5 familii de alimente pentru a reduce riscul de AVC: alegeri esențiale pentru a-ți proteja sănătatea

Photo of author

By Ramona Fustos


Prevenirea accidentelor vasculare cerebrale (AVC) se bazează în mare parte pe alegeri alimentare judicioase. În acest articol, vei descoperi care sunt cele 5 familii de alimente esențiale care pot reduce semnificativ riscul. Integrând aceste grupuri alimentare în viața ta de zi cu zi, contribui nu doar la menținerea unei sănătăți cardiovasculare mai bune, ci și la păstrarea bunăstării pe termen lung.

Ce trebuie să știi despre un AVC?

Apariția unui accident vascular cerebral (AVC), fie că este hemoragic (ruperea unui vas cerebral) sau ischemic (obstrucția unui vas cerebral), este favorizată de factori de risc clar stabiliți, bine cunoscuți astăzi. Acestea sunt în majoritate asociate cu stilul de viață, deși unele dintre ele nu sunt sau sunt puțin modificabile (vârsta, factorii genetici sau familiari, malformațiile arteriale sau cardiace). Dar vestea bună este că ele sunt accesibile prevenției, în special prin alimentație. Așa cum subliniază Organizația Mondială a AVC-ului în acest sens, „mai mult de jumătate din AVC-uri sunt asociate cu o alimentație nesănătoasă, dar mici schimbări alimentare pot face toată diferența pentru a reduce riscul.” Alegerile alimentare corecte te vor ajuta să menții o greutate sănătoasă, să reduci tensiunea arterială și să scazi nivelul colesterolului, ceea ce te va ajuta să previi AVC-ul. Un memento important, deoarece AVC-ul este una dintre primele cauze de deces responsabil de aproximativ 120 000 de spitalizări pe an, conform Ministerului Sănătății.

O alimentație nesănătoasă în sine poate nu doar să crească direct riscul de AVC, ci și să acționeze indirect prin intermediul altor factori principali de risc, care sunt de altfel comuni tuturor bolilor cardiovasculare: hipertensiune arterială, hipercolesterolemie și diabet de tip 2.

5 familii de alimente de cunoscut pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral

Fructe și legume

Fructele și legumele proaspete sunt esențiale pentru orice alimentație sănătoasă. Multe dintre ele sunt bogate în fibre și alte vitamine, minerale și nutrienți esențiali. Cele mai multe conțin de asemenea flavonoide, compuși chimici care pot contribui la prevenirea acumulării de placă în artere, sursa accidentului vascular cerebral. Ar trebui să consumi cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi: mere, fructe de pădure, cireșe, citrice, struguri, legume cu frunze verzi (broccoli, spanac, varză kale, salată romană etc.).

Cereale integrale

Cerealele integrale nerafinate sunt surse bune de fibre, vitamine și minerale. Ele pot contribui la reducerea riscului de accident vascular cerebral și a altor probleme de sănătate. Cerealele integrale, pâinea, orezul și pastele constituie opțiuni mai bune decât pâinea albă, orezul alb, pastele albe și cerealele îndulcite. Pentru a ști dacă un aliment este din cereale integrale, verifică pe ambalajul produsului termenii precum cereale integrale sau grâu integral. Iată câteva alte exemple: orez brun și orez sălbatic, quinoa, secară, hrișcă, bulgur.

Proteine slabe

Pentru a reduce riscul de AVC, preferă proteinele slabe de origine animală și vegetală. Limitează consumul de carne roșie, cum ar fi vita și porc, care sunt în general mai bogate în grăsimi saturate. Dacă îți plac ouăle, albușul este mai sănătos decât gălbenușul, care conține colesterol și grăsimi saturate. Iată câteva exemple:

Fasole, linte și mazăre: Aferente familiei leguminoaselor, ele sunt surse bune de proteine, fibre și alți nutrienți. Dacă consumi produse conservate, alege opțiuni sărace în sodiu sau fără sare.

Albușuri de ouă: Albușurile conțin mai puține proteine decât oul întreg, dar rămân o sursă bună de proteine. Ele nu conțin nici colesterol, nici grăsimi saturate, care se găsesc doar în gălbenuș.

Pește: Peștii grași, bogați în acizi grași omega-3 benefici pentru sănătate, sunt recomandați în mod special. Tonul, somonul, macroul și păstrăvul sunt exemple de astfel de pești.

Fructe cu coajă

Migdalele, nucile de caju, nucile și multe alte fructe cu coajă sunt surse bune de proteine și grăsimi sănătoase. Cu toate acestea, ele sunt, de asemenea, bogate în calorii; așa că ai grijă la cantități.

Păsări: Puiul, curcanul și alte păsări sunt alegeri mai bune decât carnea roșie. Carnea de pasăre fără piele este deosebit de benefică.

Uleiuri sănătoase

Când alegi uleiuri pentru gătit, optează pentru cele cu un conținut scăzut de grăsimi saturate și un conținut ridicat de grăsimi nesaturate. Nu uita! Chiar dacă unele uleiuri de gătit sunt mai sănătoase decât altele, este recomandat să le folosești cu moderație. Iată câteva exemple: ulei de avocado, de rapiță, de măsline, de susan.

Alimente bogate în potasiu

Un nivel ridicat de potasiu poate contribui la reducerea riscului de AVC. Iată câteva alimente bogate în potasiu: avocado, banane, pui, citrice, legume verzi cu frunze, somon, cartofi și cartofi dulci.