✝ Sfinții Apostoli Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit și Hermas

Photo of author

By Adrian Serban

Pe 28 martie, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții Apostoli Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit și Hermas unii dintre cei șaptezeci de ucenici trimiși de Domnul Iisus Hristos să vestească Evanghelia. Deși nu sunt la fel de cunoscuți ca Apostolii din cercul celor doisprezece, ei au avut un rol real și important în răspândirea credinței creștine în primele veacuri. Viața lor este o pildă de curaj, ascultare și devotament, iar mărturisirea lor ne arată că sfințenia nu este doar pentru cei din prim-plan, ci și pentru cei care lucrează cu credincioșie în tăcere, în slujirea Evangheliei.

Ce înseamnă „cei șaptezeci de apostoli”?

Domnul Nostru Iisus Hristos a ales 70 de ucenici, pe lângă cei 12 Apostoli, și i-a trimis doi câte doi înaintea Sa, ca să predice Evanghelia și să vindece bolnavi (Luca 10, 1-20). Acești 70 sunt numiți „Apostoli” în sensul de trimiși, vestitori. Ei nu sunt la fel de cunoscuți, dar lucrarea lor a fost vitală în răspândirea creștinismului în primele decenii după Înviere. Mulți dintre ei au fost episcopi, misionari, teologi, mărturisitori sau martiri.

Dintre aceștia, Biserica îi pomenește pe 28 martie pe Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit și Hermas, ale căror nume apar în Noul Testament, în special în epistolele canonice.

Cine a fost Sfântul Irodion?

Sfântul Irodion era originar din Tarsul Ciliciei, același oraș din care provenea și Sfântul Apostol Pavel. Potrivit tradiției, era rudă cu Pavel, lucru menționat și în Epistola către Romani, unde Apostolul neamurilor scrie: Îmbrăţişaţi pe Irodion, cel de un neam cu mine. Îmbrăţişaţi pe cei din casa lui Narcis, care sunt în Domnul. (Romani 16, 11). Această legătură nu era doar de sânge, ci mai ales duhovnicească: Irodion a fost un colaborator apropiat al lui Pavel în lucrarea misionară și l-a însoțit în multe dintre călătoriile apostolice.

Din Faptele Apostolilor și din scrierile patristice reiese că Irodion a fost unul dintre cei șaptezeci de ucenici aleși de Domnul pentru a merge doi câte doi și a pregăti calea în cetățile unde Iisus Hristos avea să ajungă. Această alegere nu a fost întâmplătoare: cei șaptezeci erau oameni cu vieți schimbate de întâlnirea cu Iisus Hristos, care au primit chemarea de a sluji nu doar ca martori, ci ca trimiși, purtători ai cuvântului dumnezeiesc.

Episcop în Neoparțian

După Înălțarea Domnului și Pogorârea Duhului Sfânt, Irodion a fost hirotonit episcop în Neoparțian (în unele surse identificat cu Patras sau o localitate apropiată). Aici, el a propovăduit cu îndrăzneală Evanghelia și a convertit pe mulți la creștinism, într-o vreme în care această credință era văzută ca o amenințare la adresa ordinii religioase și sociale.

Lucrarea sa nu a fost lipsită de suferință. Tradiția spune că a fost bătut crunt de iudei și păgâni, rănit cu pietre și cuțite și lăsat aproape mort. Însă Dumnezeu l-a întărit și i-a redat sănătatea, pentru ca lucrarea sa să continue. Aceste încercări nu l-au făcut să renunțe, ci dimpotrivă, i-au adâncit râvna și convingerea.

Sfântul Apostol Agav

Agav este unul dintre profeții Noului Testament. Este menționat în Faptele Apostolilor, capitolul 11, 28: Şi sculându-se unul dintre ei, cu numele Agav, a arătat prin Duhul, că va fi în toată lumea foamete mare, care a şi fost în zilele lui Claudiu. – o profeție care s-a împlinit în vremea împăratului Claudiu.

Mai târziu, Agav a prorocit și pătimirea lui Pavel la Ierusalim, legându-și mâinile și spunând: Şi rămânând noi acolo mai multe zile, a coborât din Iudeea un prooroc cu numele Agav; Şi, venind el la noi, a luat brâul lui Pavel şi legându-şi picioarele şi mâinile a zis: Acestea zice Duhul Sfânt: Pe bărbatul al căruia este acest brâu, aşa îl vor lega iudeii la Ierusalim şi-l vor da în mâinile neamurilor. (Fapte 21, 10-11). A fost un ucenic cu dar profetic, ceea ce arată că și în Biserica primară, lucrarea Duhului Sfânt era vie și activă.

Se crede că a predicat în diferite regiuni ale Orientului Mijlociu și a suferit moarte martirică. Agav rămâne un exemplu de ascultare de Duhul Sfânt și de curaj în rostirea adevărului, chiar când acesta era greu de primit.

