajuns la aceste rezultate analizând nutrienții prezenți în peștele sălbatic și în somonul de crescătorie. În timp ce macroul, hamsiile și heringul sunt folosiți pentru a-și hrăni semenii, acești pești ar fi mult mai benefici pentru sănătatea noastră dacă ar fi consumați în mod direct.
Aceștia conțin nutrienți esențiali. Nutrienți esențiali cum ar fi calciu, vitamina B12 și omega-3, care sunt prezenți în cantități mai mici în somon.
Cercetătorii „au observat o scădere a șase din cei nouă nutrienți conținuți în fileurile de somon. Adică calciu, iod, fier, omega-3, vitamina B12 și vitamina A. În schimb, exista o creștere a nivelului de seleniu și zinc. Majoritatea peștilor sălbatici „alimentari” au respectat recomandările dietetice în porții mai mici decât somonul de Atlantic de crescătorie, inclusiv în ceea ce privește acizii grași omega-3″, explică comunicatul de presă.
„Ceea ce am constatat este că majoritatea speciilor de pești sălbatici folosite ca hrană au o densitate și o gamă de micronutrienți similară sau mai mare decât fileurile de somon de crescătorie”. Aceasta este declarația autorului principal David Willer, cercetător la Universitatea din Cambridge.
De 5 ori mai mult calciu în fileurile de pește sălbatic
Cantitățile de calciu variază foarte mult între peștele sălbatic și somonul de crescătorie.
De fapt, oamenii de știință au găsit de cinci ori mai mult calciu în fileurile de pește sălbatic decât în cele de somon. În plus, iodul era de patru ori mai mare. Fierul, omega-3, vitamina B12 și vitamina A erau de 1,5 ori mai mari. În timp ce nivelurile de vitamina D erau similare, nivelurile de zinc și seleniu erau mai mari în somon.
În cele din urmă, „studiul nostru a relevat că șase dintre cei nouă nutrienți alimentari au avut randamente mai mari la peștii sălbatici folosiți ca hrană. Pești sălbatici precum anșoa și macrou, decât la somonul de crescătorie”, concluzionează cercetătorii în noul studiu.
Rezultate care ar putea schimba modul în care mâncăm pește. Dar și modul în care ne îngrijim sănătatea prin intermediul dietei noastre. În timp ce continuă să se bucure de consumul de somon, oamenii ar trebui să ia în considerare consumul unei varietăți mai mari de specii de pește sălbatic. Sardine, macrou sau hamsii, pentru a obține mai mulți nutrienți esențiali direct în farfurie.