7 obiceiuri proaste care îți transformă casa într-un cuib de microbi

Photo of author

By Ramona Fustos

Știai că există numai puțin de 7 obiceiuri proaste care îți transformă casa într-un cuib de microbi? Să îți faci patul dimineața, să te încalți în interior, să tragi apa la toaletă cu capacul ridicat…

Este o luptă constantă. În ciuda unei rutine de curățenie bine organizată, praful și murdăria par să invadeze casele noastre în fiecare zi. Instinctiv, dăm cu aspiratorul, ștergem praful și îndepărtăm amprentele estetice de pe ferestre. Aceste obiceiuri ne asigură că avem grijă de casa noastră. În realitate, unele din obiceiurile noastre, cele pe care le facem în mod inconștient, transformă casele noastre în medii neglijate.

Îți faci patul dimineața, unul din acele obiceiuri proaste care îți transformă casa într-un cuib de microbi

Suntem învățați în copilărie să ne facem patul imediat ce ne trezim. Dar acest obicei contribuie de fapt la o igienă precară a patului, potrivit specialistului în boli infecțioase și igienistului Stéphane Gayet. Într-un articol pe această temă, specialistul explică faptul că acarienii, gândacii de pat și chiar ciupercile microscopice proliferează în contact cu căldura și umiditatea: „Închizându-i sub plapumă când vă treziți, într-un mediu la temperatura corpului, cu reziduuri de transpirație și piele moartă, le oferim ceva cu care să se hrănească și să se dezvolte mai bine”, explică medicul în detaliu. Pentru a le opri proliferarea, este suficient să lăsați patul larg deschis și să aerisiți dormitorul timp de cel puțin 20-30 de minute. Aceasta este o veste bună chiar și pentru cei mai leneși dintre oameni.

Tragi apa la toaletă cu capacul ridicat

Un alt obicei care trebuie eradicat din viața noastră de zi cu zi este acela de a nu închide capacul toaletei după fiecare utilizare. Potrivit medicului Stéphane Gayet, această mică neglijență are consecințe majore. „Inhalați bacterii fecale care se vor dispersa în aer, în special pe periuțele de dinți”, explică specialistul într-un articol despre cele șapte reguli de aur pentru a vă păstra baia lipsită de microbi.

Nu te descalți

Nu este întâmplător că această practică a fost adoptată în Asia, Scandinavia și Germania. Fie ca semn de respect, fie pur și simplu din motive de igienă, descălțarea înainte de a intra într-o casă este un obicei pe care ar trebui să îl adopți. Pe parcursul zilei, bacteriile, praful și murdăria se acumulează pe tălpile noastre. Aceleași lucruri care se vor răspândi apoi în casele noastre. Singura modalitate de a rupe acest cerc vicios este să ne descălțăm.

Lași hainele în tamburul mașinii de spălat

Nu este nevoie să mințim, ni se întâmplă tuturor din când în când. Mașina a fost pornită și, în ciuda eforturilor noastre, am lăsat-o să funcționeze un pic mai mult decât ne-am propus. Deși este tentant să o oprim, este o idee proastă, potrivit lui Hervé Soule, igienist spitalicesc: „Există riscul unor mirosuri neplăcute. La o mașină de spălat, anumite componente, cum ar fi țevile de legătură, se înfundă cu murdărie pe măsură ce mașina este spălată, agravând mirosurile neplăcute. De aici și necesitatea de a le schimba în mod regulat. Mai ales atunci când mirosurile devin prea grețoase”, a explicat în detaliu profesionistul într-unul dintre articolele noastre despre igiena așternuturilor noastre.

Obiceiuri proaste de spălare

Apropo de așternuturi, potrivit lui Hervé Soule, mulți dintre noi optăm pentru programe greșite ale mașinilor de spălat atunci când vine vorba de spălarea lor. Medicul recomandă spălarea la 40°C sau 60°C: „Temperatura este cea a apei, nu cea a lenjeriei. Sub această temperatură, microbii prezenți nu sunt uciși”. În ceea ce privește frecvența, „atunci când aveți o bună igienă personală, să vă spălați lenjeria la fiecare două săptămâni este deja foarte bine”, subliniază specialistul.

Punerea genții pe suprafețe

Gențile noastre merg peste tot cu noi. În mijloacele de transport, la birou sau în restaurante, bacteriile se acumulează. Ele pot rămâne sau nu, în funcție de gradul de umiditate, de tipul de bacterii, de mediu etc.”, explică farmacistul Thomas Kassab într-un articol despre gesturile zilnice neigienice. Inutil să spun că același lucru este valabil și pentru geanta ta

Păstrarea pernei timp de mai mulți ani

Oricât de terifiant ar fi, o pernă are o durată de viață de doar doi ani. După aceea, aceasta devine „infestată” cu acarieni și excrementele lor. Acest lucru nu este deloc sănătos și pot apărea alergii”, subliniază cardiologul și nutriționistul Frédéric Saldmann într-un articol despre greșelile de igienă pe care le facem cu toții.