Radu Mazăre a fost eliberat din Penitenciarul Jilava, după ce e executat 5 ani din sentința de 9 ani, după ce Tribunalul Ilfov a aprobat cererea sa de eliberare condiționată.
La ieșirea din penitenciar, fostul primar a declarat: „Vă ofer o singură declarație: nu mai am niciun interes pentru viața publică. Nu mă întrebați despre trecut sau viitor, pentru că nu mă mai preocupă.”
Radu Mazăre a petrecut 5 ani în închisoare din condamnarea de 9 ani pe care a primit-o în februarie 2019, în urma contopirii a două pedepse definitive. El a fost găsit vinovat într-un dosar de retrocedări ilegale de plaje și faleze în Constanța și Mamaia, precum și într-un alt dosar în care procurorii DNA au demonstrat că a primit mită de 8 milioane de euro și peste 8 milioane de lei.
Sumele proveneau de la o firmă de salubritate care urmărea să câștige licitații și contracte cu Primăria pe care Mazăre o conducea la acea vreme.
La momentul condamnării, Mazăre se afla în Madagascar, unde încerca să obțină azil. Cu toate acestea, după ce a fost dat în urmărire internațională, a fost adus înapoi în România sub escorta Poliției, la trei luni după pronunțarea sentinței.
Radu Ștefan Mazăre, născut la 5 iulie 1968 în București, este unul dintre cei mai cunoscuți și controversați politicieni români. Cariera sa politică a început în anii ’90, când a devenit membru fondator al Partidului Democrat, însă adevărata sa notorietate a câștigat-o după ce a trecut la Partidul Social Democrat (PSD).
Mazăre a fost ales primar al municipiului Constanța în anul 2000, funcție pe care a deținut-o timp de 15 ani, până în 2015. În timpul mandatului său, Constanța a trecut printr-o serie de transformări și modernizări, care i-au adus atât laude, cât și critici. Mazăre a fost cunoscut pentru stilul său excentric și extravagant, dar și pentru proiectele ambițioase de dezvoltare urbană.
Mandatul său de primar nu a fost lipsit de controverse. Radu Mazăre a fost acuzat în repetate rânduri de corupție, abuz în serviciu și luare de mită. Cea mai notabilă acuzație a fost legată de presupusa implicare în atribuirea ilegală a unor terenuri valoroase din Constanța și Mamaia, ceea ce a dus la pierderi uriașe pentru bugetul local.
n 2014, Mazăre a fost reținut de DNA pentru luare de mită și abuz în serviciu, fiind acuzat că a primit aproximativ 2 milioane de euro pentru a facilita atribuirea unor contracte publice. Aceste acuzații au dus la suspendarea sa din funcția de primar și, în cele din urmă, la condamnarea sa la închisoare în 2019.
După suspendarea și arestarea sa, Radu Mazăre a fugit în Madagascar, unde a cerut azil politic, susținând că este victima unui sistem de justiție corupt în România. În Madagascar, Mazăre a încercat să se stabilească și să investească în turism, însă autoritățile române au reușit să obțină extrădarea sa în 2019.
În mai 2019, Radu Mazăre a fost extrădat în România și încarcerat pentru a-și ispăși pedeapsa de 9 ani de închisoare pentru corupție. De atunci, el a continuat să susțină că este nevinovat și că a fost victima unor procese politice.
CITEȘTE ȘI – MESAJUL LUI EDUARD HELLVIG, LA 149 ANI DE LA FONDAREA PNL