România și-a încheiat participarea la Jocurile Olimpice 2024 cu un total de 9 medalii, iar sportivii români au fost premiați de Ion Țiriac pentru performanțele lor remarcabile. După cum promisese, Ion Țiriac a oferit fiecărui medaliat câte o mașină și o medalie specială, recunoscând astfel eforturile și realizările lor pe scena internațională.
Medaliații români la Jocurile Olimpice 2024:
- Aur:
- David Popovici la 200 metri liber.
- Andrei Cornea și Marian Enache la dublu vâsle masculin.
- Echipajul feminin de opt plus unu (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu).
- Argint:
- Ancuţa Bodnar și Simona Radiş la dublu vâsle feminin.
- Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel la dublu rame feminin.
- Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin – categorie uşoară.
- Mihaela Cambei la haltere, categoria 49 kg.
- Bronz:
- David Popovici la 100 metri liber.
- Ana Maria Bărbosu la sol, în urma unei decizii a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS).
„Am venit doi oameni cu o singură mașină, plecăm cu trei mașini. Va fi o provocare să le ducem acasă. E bine, nu mă vait. Mi-aș dori ca guvernanții să se țină de cuvânt, nu doar asta, ci să vină cu cât mai multe inițiative, să existe o strategie națională concretă, îndreptată către sport.
Repet, mesajul pe care l-am transmis este important. Apreciez foarte mult inițiativa domnului Țiriac, mi-aș dori să văd cât mai mulți oameni de afaceri români susținând sportul românesc, fiecare cum poate și cum dorește. Vreau să mă bucur de mașină.
Greu am reușit să mă detașez. Au fost atât de multe zile, luni, ani în pregătirea acestor Jocuri, iar în 1 minut și 44 secunde s-au încheiat brusc! A fost atât de multă presiune, sudoare, sânge lacrimi, iar în 3-4 zile s-a terminat totul. Trebuie să învăț să mă adaptez, să învăț să mă relaxez, asta e problema mea și a tuturor sportivilor prezenți aici.
Am terminat Jocurile Olimpice, pot să fac toate lucrurile pe care nu le făceam înainte. Pot să citesc, să merg cu bicicleta, chiar e o provocare să fac ceva fără program. Trebuie să învăț să mă relaxez și să ies din bula aceasta a performanței. Ar trebui să ne dăm un pas în spate, să admirăm puțin medalia și să ne relaxăm. E important să punem lucrurile în balanță. Dacă tragi de tine în fiecare zi, poate reușești un rezultat sau două, apoi nu o să mai reziști presiunii sau așteptărilor„, a declarat David Popovici
În plus, Sabrina Voinea, care a terminat pe locul 4 în finala de la sol, a fost și ea premiată de Fundația Țiriac pentru prestația sa remarcabilă.
Ceremonia de premiere a avut loc la Otopeni, unde Ion Țiriac le-a acordat sportivilor un total de 22 de mașini, oferindu-le un semn de recunoștință pentru eforturile și succesul lor la această ediție a Jocurilor Olimpice.
”Suntem aici, nu e nimic oficial. Asta e o treabă aproape de familie. Suntem aici să plătim tributul care-l avem, răsplata și respectul acestor oameni care la Paris, în sfârșit, ne-au dat o rază de soare. Ne-au arătat că poate suntem pe drumul bun.
Că poate încet, încet ne recâștigăm ceea ce am avut întotdeauna, adică nu gena pentru sport, nu asta, dar poate ne recâștigăm înapoi copilul ca să mai lase tableta și să-și facă alte treburi dacă părinții au ceva în cap și să vedem cum facem, poate ajungem din nou acolo unde am fost. Ați făcut foarte mult, ați făcut mult mai mult decât credeam.
Pe de o parte, pe de altă parte, cine știe, am avut onoarea, plăcerea să-l văd pe domnul prim-ministru ieri și ne-a promis că ceea ce a scos din gură să face, că încep acum și de la infrastructură, să dea bani și pentru sport. Cred că o să o facă. Hai să vedem cum facem noi ăștia care suntem mai bătrânei pe-aici. Și vreau să vă fac și ori surpriză, înainte să trec mai departe, avem pe cel mai în vârstă olimpic care trăiește în ziua de astăzi domnul Ioniță, care e acolo, 96 de ani, olimpic la Roma, ciclism, în 1960”, a fost o parte din discursul ținut de Ion Țiriac.
CITEȘTE ȘI – Dan Petrescu, foc și pară pe arbitrajul din partida cu Slobozia