Iarna va fi în curând aici și va rămâne o bună perioadă de timp! Întunericul persistă în ciuda zilelor ceva mai lungi. Oboseala este adesea prezentă… rămasă din sezonul estival când nu ne-am odihnit prea mult. Deoarece frigul ne obligă organismul să cheltuiască multă energie pentru a se încălzi, trebuie să ne creștem aportul de vitamine și minerale pentru a face față. În cele din urmă, în special iarna, dieta noastră joacă un rol important în fortificarea sistemului nostru imunitar.
Așadar, pentru a te ajuta să supraviețuiești sezonului rece, iată care sunt aliații de care ai nevoie pentru a trece peste aceste luni albe!
Vitamina C, ideală iarna
Este bine cunoscută! Dar mai presus de toate, este un must-have care acționează ca un bastion împotriva afecțiunilor de iarnă. Nevoia noastră de vitamina C crește iarna, deoarece ajută la optimizarea funcțiilor sistemului imunitar. Poți conta pe ea pentru a-ți da un impuls atunci când te simți lipsit de energie. Ardeii roșii, broccoli, kiwi, mango, căpșunile, grepfrutul și portocalele sunt toate surse bune.
Vitamina D, recomandată iarna
În timpul lunilor de iarnă, tuturor ne lipsește soarele. Și totuși, razele soarelui sunt cele care ne permit să sintetizăm vitamina D, care favorizează absorbția calciului și ajută la buna funcționare a sistemului imunitar. Sursele alimentare includ laptele de vacă, băuturile vegetale îmbogățite, peștele gras, gălbenușurile de ou și margarina.
Vitamina E
Una dintre vitaminele pe care specialiști le recomandă este vitamina E. Această vitamină ajută la menținerea sistemului imunitar, astfel încât acesta să poată lupta împotriva bacteriilor și virușilor. Se găsește în alimente bogate în grăsimi, cum ar fi nucile, migdalele, semințele de floarea soarelui, germenii de grâu, avocado și alunele.
Zincul, pentru a stimula sistemul imunitar iarna
Te poți baza pe acest mineral pentru a-ți stimula sistemul imunitar! Și este exact ceea ce ne trebuie pentru a lupta împotriva virușilor în timpul iernii! Se crede că acesta activează activitatea globulelor albe antiinfecțioase. Cercetările arată că administrarea de suplimente cu acetat de zinc atunci când ai o răceală ar putea reduce simptomele și durata acesteia. Cele mai bune surse alimentare de zinc includ stridiile, carnea de vită, semințele de dovleac, carnea de porc și curcanul.
Fierul
Fierul poate fi un mare aliat în lupta împotriva oboselii! De asemenea, ne stimulează imunitatea, făcându-ne corpul mai rezistent la infecții. Pentru a preveni carența de fier, consumă nuci, legume verde închis – în special spanac! -semințe, carne roșie slabă, alimente, etc.
Magneziul
Îl iubim pentru efectele sale benefice asupra somnului și stresului! Isabelle Huot subliniază că deficitul de magneziu poate fi asociat cu depresia și anxietatea. În plus, este important pentru oase sănătoase și puternice. Surse de magneziu? Leguminoasele, cerealele integrale, nucile, ciocolata neagră, fructele de mare și semințele de dovleac.
Trăiască peștele!
Bun pe tot parcursul anului, dar mai ales iarna. Sardinele, macroul, somonul și păstrăvul sunt bogate în omega-3. Acești nutrienți nu numai că ajută la buna funcționare a sistemului imunitar, dar combat și depresia sezonieră. Ele dau un impuls neurotransmițătorilor noștri responsabili pentru energie și bună dispoziție! Dar peștii sunt, de asemenea, bogați în vitamina D, precum sardinele, heringul și macroul. Este timpul să pui peștele în meniu… de două până la patru ori pe săptămână.
Alimentele preparate la aburi
Atunci când legumele sunt fierte în apă, ele își pierd o parte din nutrienți și vitamine. Pentru a reduce această pierdere, recomandăm gătitul la aburi. În acest fel, alimentele nu sunt în contact direct cu apa și își păstrează toată „puterea”.