Sfântul Apostol Ruf

Ruf este menționat de Apostolul Pavel (Romani 16, 13): „Îmbrățișați pe Ruf, cel ales în Domnul, și pe mama lui, care este și a mea.” Unele tradiții spun că ar fi fiul lui Simon Cireneanul, cel care a dus crucea lui Hristos ,,Şi au silit pe un trecător, care venea din ţarină, pe Simon Cirineul, tatăl lui Alexandru şi al lui Ruf, ca să ducă crucea Lui.” (Marcu 15, 21). Dacă această identificare este corectă, înseamnă că Ruf a fost martor direct al dramei Golgotei și al jertfei mântuitoare.

Sfântul Ruf a fost episcop în Teba și a avut o activitate misionară remarcabilă, convertind mulți păgâni la Hristos. Este considerat „ales în Domnul” – o expresie rar folosită de Pavel, dar care arată un har deosebit și o viață sfântă.

Sfântul Apostol Flegon

Despre Flegon știm din aceeași Epistolă către Romani, capitolul 16, unde Pavel scrie:
Îmbrăţişaţi pe Asincrit, pe Flegon, pe Hermes, pe Patrova, pe Hermas şi pe fraţii care sunt împreună cu ei.” (Romani 16, 14). Tradiția spune că Flegon a fost episcop în Tracia sau în Maraton, în Grecia. A lucrat împreună cu ceilalți ucenici în vestirea Evangheliei și a suferit multe pentru credință.

Deși nu există multe informații biografice despre el, pomenirea sa în Scriptură și cinstirea sa în Biserică arată că a fost un lucrător important în via Domnului.

Sfântul Apostol Asincrit

Și Asincrit apare în (Romani 16, 14), alături de ceilalți. Tradiția spune că a fost episcop în Hyrcania, o regiune situată la sud-est de Marea Caspică. A predicat Evanghelia într-un teritoriu dificil, unde păgânismul era adânc înrădăcinat. Activitatea sa este un model de misiune în locuri ostile, unde cuvântul lui Dumnezeu pătrunde cu greu, dar nu se întoarce niciodată fără rod.

Sfântul Apostol Hermas

Hermas este ultimul din grupul pomenit în Romani 16, 14. A fost episcop în Dalmația (zonă care corespunde azi coastei Croației și Muntenegrului), ceea ce arată că lucrarea misionară a ucenicilor a ajuns și în Europa de Sud-Est. A scris texte în sprijinul Bisericii din vremea sa și a fost un sprijin pentru credincioșii persecutați.

Se presupune că este autorul uneia dintre cele mai vechi scrieri creștine, numită „Păstorul lui Hermas” – deși unii istorici consideră că acea scriere aparține altui Hermas, mai târziu. Oricum ar fi, Hermas rămâne o figură luminoasă în rândul apostolilor din linia celor 70.

Ce ne învață acești apostoli?

1. Credință în lucrare

Toți au fost trimiși să predice, nu să asiste. Nu au stat în contemplare, ci s-au implicat, și-au pus viața în slujba unei cauze mai mari decât ei.

2. Jertfă personală

Majoritatea au suferit prigoană și moarte martirică. Nu au cerut răsplată pământească, ci au așteptat cununa cerească. Exemplul lor ne încurajează să nu căutăm comoditate în trăirea credinței.

3. Lucru în echipă

Nu au lucrat izolat. Mereu apar împreună în scrisori, ceea ce arată un model de lucrare colaborativă în Biserică – esențial și astăzi

Cinstirea liturgică

Biserica îi pomenește pe Sfinții Apostoli  în fiecare an pe 28 martie, împreună cu alți apostoli din cei șaptezeci: Agav, Ruf, Asincrit, Flegon și Hermas. Troparele și cântările dedicate lor îi arată ca pe niște oameni plini de înțelepciune, iubitori de Hristos și viteji în credință. În mănăstiri și biserici, sunt invocați ca rugători pentru cei ce luptă cu ispitele, pentru preoți și pentru cei ce se află în lucrare misionară.

Sfinții Apostoli Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit și Hermas sunt dovada că Dumnezeu lucrează și prin oamenii care nu ies în față

Ei nu sunt eroi de afiș, ci lucrători neobosiți. Sunt cei care, deși nu apar în primele pagini ale Evangheliilor, au dus Evanghelia până la marginile lumii. Să-i cinstim cum se cuvine, nu doar prin cântări, ci și prin urmarea exemplului lor: credință fără frică, muncă fără slavă deșartă, și iubire neclintită pentru Iisus Hristos.

Condacul Sfinţilor Apostoli Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit şi Hermas

Glasul 2

Cele de sus căutând…

Arătatu-v-aţi ucenici ai lui Hristos şi Apostoli preacinstiţi, Sfinţilor Irodion mărite, Agav şi Ruf, Asincrit şi Flegon, împreună cu Hermas. Rugaţi-vă pururea Domnului să ne dea iertare de greşeli nouă, celor ce vă lăudăm pe voi.

Troparul Sfinţilor Apostoli Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit şi Hermas

Glasul 3

Sfinţilor Apostoli rugaţi pe Milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

Sfinților Apostoli, rugați-vă lui Dumnezeu pentru noi, păcătoșii!