Viorica Dăncilă, fostul premier și candidat la alegerile prezidențiale din 2019, s-a alăturat Partidului Național Conservator Român (PNCR), conform unui comunicat al formațiunii conduse de europarlamentarul Cristian Terheș.
Aceasta este o mutare importantă în cariera politică a fostei șefe a PSD, care, după pierderea funcției de președinte al partidului și a candidaturii la președinție, a rămas relativ absentă din prim-planul politicii românești.
Cristian Terheș și Viorica Dăncilă vor susține o conferință de presă joi pentru a prezenta detalii suplimentare. Înainte de a se alătura PNCR, Dăncilă a fost președintele Partidului NOI în 2022, o formațiune politică de mai mică anvergură. Această alianță ar putea reconfigura strategiile politice pentru viitoarele alegeri din România.
Viorica Dăncilă este o personalitate politică importantă din România, cunoscută în principal pentru funcția de prim-ministru al României între ianuarie 2018 și noiembrie 2019. Prima femeie care a ocupat această funcție în istoria României, Dăncilă a fost, de asemenea, președinte al Partidului Social Democrat (PSD) și candidată la alegerile prezidențiale din 2019. Cariera sa politică este marcată de numeroase controverse, dar și de momente importante pe scena politică a țării.
Născută pe 16 decembrie 1963, în Roșiorii de Vede, județul Teleorman, Viorica Dăncilă și-a început cariera profesională ca inginer, activând în domeniul petrolier. A urmat studii la Institutul de Petrol și Gaze din Ploiești, specializându-se în foraje și extracții de petrol și gaze. Cu toate acestea, viața ei a luat o turnură politică la începutul anilor 2000, când s-a înscris în Partidul Social Democrat (PSD), unul dintre cele mai influente partide politice din România.
Cariera sa politică a început în mod formal în anul 2004, când a fost aleasă consilier local în Roșiorii de Vede, poziție pe care a ocupat-o până în 2008. În acel an, Dăncilă a fost aleasă europarlamentar, reprezentând România în Parlamentul European, unde a activat în comisiile pentru agricultură și dezvoltare rurală, precum și în comisia pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen. Activitatea ei la Bruxelles a contribuit la consolidarea imaginii sale ca politician implicat în problemele europene, iar această experiență a fost una dintre principalele calificări care au dus la numirea sa ca prim-ministru.
În ianuarie 2018, Viorica Dăncilă a fost desemnată de președintele PSD de atunci, Liviu Dragnea, să preia funcția de prim-ministru, după ce două guverne anterioare conduse de premieri PSD (Sorin Grindeanu și Mihai Tudose) au căzut în decurs de un an. Aceasta a devenit prima femeie prim-ministru din istoria României, un moment semnificativ pentru politica românească.
Mandatul său de premier a fost marcat de controverse și dificultăți. Dăncilă a fost criticată pentru unele dintre deciziile guvernamentale, mai ales în ceea ce privește politicile legate de justiție, fiscalitate și relațiile externe. Unul dintre cele mai discutate aspecte ale mandatului său a fost relația cu Liviu Dragnea, considerat de mulți drept omul din spatele deciziilor guvernului. De asemenea, Dăncilă a fost ținta unor critici frecvente pentru gafele de limbaj și greșelile din discursurile publice, care au devenit subiecte de discuție în mass-media și pe rețelele sociale.
În vara anului 2019, după ce Liviu Dragnea a fost încarcerat în urma unei condamnări penale, Viorica Dăncilă a preluat conducerea Partidului Social Democrat, devenind președinte al PSD. În aceeași perioadă, a fost desemnată candidat al partidului pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2019. Deși nu era văzută ca un favorit, Dăncilă a reușit să ajungă în turul al doilea al alegerilor, confruntându-se cu Klaus Iohannis, președintele în funcție la acel moment.
VEZI ȘI – Atacurile din 11 septembrie 2001, o zi care a schimbat lumea